Spis treści
Właściwości zdrowotne truskawek
Truskawki to sezonowe owoce, które zawierają znaczne ilości witamin i związków mineralnych. Te niskokaloryczne owoce w porcji 100 g zawierają tylko 33 kcal. Ich indeks glikemiczny jest niski (25), dzięki czemu chorzy na cukrzycę i insulinooporność mogą bezpiecznie jeść umiarkowane ilości tych owoców.
Dodatkowo truskawki są bogate w przeciwutleniacze, a także kwas elagowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, oraz obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi.
Kto powinien częściej sięgać po truskawki? Według ekspertów ds. Żywienia owoce te mogą wspomagać leczenie następujących dolegliwości:
- stany zapalne organizmu,
- zmiany zapalne w jamie ustnej – afty i pleśniawki,
- hipercholesterolemia,
- miażdżyca,
- nadciśnienie tętnicze krwi,
- zaburzenia pracy wątroby, w tym stłuszczenie,
- niestrawność,
- zaparcia,
- problemy skórne – trądzik i łuszczyca,
- przeziębienie i grypa,
- nowotwory – jako profilaktyka.