MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kto nie powinien jeść pomarańczy? Te pyszne cytrusy mogą niektórym zaszkodzić. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Już jedna pomarańcza pokrywa ponad 100 proc. dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto jest smaczna i niskokaloryczna. Niestety nie każdy może cieszyć się jej smakiem, bo u niektórych osób jedzenie tych cytrusów może powodować nieprzyjemnej dolegliwości, a w rzadkich przypadkach prowadzić do poważnych konsekwencji.

Spis treści

Kobieta wąchająca pomarańcz
Pomarańcze należy wyszorować pod bieżącą ciepłą wodą, aby pozbyć się resztek pestycydów i konserwantów. stefamerpik/Freepik

Zobacz w naszej galerii, komu i dlaczego mogą zaszkodzić pomarańcze

Komu szkodzi jedzenie pomarańczy?

Dzienne zalecane spożycie błonnika wynosi od 25 do 30 gramów, a jedna porcja pomarańczy dostarcza 3,6 grama. Zjedzenie kilku owoców w ciągu dnia przy dodatkowym spożyciu np. orzechów, nasion i zbóż oraz innych warzyw i owoców, które również zawierają błonnik, może doprowadzić do nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego.

Także u osób o wrażliwych żołądkach i ze skłonnością do biegunek, po zjedzeniu większej ilości cytrusów może dojść do wystąpienia:

  • wzdęć,
  • gazów,
  • biegunki,
  • bólów brzucha.

Zobacz też: Ten owoc obniża ryzyko depresji. Znajdziesz go w każdym sklepie. Jedz tylko jeden dziennie, a będziesz mieć lepszy nastrój

Ze względu na dużą zawartość witaminy C pomarańcze jedzone w dużych ilościach mogą prowadzić do biegunki, nudności, wymiotów, zgagi, wzdęć lub skurczów, a nawet do bólów głowy i bezsenności.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Pomarańcze to słodkie soczyste cytrusy, które łatwo włączyć do codziennej diety. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy zastępują w naszej diecie rodzime, sezonowe owoce.

Są cenione nie tylko za smak, ale także za bogactwo składników aktywnych – przede wszystkim kwasu askorbinowego. Zawierają też inne silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, pomagają zwalczać stany zapalne i wspierają układ odpornościowy. Są wśród nich m.in. flawonoidy, które dodatkowo wspomagają pomagają obniżyć poziom lipidów i złego cholesterolu we krwi.

Więcej o wpływie pomarańczy na układ krążenia przeczytasz tu: Pij go codziennie, a Twoje serce Ci podziękuje

Wszystkie odmiany pomarańczy bogate są w witaminę C, błonnik oraz składniki mineralne tj. magnez, wapń i potas oraz kwas foliowy i tiaminy. Ze względu na taki zestaw substancji aktywnych, sok pomarańczowy polecany jest sportowcom.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Zadbaj o optymalne trawienie

Wybrane dla Ciebie

Zrób ten domowy test. Może ostrzec przed śmiertelną chorobą

Zrób ten domowy test. Może ostrzec przed śmiertelną chorobą

Trik, który może działać jak zastrzyk na odchudzanie. Wystarczą 2 minuty

Trik, który może działać jak zastrzyk na odchudzanie. Wystarczą 2 minuty

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia