Spis treści
Jak schudnąć z brzucha za pomocą diety?
Brzuch i okolice talii to rejon, w którym tkanka tłuszczowa odkłada się szczególnie łatwo. Winne są nie tylko predyspozycje genetyczne (m.in. figura typu jabłko), ale też styl życia. Pewne nawyki sprawiają bowiem, że tyjemy właśnie w środkowej części ciała. Tak działa nadmierny i przewlekły stres, który potęgujemy na własne życzenie, nie wysypiając się, nie dbając o odżywczą dietę i zwiększając dawki kofeiny.
Działanie tuczące brzuch mają też pewne produkty spożywcze – to przede wszystkim słodycze i słodzone napoje, które zapewniają nadmierne dawki kalorii naraz. Jeżeli dodatkowo zawierają przetworzone tłuszcze roślinne i podobne składniki zasobne w nasycone kwasy tłuszczowe, sprzyjają przyrostowi wagi w jeszcze większym stopniu.
Spożywanie cukrów nasila wydzielanie insuliny, natomiast hormon ten uruchamia proces odkładania tkanki tłuszczowej. Wysoki jego poziom sprzyja więc tyciu, a dodatkowo powoduje wahania stężenia cukru we krwi, co z kolei przyczynia się do napadów głodu.
Należy przy tym pamiętać, że stosowane w sklepowych produktach sztuczne słodziki zaburzają glikemię w jeszcze większym stopniu niż cukier (a właściwie stosowany powszechnie, jeszcze niekorzystniejszy dla metabolizmu syrop glukozowo-fruktozowy), powodując też większy przyrost masy ciała. Warto wybierać więc tylko naturalne zamienniki cukru.
Sprawdź, jakie produkty i nawyki pomogą odchudzić brzuch!
Dowiedz się więcej na temat:
Ile cukru można jeść na diecie odchudzającej?
Chcąc schudnąć z brzucha, należy pożegnać się z przemysłowymi słodyczami i napojami. Nie znaczy to jednak, że wszystko, co słodkie, od teraz jest zakazane. Można jeść owoce, domowe wypieki z naturalnych składników i prozdrowotne przekąski czy desery ze sklepu – ważne jednak, by zawierały tylko zdrowe składniki i nie za dużo cukru, najlepiej do 5 g na 100 g (to znaczna różnica w porównaniu z np. płatkami granola, która ma go ponad 20 g, czy zwykły baton – ponad 40 g). By przyzwyczaić się do mniej słodkiego smaku i przestać tęsknić za łakociami, wystarczy zwykle kilkanaście dni.
Na co dzień warto natomiast wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli nie powodujące dużych skoków poziomu glukozy i insuliny we krwi. Jak je rozpoznać? Są w jak największym stopniu nieprzetworzone! Sprawdź w naszej galerii, co najlepiej jeść!
Przeczytaj także:
Co jeść na szczupły brzuch?
Dieta na płaski brzuch powinna składać się z minimalnie przetworzonych produktów i najlepiej posiłków przygotowanych w domu, w przypadku których mamy kontrolę nad jej składem i sposobem przygotowania.
W codziennym menu powinny znaleźć się zwłaszcza odpowiednie ilości składników takich jak:
- Błonnik – niestrawne związki z produktów roślinnych ułatwiają trawienie, przeciwdziałają zaparciom, zapewniają wzmożoną sytość po posiłku i hamują nadmierny apetyt. Związki zawarte w błonniku pokarmowym odżywiają korzystną mikroflorę jelita grubego i sprawiają, że wolniej trawimy węglowodany i wchłaniamy cukry proste, co pomaga ograniczyć wydzielanie insuliny i tycie.
- Probiotyki – dobroczynne drobnoustroje wspierają zdrowie jelit, odporność i nastrój, a także szczupłą figurę, ponieważ wpływają na wykorzystanie mniejszej liczby kalorii z pożywienia. Probiotyczne bakterie dostępne w postaci kapsułkowanej (szczepy o konkretnym, sprawdzonym działaniu), a także jako pożyteczne bakterie kwasu mlekowego występują w niepasteryzowanych kiszonkach.
- Potas – pierwiastek o działaniu antagonistycznym (przeciwstawnym) do sodu pomaga pozbyć się z organizmu tego drugiego, a wraz z nim – nadmiaru wody, jaka jest przez niego zatrzymywana. Źródłem potasu są przede wszystkim warzywa (również w postaci soków, ale bez soli) oraz owoce, zwłaszcza suszone.
- Zielone warzywa – produkty roślinne w tym kolorze zawierają barwnik chlorofil, który ma silne działanie odtruwające organizm i neutralizujące nadmiar związków kwasowych, a w jelicie – ograniczające procesy gnilne, które są źródłem gazów i wzdęć.
- Zioła – oprócz tego, że zawierają chlorofil, dostarczają również witaminę C i związki ułatwiające trawienie zwłaszcza tłuszczów i zmniejszające powstawanie gazów. Pomagają też zmniejszyć ilość soli w posiłkach bez utraty ich atrakcyjnego smaku.
- Woda – niedobory wody w organizmie przyczyniają się do jej zatrzymywania w roli rezerwy, a przez to do powstawania nieestetycznych obrzęków ciała. Dlatego jej poziom należy uzupełniać stale w ciągu dnia, sięgając również po herbatki z ziołami oraz przyprawami korzennymi – dodatki te są znane z działania ograniczającego wzdęcia.
Jakie produkty najlepiej wybierać, by łatwo schudnąć z brzucha, jakie nawyki zmienić oraz czego unikać – tego dowiesz się z naszej galerii.