Spis treści
Jakie są objawy niedoboru selenu w organizmie?
Niedobory witamin i związków mineralnych znacząco wpływają na funkcjonowanie organizmu i mogą zwiększać ryzyko rozwoju wielu chorób. W przypadku selenu, jego zbyt niski poziom jest trudny do wykrycia, ponieważ często nie daje charakterystycznych objawów. W galerii przedstawiamy symptomy, które mogą świadczyć o niedoborze tego pierwiastka.
Takie są objawy niedoboru selenu. Co powinno zaniepokoić?
Funkcje selenu i dobowe zapotrzebowanie. Główne źródła selenu
Selen to bardzo ważny pierwiastek, który pełni w organizmie wiele ważnych ról. Przede wszystkim charakteryzuje się działaniem antyoksydacyjnym, czyli chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych, łagodzi stany zapalne oraz spowalnia proces starzenia się komórek (tutaj sprawdzisz, co jeść, aby mieć piękną skórę).
W licznych badaniach naukowych wykazano, że selen zwiększa wytwarzanie limfocytów T i makrofagów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dodatkowo sugeruje się, że ten pierwiastek może wspierać terapię przeciwnowotworową, szczególnie w przypadku raka prostaty.
Zobacz także: Odchudzasz się? Do codziennej diety dodaj 2 orzechy. Pomogą schudnąć. Zmniejszą też stan zapalny i poprawią zdrowie jelit
Jakie jeszcze funkcje w organizmie pełni selen? Pierwiastek ten:
- wchodzi w skład wielu enzymów,
- wpływa na płodność męską, przez regulację spermatogenezy, czyli produkcji plemników,
- odpowiada za prawidłową strukturę skóry, włosów i paznokci,
- wspiera pracę tarczycy i wydzielanie przez nią hormonów – trójjodotyroniny i tyroksyny,
- działa detoksykująco i pomaga usuwać z organizmu toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii.
Dobowe zapotrzebowanie na selen jest zależne przede wszystkim od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Według najnowszych wytycznych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, dziennie wraz z żywnością powinno się dostarczać następujące dawki selenu:
- niemowlęta do 6 miesięcy – 15 mcg,
- niemowlęta do 7-11 miesięcy – 20 mcg,
- dzieci 1-3 lata – 17 mcg,
- dzieci 4-9 lat – 23 mcg,
- dzieci 10-12 lat – 35 mcg,
- nastolatki 13-18 lat – 45 mcg,
- dorośli – 45 mcg,
- kobiety ciężarne – 50 mcg,
- kobiety karmiące piersią – 60 mcg.
Ze względu na to, że selen w bardzo dużych dawkach wykazuje działanie toksyczne, ustalono górny limit spożycia tego pierwiastka z produktów spożywczych i suplementów diety, który wynosi maksymalnie 300 mcg na dobę.
Jakie są główne źródła selenu? Do produktów, które obfitują w ten pierwiastek należą (ilość selenu w porcji 100 g):
- selenowe płatki drożdżowe – 50 000-400 000 mcg,
- orzechy brazylijskie – 20-51200 mcg (w zależności od regionu pochodzenia),
- ligawa wołowa – 73 mcg,
- wędzone tofu – 54 mcg,
- wątróbka wieprzowa – 40 mcg,
- łosoś świeży – 36 mcg,
- schab wieprzowy – 35 mcg,
- jaja kurze – 25 mcg,
- pierś kurczaka – 15 mcg,
- czekolada gorzka po 70 proc. zaw. kakao – 4 mcg.
Źródło: Selen w profilaktyce? Cochrane Library