Koktajl z jarmużu na płaski brzuch. Przepis na zdrowy napój przyspieszający odchudzanie

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Na płaski brzuch i odchudzanie polecane są jedynie warzywne smoothie. Napoje z samych owoców zawierają zbyt dużo cukru, by były skuteczne. Jednak nawet zielony koktajl może być pomocy w utracie kilogramów, a przy tym wciąż smaczny. Warunkiem jest odpowiedni dobór składników. Zobacz przepis z jarmużem, który należy do najzdrowszych „liści”.

Spis treści

Czy koktajl z jarmużu jest zdrowy?

Koktajl z jarmużu to zazwyczaj zdrowy element diety. Choć jednak sam jarmuż należy do najlepszych odżywczo warzyw, działanie napoju zależy od reszty składników. Ważne też, czy napój jest świeży. Nieporównanie lepiej zmiksować go samodzielnie niż kupić przetworzony produkt w sklepie.

Koktajl z jarmużu będzie smaczny, jeśli osłabisz smak tego warzywa. Pomogą w tym kwasy organiczne zawarte w niektórych rodzajach owoców
Koktajl z jarmużu będzie smaczny, jeśli osłabisz smak tego warzywa. Pomogą w tym kwasy organiczne zawarte w niektórych rodzajach owoców
Kanawa-Studio/Getty Images

Zdrowe dodatki do jarmużu w napoju typu smoothie to przede wszystkim kwaśne owoce. Są bogate w witaminy i antyoksydanty, a przy tym zawierają najmniej cukru. W przypadku zielonych koktajli wartość zdrowotną i przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach podniosą dodatki w postaci różnych orzechów, pestek i nasion oleistych, także w postaci past. Zwiększają jednak kaloryczność koktaju i zmieniają go bardziej w miniposiłek.

Koktajl z jarmużu – przepis na płaski brzuch

Koktajl z jarmużu na płaski brzuch powinien zawierać najwyżej jeden rodzaj bardziej słodkiego owocu. Pewna dawka cukrów prostych jest niezbędna, by złagodzić gorzki i lekko kapustowaty zapach warzywa, jednak nie powinno być ich zbyt dużo. Nadmierna porcja podnosi za bardzo poziom glukozy we krwi, co hamuje procesy spalania tłuszczów w organizmie i ułatwia odchudzanie zwłaszcza z okolic brzucha.

Przepis na smoothie z jarmużem ze śliwkami, wiśniami i cytryną

Składniki:

  • 400 g śliwek dowolnej odmiany,

  • pęczek jarmużu (ok. 200 g),

  • 1/2 op. mrożonych wiśni (ok. 225 g),

  • sok z 1-2 cytryn,

  • woda źródlana lub przegotowana.

Przygotowanie:

  1. Rozmroź wiśnie, wyjmij pestki ze śliwek, usuń gruby nerw liściowy z jarmużu.

  2. Zmiksuj owoce, dodając jarmuż i niezbędną ilość wody, żeby blender działał.

  3. Wciśnij do koktajlu sok z cytryny, dodają ilość odpowiednią do smaku. Jeśli jest mała, możesz potrzebować jeszcze jednej.

Koktajl rozlej do czystych, najlepiej wyparzonych butelek o pojemności ok. 0,5 l (np. po passacie pomidorowej). Trzymaj w lodówce do 4 dni. Przed wypiciem pierwszej porcji odczekaj kilka godzin albo do następnego dnia. Choć najświeższy ma najwięcej witamin, dopiero po pewnym czasie zyskuje odpowiedni smak, by pić go z przyjemnością.

Co daje koktajl z jarmużu?

Koktajl z jarmużu to przede wszystkim źródło silnych antyoksydantów. Z warzywa pochodzi chlorofil i karotenoidy, w tym beta-karoten, luteina i zeaksantyna, jak również glukozynolany. Cenny pigment z zielonych warzyw wspomaga detoksykację organizmu i ogranicza procesy fermentacji w jelicie, natomiast związki karotenowe chronią skórę, błony śluzowe i oczy. Typowe dla warzyw kapustowatych glukozynolany to przede wszystkim silne związki antyrakowe.

Przeciwutleniacze z jarmużu zwiększają potencjał antyoksydacyjny krwi, czyli możliwość zwalczania wolnych rodników, a także hamują procesy zapalne w organizmie. Ich działanie wspomagają składniki z owocowych dodatków koktajlu. W przypadku naszego przepisu to niebieskofioletowe pigmenty w postaci antocyjanów z wiśni i skórek śliwek. Te antyoksydanty chronią zwłaszcza układ krążenia i wspomagają jego działanie.

