Spis treści
Właściwości odżywcze natki pietruszki
Natka pietruszki, czyli liście pietruszki zwyczajnej (Petroselinum crispum) to cenione ziele, które stanowi nieodłączny element sosów i zup. Ma lekko pikantny i gorzki smak, dzięki czemu doskonale podkręca aromat potraw.
Natka pietruszki jest niskokalorycznym zielem, które stanowi doskonałe źródło witamin i cennych związków mineralnych. Porcja 100 g zawiera tylko 49 kcal, a także 4,4 g białka, 4,8 g węglowodanów i niewielkich ilości tłuszczy – 0,4 g.
Dodatkowo liście pietruszki obfitują w błonnik pokarmowy (4,2 g na 100 g), który reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, daje uczucie sytości i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Porcja 100 g natki pietruszki jest również źródłem:
- witaminy A – 8424 jednostek międzynarodowych (IU),
- witaminy B1 – 0,1 mg,
- witaminy B2 – 0,28 mg,
- witaminy B3 – 1,4 mg,
- witaminy B5 – 0,4 mg,
- witaminy B6 – 0,16 mg,
- kwasu foliowego – 170 µg,
- witaminy E – 3,16 mg,
- witaminy K – 1640 µg,
- witaminy C – 177mg,
- wapnia – 193 mg,
- magnezu – 19,3 mg,
- żelaza – 5 mg,
- potasu – 695 mg,
- cynku – 1,34 mg,
- manganu – 1,14 mg,
- selenu – 01 µg.