Spis treści
Jakie są objawy niedoboru manganu w organizmie?
Mangan odpowiada za prawidłowa pracę wielu narządów i układów, w tym nerwowego, kostnego, krwionośnego i płciowego. Gdy poziom tego pierwiastka spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się wielu nieprzyjemnych dolegliwości. W galerii podpowiadamy, po czym poznać, że w naszym organizmie brakuje manganu.
Jakie są objawy niedoboru manganu?
Właściwości i rola manganu w organizmie
Mangan to pierwiastek, którego największe ilości w organizmie znajdują się w wątrobie, nerkach, trzustce i mózgu. Ten związek powszechnie występuje w glebie, dlatego częste spożywanie produktów zbożowych regularnie uzupełnia zapotrzebowanie na niego.
Dowiedz się więcej: Kto powinien unikać płatków owsianych?
Jaką rolę w organizmie pełni mangan? Wśród jego najważniejszych zadań można wymienić:
- wsparcie produkcji enzymów – głównie karbokzylazy, arginazy i peptydazy,
- zwiększenie przyswajania z pożywienia biotyny, żelaza, a także witaminy B1, E i C,
- poprawa metabolizmu cholesterolu i zmniejszanie jego stężenia we krwi,
- przyspieszenie metabolizmu uszkodzonych krwinek czerwonych,
- wsparcie metabolizmu węglowodanów i regulowanie poziomu glukozy we krwi,
- poprawa jakości nasienia i komórki jajowej – wsparcie płodności,
- działanie antyoksydacyjnie, czyli chroniące organizm przed szkodliwym wpływem rodników tlenowych,
- wzmocnienie tkanki łącznej i przyspieszenie tworzenia się włókien kolagenowych,
- regulacja procesu kostnienia, a także przyspieszenie wzrostu i naprawy kości,
- regulacja wytwarzania tyroksyny, czyli hormonu tarczycy,
- poprawa koncentracji i pamięci,
- łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego.
Dobowe zapotrzebowanie na mangan
Dzienne zapotrzebowanie na mangan nie zostało jeszcze ustalone przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dlatego lekarze i dietetycy najczęściej posługują się wytycznymi National Academy of Sciences i Food and Nutrition Board.
Ile wynosi dobowe zapotrzebowanie na mangan w poszczególnych grupach wiekowych?
- niemowlęta do 6. miesiąca życia – 0,003 mg – całość pokrywa mleko matki lub mieszanka mlekozastępcza,
- niemowlęta od 7. do 12. miesiąca życia – 0,6 mg,
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 1,2 mg,
- dzieci od 4. do 8. roku życia – 1,5 mg,
- dziewczęta od 9. do 18. roku życia – 1,6 mg,
- chłopcy od 9. do 13. roku życia – 1,9 mg,
- chłopcy od 14. do 18. roku życia – 2,2 mg,
- kobiety powyżej 18. roku życia – 1,8 mg,
- mężczyźni powyżej 18. roku życia – 2,3 mg,
- kobiety ciężarne – 2 mg,
- kobiety karmiące piersią – 2,6 mg.
Źródła manganu w diecie. Jakie produkty warto spożywać?
Mangan powszechnie występuje w wodzie oraz w glebie, dlatego produkty zbożowe to dobre źródło tego pierwiastka. Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość manganu:
- goździki – 60,1 mg,
- płatki owsiane – 4,93 mg,
- orzechy laskowe – 4,2 mg,
- orzechy włoskie – 3,60 mg,
- ryż brązowy – 2,85 mg,
- chleb żytni – 2,74 mg,
- pestki słonecznika – 2,61 mg,
- soja – 2,51 mg,
- kasza jęczmienna – 1,94 mg,
- kasza jaglana – 1,61 mg,
- groszek konserwowy – 1,61 mg,
- nasiona fasoli białej – 1,53 mg,
- soczewica – 1,39 mg,
- kasza gryczana –1,3 mg,
- brokuły – 0,53 mg,
- banan – 0,42 mg,
- natka pietruszki – 0,42 mg,
- krewetki – 0,38 mg,
- małże – 0,09 mg,
- wieprzowina – 0,04 mg,
- łosoś – 0,02 mg,
- wołowina – 0,01 mg.
Warto wspomnieć, że woda pitna nie powinna mieć więcej manganu niż 0,05 mg/l.