Spis treści
Co zrobić ze śliwek, by oszczędzić kalorie?
Śliwki są niskokaloryczne i stanowią lekki dodatek do zdrowych dań, takich jak owsianka, musli, deser jogurtowy, soki, koktajle i domowe lody, a także sałatki, surówki, sosy typu chutney czy dodatki do pieczonych bądź duszonych mięs. Te suszone to klasyczny składnik bigosu i farszów z kapustą i grzybami.
Niestety, nie wszystkie dania ze śliwek są jednak zdrowe i dietetyczne – zależy to od receptury, a zwłaszcza od zwartości cukru, mąki i oleju, a także składników mięsnych i mlecznych oraz pochodzących z nich tłuszczów. Chcąc uzyskać lżejsze i zdrowsze potrawy, warto więc zrezygnować ze stosowania dużych ilości masła, śmietanki czy składników słodzących, a także dodatków takich jak kruszonka, lukier czy cukier puder.
Jak więc oszczędzić kalorie z tłuszczu, cukru i skrobi? Zamiast wymienionych dań ze śliwek wybierz podane lżejsze opcje:
- schab ze śliwką – polędwica ze śliwką,
- kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką – ciasto drożdżowe ze śliwkami,
- nutella ze śliwek – śliwka w czekoladzie gorzkiej,
- śliwki w boczku – śliwki w occie z czerwonym winem,
- ciasto pijana śliwka – ciasto drożdżowe ze śliwkami i budyniem,
- pleśniak ze śliwkami – ciasto jogurtowe ze śliwkami,
- dżem ze śliwek – powidła ze śliwek węgierek bez cukru,
- kompot ze śliwek – sok ze śliwek z wyciskarki wolnoobrotowej,
- pierogi ze śliwkami – ziemniaczane pyzy ze śliwkami.
Dowiedz się więcej na temat śliwek:
Przepis na ciasto ze śliwkami na bezglutenowym spodzie
Ciasto ze śliwek, zwłaszcza kruche czy francuskie, to niewątpliwie najpopularniejsze danie z tych owoców, choć niestety nie najzdrowsze – ani też lekkie. Zamiast na cieście francuskim czy z bezą można jednak przygotować je inaczej, z bardziej wartościowych produktów niż biała mąka i cukier.
Po umiejętnej wymianie składników wypieku można uzyskać smaczną wersję deseru, która sprawdzi się w przypadku stosowania diet eliminacyjnych.
Ciasto w wersji odpowiedniej na diecie bezglutenowej można przygotować z mąki migdałowej, wersję wegańską uzyska się natomiast, zastępując jajka roślinnym zamiennikiem. Dodany syrop można też zastąpić słodzikiem, np. ksylitolem lub erytrytolem.
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami – przepis
Składniki:
- 1 szklanki mąki migdałowej,
- 3 jaja,
- 6 łyżek syropu z agawy lub miodu,
- 1/4 szkl. oleju rzepakowego lub z awokado,
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii, ew. cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 5-10 śliwek w połówkach.
Przygotowanie:
- Połącz wszystkie składniki poza 1 łyżką syropu i śliwkami, by powstało gładkie ciasto.
- Ułóż połówki śliwek na dnie kwadratowej formy o boku 18 cm wyłożonej natłuszczonym pergaminem do pieczenia.
- Skrop owoce pozostałym syropem i wylej na wierzch ciasto.
- Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 350 stopni Celsjusza i piecz ok. 60 min, aż się zarumieni.
Jak zrobić śliwki w occie?
Przetwory ze śliwek można podawać do dań wytrawnych, a takie są owoce w occie. Ich przygotowanie wymaga długiego marynowania, dlatego chcąc podać je na specjalną okazję, trzeba to wcześniej zaplanować.
Śliwki w occie twarde
Składniki:
- 750 ml wody źródlanej lub filtrowanej,
- 200 g cukru,
- 180 ml octu spirytusowego,
- 1 kg twardych śliwek węgierek bez uszkodzeń,
- kilka goździków.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z cukrem, aż się rozpuści.
- Ponakłuwaj każdą śliwkę w kilku miejscach, np. przy użyciu wykałaczki, po czym ułóż w słoikach lub dużym słoju, dokładając goździki.
- Połącz roztwór cukru z octem i zalej śliwki powstałą zalewą.
- Następnego dnia zlej zalewę, zagotuj i wlej ponownie, po czym powtórz kolejnego.
- Odstaw śliwki do lodówki i jedz po upływie ok. 2 tygodni.
Polecamy także:
Dżem i powidła ze śliwek. Przepisy na słodkie przetwory
Ze śliwek warto przygotować też słodkie przetwory, jednak o dużej zawartości owoców. Może to być prosty dżem, choć najzdrowsze będą powidła śliwowe bez cukru.
Przepis na dżem ze śliwek
Składniki:
- 2 kg śliwek,
- 1/2 szkl. wody,
- 1,5 kg cukru,
- 30 ml soku z cytryny.
- Pokrój miąższ śliwek w ósemki, wrzuć do garnka z grubym dnem, zalej wodą i gotuj do miękkości przez 15–20 min.
- Jeśli dżem ma być gładki, całość zmiksuj.
- Następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny i mieszaj, aż kryształki się rozpuszczą, zwiększ ogrzewanie i gotuj 5–15 min.
- Zrób test zimnego talerzyka, ew. ogrzewaj po 5-10 min i sprawdzaj, aż dżem zżeluje.
- Odczekaj 10 min, aż kawałki owoców częściowo opadną, po czym napełnij przetworem wyparzone słoiki.
Przepis na powidła ze śliwek bez cukru
Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek.
Przygotowanie:
- Usuń z owoców pestki, wrzuć miąższ do garnka o grubym dnie (nie powinien być żelazny ani miedziany), nalej na dno odrobinę wody, częściowo przykryj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Po 2–4 godzinach masa zmniejszy znacznie swoją objętość i zżeluje, co można rozpoznać po tym, że kropla przetworu upuszczona na schłodzony talerzyk nie rozpływa się. Powidła można też „smażyć” na raty po kilka godzin przez dwa dni.
- Napełnij powidłami wyparzone słoiki, pozostawiając kilka centymetrów marginesu, i zamknij wyparzonymi przykrywkami.
Jak zrobić dobrą nalewkę ze śliwek na zimę?
Nalewka ze śliwek to leczniczy trunek polecana jest w małych ilościach w przypadku osłabienia odporności i krążenia, a także niestrawności czy wysoki cholesterol.
Przepis na śliwowicę
Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek,
- 0,5 l spirytusu 95 proc. obj. alk.,
- 0,5 l wódki,
- 1 kg cukru.
Przygotowanie:
- Usuń pestki ze śliwek i zalej spirytusem i wódką, szczelnie zamknij, po czym ustaw na 2 tygodnie w nasłonecznionym miejscu.
- Na 2 kolejne tygodnie schowaj nalewkę w chłodne miejsce.
- Zlej roztwór, zasyp śliwki cukrem i odstaw na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, po czym odcedź i odciśnij płyn z owoców.
- Otrzymaną nalewkę wytrawną oraz likier śliwkowy można połączyć, by otrzymać nalewkę słodką.