https://stronazdrowia.pl
reklama

Ciasto z truskawkami na diecie odchudzającej? Wystarczy, że przygotujesz zdrowszą wersję tego deseru. Wypróbuj przepis na ciasto truskawkowe

Agata Siemiaszko
Ciasto truskawkowe to hit sezonu. Przygotuj zdrowszą wersję i ciesz się jego owocowym smakiem.
Ciasto truskawkowe to hit sezonu. Przygotuj zdrowszą wersję i ciesz się jego owocowym smakiem. fot. iko636/Getty Images
Sezon na truskawki właśnie się rozpoczął. Owoce te stanowią doskonałe źródło wody, witamin i związków mineralnych, w tym witaminy C, która jako silny przeciwutleniacz spowalnia proces starzenia się komórek. Z truskawek można przygotować pyszne ciasto truskawkowe, jednak tradycyjny deser ze śmietanką i serem mascarpone jest dość kaloryczny. Podpowiadamy, jak przygotować fit ciasto truskawkowe oraz podajemy przepisy na wersję tradycyjną i wegańską.

Spis treści

Właściwości zdrowotne truskawek

Truskawki to sezonowe owoce, które zawierają znaczne ilości witamin i związków mineralnych. Te niskokaloryczne owoce w porcji 100 g zawierają tylko 33 kcal. Ich indeks glikemiczny jest niski (25), dzięki czemu chorzy na cukrzycę i insulinooporność mogą bezpiecznie jeść umiarkowane ilości tych owoców.

Dodatkowo truskawki są bogate w przeciwutleniacze, a także kwas elagowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, oraz obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi.

Czytaj też: Czy sernik jest zdrowy? Ile ma kalorii? Jak go jeść bez wyrzutów sumienia? Wszystko, co musisz wiedzieć o ukochanym cieście Polaków!

Kto powinien częściej sięgać po truskawki? Według ekspertów ds. Żywienia owoce te mogą wspomagać leczenie następujących dolegliwości:

  • stany zapalne organizmu,
  • zmiany zapalne w jamie ustnej – afty i pleśniawki,
  • hipercholesterolemia,
  • miażdżyca,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • zaburzenia pracy wątroby, w tym stłuszczenie,
  • niestrawność,
  • zaparcia,
  • problemy skórne – trądzik i łuszczyca,
  • przeziębienie i grypa,
  • nowotwory – jako profilaktyka.

Truskawki polecane są również osobom odchudzającym się, ponieważ składają się w 90 proc. z wody i doskonale gaszą pragnienie, a dzięki błonnikowi pokarmowemu na dłużej dają uczucie sytości. Dodatkowo zawierają bromelinę, czyli enzym przyspieszający trawienie białek i ułatwiający rozkład tłuszczów.

Jak sprawić, żeby ciasto było zdrowsze i zawierało mniej kalorii?

Tradycyjne ciasto truskawkowe przygotowywane jest z biszkoptu, na który składają się jajka, cukier i mąka. Do tego dochodzi masa ze śmietanki 30 proc. zaw. tł. i sera mascarpone, a na wierzch wylewana jest słodka galaretka i świeże lub mrożone truskawki.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niewielki kawałek ciasta o wadze 100 g jest źródłem 290 kcal, 4 g białka i znacznej ilości węglowodanów (19,8 g) i tłuszczu – 21,3 g. Dodatkowo taka porcja ciasta obfituje w cukier, ponieważ zawiera aż 11 g tego składnika.

Ze względu na dużą kaloryczność i średni indeks glikemiczny (ok. 65), chorzy na cukrzycę i insulinooporność, a także osoby odchudzające się powinny unikać słodkiego ciasta truskawkowego.

Jak zmniejszyć kaloryczność ciasta i sprawić, żeby było zdrowsze? Oto kilka prostych sposób:

  1. Zamień śmietanę 30 proc. tł. na jogurt naturalny gęsty o 2 proc. zaw. tł – 100 g śmietanki to 195,5 kcal, a jogurtu – 60 kcal.
  2. Zamiast serka mascarpone użyj chudego sera twarogowego – kubeczek 250 g serka to aż 1100 kcal, a taka sama porcja chudego sera twarogowego tylko 225 kcal.
  3. Zamień galaretkę z cukrem na produkt bez cukru i dodaj do niego erytrytol lub stewię – jedna galaretka z cukrem to 250 kcal, a z naturalnym słodzikiem – 170 kcal.
  4. Do przygotowania biszkoptu z 3 jaj zamiast 100 g cukru również użyj erytrytolu lub ksylitolu – porcja cukru to 386,7 kcal, natomiast ksylitolu 240 kcal, a erytrytolu tylko 40 kcal.

Słodka śmietanka i ser mascarpone to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na organizm, a ich zbyt duże spożycie może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu, a także powodować rozwój groźnych nowotworów. Natomiast chudy ser twarogowy to doskonałe źródło białka i wapnia, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów.

Cukier nie należy do zdrowych produktów, ponieważ niekorzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, zwiększa stężenie glukozy we krwi i może prowadzić do niebezpiecznej hiperglikemii. Nadmierne spożycie tego produktu wpływa również na stan zębów, osłabia szkliwo i zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy. Natomiast erytrytol to naturalny słodzik o zerowym indeksie glikemicznym, który nie wpływa na gospodarkę węglowodanową i jest całkowicie bezpieczny.

Przepis na fit ciasto truskawkowe

Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Porcja 100 g tego deseru to źródło 125 kcal.

Składniki:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 25 g roztopionego masła,
  • 2 małe jajka,
  • 100 ml mleka o 2 proc. zaw. tł.,
  • 100 g erytrytolu,
  • 300 ml jogurtu naturalnego gęstego o 0 zaw. tł.,
  • 200 g chudego sera twarogowego,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny do deserów,
  • galaretka bez cukru + 1 łyżeczka erytrytolu,
  • 450 g truskawek świeżych lub mrożonych.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło, jajka, mleko i 50 g erytrytolu należy zmiksować, a następnie wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. W tym samym czasie ser twarogowy trzeba zmielić na gładką masę i dodać do jogurtu naturalnego.
  3. Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej wody, a gdy się rozpuści delikatnie podgrzać (jednak nie można doprowadzić do wrzenia, ponieważ straci swoje właściwości żelujące). Następnie dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować, dodając 50 g erytrytolu.
  4. Gdy upieczone ciasto wystygnie, na jego wierzch trzeba wylać masę serową i włożyć do lodówki na 30-45 minut.
  5. W tym czasie należy przygotować galaretkę i gdy zacznie tężeć, dodać do niej truskawki.
  6. Gotową galaretkę z owocami trzeba wylać na masę serową i ponownie schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.

Przepis na wegańskie ciasto truskawkowe

Wegańskie ciasto truskawkowe to smaczny deser dla osób, które są na diecie roślinnej. Porcja 100 g tego deseru to źródło 175 kcal.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej, owsianej lub pełnoziarnistej,
  • 45 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej,
  • 20 g proszku do pieczenia,
  • 200 ml mleka sojowego lub migdałowego,
  • 50 ml aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy lub wody z ciecierzycy w puszce,
  • 45 ml oleju rzepakowego,
  • 100 g erytrytolu,
  • 100 g banana,
  • 400g truskawek,
  • świeże liście mięty.

Przygotowanie:

  1. Aquafabę ubij na pianę i odstaw na 5 minut.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj mleko roślinne, erytrytol, olej i pianę z aquafaby.
  3. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do miski.
  4. Całość dokładnie miksuj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Na wierzch dodaj pokrojone owoce i liście mięty.
  6. Ciasto piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Bądź zawsze w formie
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia