Spis treści
Właściwości zdrowotne truskawek
Truskawki to sezonowe owoce, które zawierają znaczne ilości witamin i związków mineralnych. Te niskokaloryczne owoce w porcji 100 g zawierają tylko 33 kcal. Ich indeks glikemiczny jest niski (25), dzięki czemu chorzy na cukrzycę i insulinooporność mogą bezpiecznie jeść umiarkowane ilości tych owoców.
Dodatkowo truskawki są bogate w przeciwutleniacze, a także kwas elagowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, oraz obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi.
Kto powinien częściej sięgać po truskawki? Według ekspertów ds. Żywienia owoce te mogą wspomagać leczenie następujących dolegliwości:
- stany zapalne organizmu,
- zmiany zapalne w jamie ustnej – afty i pleśniawki,
- hipercholesterolemia,
- miażdżyca,
- nadciśnienie tętnicze krwi,
- zaburzenia pracy wątroby, w tym stłuszczenie,
- niestrawność,
- zaparcia,
- problemy skórne – trądzik i łuszczyca,
- przeziębienie i grypa,
- nowotwory – jako profilaktyka.
Truskawki polecane są również osobom odchudzającym się, ponieważ składają się w 90 proc. z wody i doskonale gaszą pragnienie, a dzięki błonnikowi pokarmowemu na dłużej dają uczucie sytości. Dodatkowo zawierają bromelinę, czyli enzym przyspieszający trawienie białek i ułatwiający rozkład tłuszczów.
Jak sprawić, żeby ciasto było zdrowsze i zawierało mniej kalorii?
Tradycyjne ciasto truskawkowe przygotowywane jest z biszkoptu, na który składają się jajka, cukier i mąka. Do tego dochodzi masa ze śmietanki 30 proc. zaw. tł. i sera mascarpone, a na wierzch wylewana jest słodka galaretka i świeże lub mrożone truskawki.
Niewielki kawałek ciasta o wadze 100 g jest źródłem 290 kcal, 4 g białka i znacznej ilości węglowodanów (19,8 g) i tłuszczu – 21,3 g. Dodatkowo taka porcja ciasta obfituje w cukier, ponieważ zawiera aż 11 g tego składnika.
Ze względu na dużą kaloryczność i średni indeks glikemiczny (ok. 65), chorzy na cukrzycę i insulinooporność, a także osoby odchudzające się powinny unikać słodkiego ciasta truskawkowego.
Jak zmniejszyć kaloryczność ciasta i sprawić, żeby było zdrowsze? Oto kilka prostych sposób:
- Zamień śmietanę 30 proc. tł. na jogurt naturalny gęsty o 2 proc. zaw. tł – 100 g śmietanki to 195,5 kcal, a jogurtu – 60 kcal.
- Zamiast serka mascarpone użyj chudego sera twarogowego – kubeczek 250 g serka to aż 1100 kcal, a taka sama porcja chudego sera twarogowego tylko 225 kcal.
- Zamień galaretkę z cukrem na produkt bez cukru i dodaj do niego erytrytol lub stewię – jedna galaretka z cukrem to 250 kcal, a z naturalnym słodzikiem – 170 kcal.
- Do przygotowania biszkoptu z 3 jaj zamiast 100 g cukru również użyj erytrytolu lub ksylitolu – porcja cukru to 386,7 kcal, natomiast ksylitolu 240 kcal, a erytrytolu tylko 40 kcal.
Słodka śmietanka i ser mascarpone to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na organizm, a ich zbyt duże spożycie może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu, a także powodować rozwój groźnych nowotworów. Natomiast chudy ser twarogowy to doskonałe źródło białka i wapnia, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów.
Cukier nie należy do zdrowych produktów, ponieważ niekorzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, zwiększa stężenie glukozy we krwi i może prowadzić do niebezpiecznej hiperglikemii. Nadmierne spożycie tego produktu wpływa również na stan zębów, osłabia szkliwo i zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy. Natomiast erytrytol to naturalny słodzik o zerowym indeksie glikemicznym, który nie wpływa na gospodarkę węglowodanową i jest całkowicie bezpieczny.
Przepis na fit ciasto truskawkowe
Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Porcja 100 g tego deseru to źródło 125 kcal.
Składniki:
- 300 g mąki pełnoziarnistej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25 g roztopionego masła,
- 2 małe jajka,
- 100 ml mleka o 2 proc. zaw. tł.,
- 100 g erytrytolu,
- 300 ml jogurtu naturalnego gęstego o 0 zaw. tł.,
- 200 g chudego sera twarogowego,
- 1,5 łyżeczki żelatyny do deserów,
- galaretka bez cukru + 1 łyżeczka erytrytolu,
- 450 g truskawek świeżych lub mrożonych.
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, masło, jajka, mleko i 50 g erytrytolu należy zmiksować, a następnie wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- W tym samym czasie ser twarogowy trzeba zmielić na gładką masę i dodać do jogurtu naturalnego.
- Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, a gdy się rozpuści delikatnie podgrzać (jednak nie można doprowadzić do wrzenia, ponieważ straci swoje właściwości żelujące). Następnie dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować, dodając 50 g erytrytolu.
- Gdy upieczone ciasto wystygnie, na jego wierzch trzeba wylać masę serową i włożyć do lodówki na 30-45 minut.
- W tym czasie należy przygotować galaretkę i gdy zacznie tężeć, dodać do niej truskawki.
- Gotową galaretkę z owocami trzeba wylać na masę serową i ponownie schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
Przepis na wegańskie ciasto truskawkowe
Wegańskie ciasto truskawkowe to smaczny deser dla osób, które są na diecie roślinnej. Porcja 100 g tego deseru to źródło 175 kcal.
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej, owsianej lub pełnoziarnistej,
- 45 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej,
- 20 g proszku do pieczenia,
- 200 ml mleka sojowego lub migdałowego,
- 50 ml aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy lub wody z ciecierzycy w puszce,
- 45 ml oleju rzepakowego,
- 100 g erytrytolu,
- 100 g banana,
- 400g truskawek,
- świeże liście mięty.
Przygotowanie:
- Aquafabę ubij na pianę i odstaw na 5 minut.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj mleko roślinne, erytrytol, olej i pianę z aquafaby.
- Banana rozgnieć widelcem i dodaj do miski.
- Całość dokładnie miksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Na wierzch dodaj pokrojone owoce i liście mięty.
- Ciasto piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.