Spis treści
Które produkty mają więcej potasu niż banany?
Potas występuje powszechnie w żywności, a za jego źródło najczęściej podaje się banany. Mimo to w naszym kraju często obserwuje się hipokaliemię, czyli niedobór potasu w organizmie. Jest to spowodowane m.in. nadmiernym spożyciem soli i sodu w diecie. W galerii podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgać przy niedoborze tego pierwiastka.
Funkcje potasu i objawy hipokaliemii
Potas pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, w tym reguluje pracę serca i odpowiada za jego prawidłowy skurcz i rozkurcz. Dodatkowo pierwiastek ten pobudza wydzielanie insuliny, co jest niezbędne do utrzymania odpowiedniego stężenia glukozy we krwi.
Prawidłowy poziom potasu we krwi powinien wynosić 3,5-5,5 mmol/l, natomiast o niedoborach mówimy, gdy jego stężenie spadnie poniżej 3,5 mmol/l. Wśród głównych objawów zbyt niskiego stężenia potasu w organizmie można wymienić:
- senność i przewlekłe zmęczenie,
- zapacia,
- kurcze łydek,
- kołatania serca,
- zaburzenia ciśnienia tętniczego krwi,
- wzmożone pragnienie,
- częste oddawanie moczu.
Sprawdź: Jak rozpoznać hipokaliemię, czyli niedobór potasu w organizmie?
Dobowe zapotrzebowanie na potas
Zapotrzebowanie na potas zależy przede wszystkim od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Dodatkowo większe ilości tego pierwiastka powinni spożywać sportowcy, ponieważ potas poprawia wytrzymałość mięśni i zapobiega bolesnym kurczom.
Eksperci z Państwowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecają, aby dobowe spożycie potasu wynosiło:
- niemowlęta – 400 mg,
- dzieci od 5. miesiąca życia do 1. roku życia – 700 mg,
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 2400 mg,
- dzieci od 4. do 6. roku życia – 3100 mg,
- dzieci od 6. do 9. roku życia – 3700 mg,
- chłopcy i dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 4100 mg,
- młodzież od 13. do 18. roku życia – 4700 mg,
- kobiety i mężczyźni powyżej 19. roku życia – 4700 mg,
- kobiety w ciąży – 4700 mg,
- kobiety w czasie laktacji – 5100 mg,
- sportowcy – nawet do 7000 mg.
Zobacz: przepis na muffiny bananowe.