Bóle kostno-stawowe u dorosłych i spowolnienie wzrostu u dzieci? To może być objaw niedoboru manganu. Sprawdź, co powinno zaniepokoić

Agata Siemiaszko
Gdy stężenie manganu w organizmie spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości. Niedobór niebezpieczny jest szczególnie u małych dzieci i osób z osteoporozą. Dlaczego? Sprawdź, jakie objawy mogą oznaczać zbyt niskie stężenie manganu w organizmie.
Gdy stężenie manganu w organizmie spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości. Niedobór niebezpieczny jest szczególnie u małych dzieci i osób z osteoporozą. Dlaczego? Sprawdź, jakie objawy mogą oznaczać zbyt niskie stężenie manganu w organizmie. rido/123RF
Mangan to jeden z pierwiastków śladowych, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Odpowiada za regulację budowy kości, metabolizm cholesterolu i krwinek czerwonych, a także za wzrost wchłaniania niektórych składników odżywczych, w tym żelaza i biotyny. Podpowiadamy, jakie jest dobowe zapotrzebowanie na mangan, jakie są jego główne źródła w żywności oraz podajemy, po czym poznać objawy niedoboru tego pierwiastka.

Spis treści

Jakie są objawy niedoboru manganu w organizmie?

Mangan odpowiada za prawidłowa pracę wielu narządów i układów, w tym nerwowego, kostnego, krwionośnego i płciowego. Gdy poziom tego pierwiastka spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się wielu nieprzyjemnych dolegliwości. W galerii podpowiadamy, po czym poznać, że w naszym organizmie brakuje manganu.

Jakie są objawy niedoboru manganu?

Właściwości i rola manganu w organizmie

Mangan to pierwiastek, którego największe ilości w organizmie znajdują się w wątrobie, nerkach, trzustce i mózgu. Ten związek powszechnie występuje w glebie, dlatego częste spożywanie produktów zbożowych regularnie uzupełnia zapotrzebowanie na niego.

Dowiedz się więcej: Kto powinien unikać płatków owsianych?

Jaką rolę w organizmie pełni mangan? Wśród jego najważniejszych zadań można wymienić:

  • wsparcie produkcji enzymów – głównie karbokzylazy, arginazy i peptydazy,
  • zwiększenie przyswajania z pożywienia biotyny, żelaza, a także witaminy B1, E i C,
  • poprawa metabolizmu cholesterolu i zmniejszanie jego stężenia we krwi,
  • przyspieszenie metabolizmu uszkodzonych krwinek czerwonych,
  • wsparcie metabolizmu węglowodanów i regulowanie poziomu glukozy we krwi,
  • poprawa jakości nasienia i komórki jajowej – wsparcie płodności,
  • działanie antyoksydacyjnie, czyli chroniące organizm przed szkodliwym wpływem rodników tlenowych,
  • wzmocnienie tkanki łącznej i przyspieszenie tworzenia się włókien kolagenowych,
  • regulacja procesu kostnienia, a także przyspieszenie wzrostu i naprawy kości,
  • regulacja wytwarzania tyroksyny, czyli hormonu tarczycy,
  • poprawa koncentracji i pamięci,
  • łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego.

Dobowe zapotrzebowanie na mangan

Dzienne zapotrzebowanie na mangan nie zostało jeszcze ustalone przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dlatego lekarze i dietetycy najczęściej posługują się wytycznymi National Academy of Sciences i Food and Nutrition Board.

Ile wynosi dobowe zapotrzebowanie na mangan w poszczególnych grupach wiekowych?

  • niemowlęta do 6. miesiąca życia – 0,003 mg – całość pokrywa mleko matki lub mieszanka mlekozastępcza,
  • niemowlęta od 7. do 12. miesiąca życia – 0,6 mg,
  • dzieci od 1. do 3. roku życia – 1,2 mg,
  • dzieci od 4. do 8. roku życia – 1,5 mg,
  • dziewczęta od 9. do 18. roku życia – 1,6 mg,
  • chłopcy od 9. do 13. roku życia – 1,9 mg,
  • chłopcy od 14. do 18. roku życia – 2,2 mg,
  • kobiety powyżej 18. roku życia – 1,8 mg,
  • mężczyźni powyżej 18. roku życia – 2,3 mg,
  • kobiety ciężarne – 2 mg,
  • kobiety karmiące piersią – 2,6 mg.

Źródła manganu w diecie. Jakie produkty warto spożywać?

Mangan powszechnie występuje w wodzie oraz w glebie, dlatego produkty zbożowe to dobre źródło tego pierwiastka. Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość manganu:

  • goździki – 60,1 mg,
  • płatki owsiane – 4,93 mg,
  • orzechy laskowe – 4,2 mg,
  • orzechy włoskie – 3,60 mg,
  • ryż brązowy – 2,85 mg,
  • chleb żytni – 2,74 mg,
  • pestki słonecznika – 2,61 mg,
  • soja – 2,51 mg,
  • kasza jęczmienna – 1,94 mg,
  • kasza jaglana – 1,61 mg,
  • groszek konserwowy – 1,61 mg,
  • nasiona fasoli białej – 1,53 mg,
  • soczewica – 1,39 mg,
  • kasza gryczana –1,3 mg,
  • brokuły – 0,53 mg,
  • banan – 0,42 mg,
  • natka pietruszki – 0,42 mg,
  • krewetki – 0,38 mg,
  • małże – 0,09 mg,
  • wieprzowina – 0,04 mg,
  • łosoś – 0,02 mg,
  • wołowina – 0,01 mg.

Warto wspomnieć, że woda pitna nie powinna mieć więcej manganu niż 0,05 mg/l.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia