Spis treści
Przepis na odchudzający koktajl z chią i żurawiną
Koktajle to świetny sposób na uzyskanie smukłej sylwetki, ale przede wszystkim na włączenie do codziennej diety owoców, warzyw, nasion i orzechów, czyli zdrowych pokarmów, które jednocześnie sprzyjają utracie wagi. Szykując domowe smoothie warto unikać dodawania do nich zbędnego cukru, który podnosi ich kaloryczność.
Zobacz też: Lepszy niż piña colada. Tropikalny koktajl na odchudzanie syci na długo. Wypij zamiast posiłku
Składniki na różowy koktajl odchudzający:
- 1-2 łyżek nasion chia,
- 1/3 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej,
- 1/2 szklanki kefiru,
- woda.
Opcjonalnie:
- 1/2 banana,
- 1/3 szklanki innych owoców jagodowych,
- 1/4 do 1/2 szklanki płatków owsianych.
Przygotowanie:
Wysp żurawinę i nasiona chia do kielicha blendera, zalej kefirem i zmiksuj na gładką masę, uzupełnij wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Do koktajlu można dodać także banana, który przełamie nieco kwaskowatość żurawiny i sprawi, że smoothie będzie bardziej sycące.
Jeśli koktajl ma zastąpić np. śniadanie to warto dodać do niego płatki owsiane, aby wzbogacić go o węglowodany i błonnik. Jeżeli zależy ci na efektowym wyglądzie napoju, najpierw zmiksuj nasiona chia z częścią kefiru, przelej do szklanki, a następnie zmiksuj owoce i wypełnij nimi naczynie do końca.
Dlaczego koktajl z nasionami chia pomaga w odchudzaniu?
Nasiona chia to świetnym dodatek do diety osób, które chcą schudnąć. Dlaczego? Ponieważ dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika wchłaniają wodę i zwiększają swoją objętość w żołądku, co sprawia, że na dłużej czujemy się syci i rzadziej sięgamy po przekąski między posiłkami.
Dwie łyżki nasion chia zawierają prawie 10 gramów błonnika, a spożywanie zaledwie 30 gramów błonnika każdego dnia może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, a także w utracie wagi. Co więcej, dwie łyżki nasion chia, zawierają 4 gramy białka, czyli składnika najbardziej sprzyjającego odchudzaniu – pomaga obniżyć apetyt, zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać masę mięśniową.
Dodanie żurawiny do koktajlu to prawdziwy zastrzyk składników aktywnych – zawiera ona bowiem m.in. kwasy fenolowe, proantocyjanidyny, antocyjany, flawonoidy i triterpenoidy. Dzięki nim wykazuje właściwości przeciwutleniające, antynowotworowe i przeciwzapalne oraz oczyszczające. Jednocześnie wspomaga profilaktykę ZUM, usprawnia pracę układu odpornościowego i procesy trawienia, reguluje przemianę materii i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Z kolei kefir będący bazą koktajlu, dba o dostarczenie białka oraz probiotyków do naszego do organizmu, dzięki czemu wspomaga trawienie i ułatwia kontrolę wagi. Warto wiedzieć, że kefir to prawdziwy rekordzista, może zawierać ponad 61 szczepów bakterii i drożdży.