Spis treści
Tradycyjna śliwowica – przepis na nalewkę ze śliwek węgierek
Śliwa zwyczajna (Prunus domestica) to drzewo pospolicie występujące w Polsce. Do naszego kraju najprawdopodobniej została sprowadzona z Węgier, stąd też jej polska nazwa – śliwka węgierka. Jej ciemnoniebieskie owoce są niezwykle aromatyczne i słodkie, dlatego często przygotowuje się z nich nalewki, dżemy, a także soki.
Zrobienie śliwowicy jest niezwykle proste i wymaga tylko 4 składników, a także dużego słoika, gazy lub sita do filtracji i szklanych butelek.
Składniki na nalewkę ze śliwek węgierek:
- 1,5 kg śliwek węgierek,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego o 96 proc. zaw. alk.,
- 500 g cukru.
Jak przygotować śliwowicę?
- Owoce należy wybierać tylko dojrzałe, o ciemnoniebieskim kolorze, bez przebarwień i uszkodzeń skórki.
- Śliwki dokładnie umyć, przekroić na połowę i wydrylować. Następnie przesypać do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności minimum 3 litrów.
- Owoce zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i postawić w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie, pamiętając, aby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie roztwór alkoholowy przelać do innego słoika i zakręcić. Natomiast śliwki zasypać cukrem i ostawić na kolejne 4-5 tygodni w zaciemnione miejsce i 2-4 razy w tygodniu zamieszać, aby cukier szybciej się rozpuścił.
- Powstałą miksturę przesączyć przez sito lub gazę, a z owoców wycisnąć jak najwięcej soku.
- Wlać do wcześniej zlanego alkoholu i dokładnie wymieszać.
- Rozlać do butelek, szczelnie zakręcić i postawić w ciemne i chłodne miejsce na 6-7 miesięcy.
- Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Śliwowicę można przygotować również z wędzonych śliwek, dzięki czemu uzyska ona niepowtarzalny smak i aromat.
Właściwości zdrowotne śliwowicy. W jakich dolegliwościach pomaga nalewka ze śliwek węgierek?
Śliwki węgierki są źródłem wielu witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na stan zdrowia organizmu. Owoce te w swoim składzie zawierają witaminę C, która jako silny antyoksydant wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi, a także zmniejsza stan zapalny organizmu i spowalnia proces starzenia się komórek.
Dodatkowo nalewka z tych owoców obfituje w beta-karoten i witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Śliwowica to także bogactwo związków mineralnych, w tym wapnia, magnezu i potasu, który wpływa na układ krążenia, łagodnie obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także wspiera walkę z obrzękami i cellulitem wodnym.
Nalewka ze śliwek węgierek jest źródłem jodu, czyli pierwiastka niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy i wydzielania jej hormonów – tyroksyny i trójjodotyroniny.
Śliwowica zawiera także antyoksydanty, czyli związki o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Warto wspomnieć, że zawartość alkoholu wzmacnia działanie przeciwutleniaczy.
Ten leczniczy trunek obfituje również w kwasy organiczne, w tym cytrynowy, jabłkowy i winowy, które pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a dzięki temu przyspieszają trawienie i łagodzą objawy niestrawności.
Dzięki zawartości tych wszystkich związków śliwowica wykazuje korzystny wpływ na organizm, działając:
- antyoksydacyjnie,
- przeciwzapalnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwmiażdżycowo,
- przeciwskurczowo,
- moczopędnie,
- przeciwobrzękowo,
- hipotensyjnie – w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- oczyszczająco.
Fitoterapeuci sugerują również, że nalewka ze śliwek węgierek działa przeciwzaparciowo, dlatego może wspomagać pracę układu pokarmowego i zmniejszać ryzyko rozwoju zaparć.
W jakich dolegliwościach pomaga śliwowica? Ta lecznicza mikstura może pomóc przy:
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii,
- umiarkowanym nadciśnieniu tętniczym krwi,
- niestrawności,
- zgadze,
- wzdęciach,
- bólu brzucha,
- pasożytach układu pokarmowego,
- zatruciach pokarmowych,
- zaparciach.
Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania śliwowicy
Nalewka ze śliwek węgierek to lecznicza mikstura, która może być spożywana podczas różnych dolegliwości, ale również jako element profilaktyki. Nie powinno się przekraczać ustalonej dziennej dawki, która wynosi maksymalnie 60 ml. Natomiast w przypadku chorych na cukrzycę, insulinooporność, stan przedcukrzycowy lub dnę moczanową dawka ta jest mniejsza i wynosi maksymalnie 30 ml.
Kto nie powinien pić śliwowicy? W tych przypadkach jej spożywanie nie jest zalecane:
- ciąża i laktacja,
- dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia,
- alergia na śliwki,
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- stosowanie leków wchodzących w reakcję z alkoholem,
- stan zapalny żołądka i jelit,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- wrzody żołądka i dwunastnicy.
Źródło: Owoc śliwy – Fructus Pruni domesticae i Pruniol oraz przelot – Anthyllis w terapii Medycyna Dawna i Współczesna