Sok z cytryny, który pomaga przełamać smak jarmużu, to źródło pokaźnej dawki witaminy C. Jedna sztuka to aż 1/3 dziennej dawki lub nawet połowa, jeśli jest duża. Natomiast zawarte w niej kwasy owocowe wspomagają wchłanianie składników mineralnych m.in. z jarmużu. Oba te składniki, jak i wiśnie, działają alkalizująco na organizm. Powstające z nich związki pomagają neutralizować nadmiar kwasów, który przyczynia się do utraty z organizmu cennych pierwiastków takich, jak wapń, magnez czy potas.

Z czym łączyć jarmuż w koktajlu?

Jarmuż w koktajlu warto łączyć z niesłodkimi owocami, które pomagają zharmonizować jego smak, zapewniają najwięcej korzystnych związków i najmniej cukrów prostych. To przede wszystkim owoce jagodowe, takie jak maliny, jeżyny, czarne, czerwone i białe porzeczki, jagody, borówki, ew. truskawki (w mniejszych ilościach). Mogą być mrożone.

Polecane są także owoce cytrusowe, zwłaszcza cytryna i grejpfrut, mniej pomarańcze czy pomelo. Dobrym wyborem są owoce pestkowe takie, jak wiśnie i aronia. Owoce te, podobnie jak śliwki czy porzeczki, zawierają sporą ilość żelujących pektyn. Dzięki temu konsystencja napoju staje się gęściejsza, a jego działanie bardziej pomaga w odtruwaniu organizmu i obniżaniu poziomu cholesterolu.

Jako słodki, ale wodnisty owoc, w koktajlach sprawdza się także arbuz. Zastąpi część słodkiego komponentu, a jednocześnie wody w smoothie z jarmużu.

A jeżeli brakuje ci świeżego owocu, który dosłodziłby kompozycję, a przy tym masz ochotę na bardziej egzotyczny smak, wybierz jednoskładnikowy gotowy mus owocowy np. z mango, ananasa czy guavy, albo zagęszczony naturalny sok z buraka.

Czy koktajl z jarmużu odchudza?

Koktajl z jarmużu odchudza na diecie niskokalorycznej, bo deficyt energii jest niezbędny dla spalania tłuszczu. Warto zrobić z niego przekąskę między posiłkami. Wspomaga wtedy odczuwaną sytość i pomaga ograniczyć spożycie kalorii w ramach posiłków głównych.

Działanie zmniejszające apetyt to nie tylko zasługa sporej porcji błonnika, w tym tego rozpuszczalnego w wodzie, ale także związków z jarmużu. W momencie rozdrabniania liści zawarte w nich glukozynolany rozpadają się pod wpływem uwolnionego enzymu mirozynazy, a produktem reakcji są izotiocyjaniany. To związki odpowiadające za gorzki i osty smak liści, które działają na receptor smaku gorzkiego. W ten sposób hamują apetyt, co potwierdzono w niedawnych badaniach.

Co ważne, zawarte w koktajlu antyoksydanty, a zwłaszcza chlorofil, wspomagają odtruwanie organizmu. Procesy te są wzmożone podczas tracenia kilogramów, co wynika z uwalniania toksyn nagromadzonych w tkance tłuszczowej.

Dlaczego koktajl z jarmużu, banana i jabłka nie jest dobry na odchudzanie?

Do najpopularniejszych koktajli z jarmużu należy wersja z bananem i jabłkiem. Powodem jest łagodny smak, który wynika jednak z większej zawartości cukrów prostych. Ten wariant nie jest jednak dobry na odchudzanie.

Polecana przez nas wersja koktajlu z wiśniami zapewnia mniej energii i cukrów. To dawka 377 kcal i 69 g cukrów w całości oraz 94 kcal i ok. 16 g cukrów w jednej z czterech porcji.

W popularnej wersji koktajl z jarmużu zawierający analogiczne ilości banana (200 g) i jabłek (400 g) całość napoju dostarcza 473 kcal i 78 g cukrów, a jedna porcja to 118 kcal i 19,5 cukrów. To już więcej, a jeśli w diecie uwzględniamy dodatkowe porcje smoothie czy owoców, cukru możemy mieć w diecie za dużo, by chudnąć.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia