Cytryny – właściwości lecznicze, witamina C i kalorie. Właściwości odchudzające wody z cytryną. To musisz wiedzieć o tych owocach

Natalia Falarz
Jakie właściwości mają cytryny i czy są dobrym źródłem witaminy C?
Jakie właściwości mają cytryny i czy są dobrym źródłem witaminy C? 5second/gettyimages.com
Cytryny uważane są za owoce, w których zawartość witaminy C jest największa, ale nie jest to prawdą. Cytryny zawierają jej jednak na tyle dużo – 53 mg/100 g, że ich spożywanie wspiera odporność organizmu. Ponadto cytryny są ważnym składnikiem diet odchudzających. Cytryna poprawia również wydzielanie enzymów trawiennych i przyspiesza samooczyszczanie organizmu, dlatego jest ważnym składnikiem diet oczyszczających. Poza tym, w cytrynie znajduje się sporo rutyny zapobiegającej utracie witaminy C z organizmu i uszczelniającej naczynia krwionośne. Przybliżamy właściwości cytryny.

Cytryny – właściwości lecznicze

Właściwości prozdrowotne cytryny były docenione już w Chinach oraz w Indiach, skąd prawdopodobnie pochodzi ten owoc. Cytryna powstała ze skrzyżowania limy z cytronem, czyli owocem znanym z otrzymywania kandyzowanej skórki. W Europie cytryna pojawiła się w XI wieku. Aktualnie przeprowadzone badania dowodzą, że cytryna jest źródłem:

  • beta-karotenu,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy E,
  • potasu,
  • magnezu,
  • żelaza.

W cytrynie znajdują się również terpeny odpowiadające za produkcję śliny. Nadmierna ilość śliny odpowiada natomiast za wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza oczyszczanie organizmu. Dlatego, woda z cytryną jest polecana na początek dnia osobom, które się odchudzają. Trzeba jednak równocześnie pamiętać o tym, że napój ten pobudzi apetyt.

W cytrynie znajduje się również limonen, silny przeciwutleniacz  o właściwościach przeciwnowotworowych. W badaniach na liniach komórkowych związek ten wykazał działanie niszczące komórki raka m.in.:

  • jamy ustnej,
  • skóry,
  • płuc,
  • piersi,
  • żołądka,
  • okrężnicy,
  • neuroblastomy występującej u dzieci.

Warto wiedzieć, że najwięcej właściwości zdrowotnych wykazuje skórka cytryny.
Cytryna zawiera w sobie naturalne antybiotyki, w związku z czym poleca się ją również stosować wspomagająco w leczeniu infekcji, zarówno wirusowych, jak i bakteryjnych. Sok z tego owocu doskonale nadaje się do płukania gardła podczas:

Właściwości antyseptyczne cytryny sprawiają, że już od wieków używana jest ona jako skuteczny środek wspomagający przy odkażaniu ran. Polifenole, które znajdziemy w soku z cytryny pomagają też zapobiegać rozwojowi schorzeń układu krążenia – miażdżycy i nadciśnienia. Największe znaczenie ma z nich rutyna, która m.in.:

  • uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne,
  • powstrzymuje krwawienie z dziąseł,
  • chroni naczynia krwionośne przed pękaniem,
  • zapobiega pojawianiu się siniaków i wspomaga ich wchłanianie.

Liczne badania udowadniają także, że terapia sokiem z cytryny jest pomocna w obniżaniu ciśnienia krwi. Jeśli zaś chodzi o układ pokarmowy, to woda z cytryną okazuje się niezastąpiona w ograniczeniu niestrawności oraz w regulacji wypróżnień.

Warto przeczytać:

Właściwości odchudzające cytryny

Cytryna jest bogata w błonnik odpowiadający za odchudzanie organizmu oraz za jego oczyszczanie. Sok z cytryny przyspiesza metabolizm, dlatego warto pić go wspomagająco podczas diety. Zimą szklanka wody z cytryną chroni przed przeziębieniem, z kolei latem nawadnia organizm. Wodę z cytryną poleca się pić rano, najlepiej zaraz po przebudzeniu. Zaleca się to zrobić pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Korzystne rezultaty dla zdrowia można zauważyć po około 2 tygodniach regularnego picia wody z cytryną. Szklanka wody z cytryną dostarcza tylko 9 kcal i pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w 25 proc. Jest to dobra alternatywa dla czystej wody.

Poznaj produkty, które przyspieszają metabolizm i wspomagają odchudzanie.

Metabolizm, czyli inaczej przemiana materii, to wspólna nazwa wszystkich procesów zachodzących w komórkach organizmu związanych z pozyskiwaniem i wykorzystaniem energii. Tempo metabolizmu wpływa na to, ile spalamy kalorii i ile ważymy. Zwiększając je można więc łatwiej uzyskać i utrzymać szczupłą figurę. A ponieważ szybkość przemiany materii zależy od tego, co jemy, można ją zwiększyć za pomocą odpowiedniego menu. Sprawdź, które produkty spożywane w ramach lekkiej diety pomogą zadbać o sprawny metabolizm! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Jedz i chudnij! 10 produktów na szybszy metabolizm i sprawni...

Surowa cytryna bez skórki w 100 gramach zawiera niecałe 29 kcal i dostarcza około 50 mg witaminy C (kwasu askorbinowego).

Badania dowiodły, że witamina C ma wiele pozytywnych właściwości. Dlatego spożywanie cytryn ma dobry wpływ na nasz organizm. Oto kilka przykładów.

W wodzie z cytryną znajdują się przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze zawarte w wodzie z sokiem z cytryny chronią DNA i białka komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Odpowiadają one również za obniżenie ciśnienia krwi oraz zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę.

Woda z cytryną pomaga w pozbyciu się kamieni z nerek.
Jest to możliwe ze względu na obecność kwasu cytrynowego zapobiegającego wiązaniu się wapnia.

Woda z cytryną wypita na czczo nawadnia organizm.
Co ważne woda z cytryną zawiera nawet więcej elektrolitów niż zwykła woda.

Woda z cytryną wspomaga trawienie.
Jest to możliwe, ponieważ pokarm przesuwa się sprawnie wzdłuż przewodu pokarmowego dzięki czemu przyspiesza się wydzielanie żółci, a tłuszcz jest szybciej trawiony.

Szklanka wody z cytryną pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów.
Dzieje się tak, ponieważ picie wody z cytryną powoduje uczucie sytości i pełności.

Szklanka wody z cytryną poprawia pamięć i koncentrację
To działanie wynika z tego, że wypicie szklanki wody z cytryną wpływa na optymalne nawodnienie organizmu.

Ponadto:

  • Woda z cytryną pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
  • Szklanka wody z cytryną pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.

Warto przeczytać również:

Czy cytryna zakwasza organizm? Kiedy cytryna jest szkodliwa?

Mylnie uważa się, że skoro cytryna jest kwaśna, to może zakwasić organizm. Natomiast, cytryna jest produktem zasadowym i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dlatego cytryna, chociaż jest kwaśna i ma pH 2-2,5 jest bogata w zasadotwórcze składniki mineralnej.

Cytryna może być natomiast szkodliwa, gdy tuż  po zalaniu herbaty wrzątkiem wrzuci się ją do naparu. Wynika to z tego, że w trakcie zaparzania herbaty z fusów do naparu przechodzi metal – aluminium. W niewielkich ilościach jest on trudno przyswajalny. Jednak gdy do gorącej herbaty podczas zaparzania doda się plasterek cytryny lub sok z cytryny, to aluminium w połączeniu z kwasem tworzy przyswajalny cytrynian glinu. Może się on okazać bardzo szkodliwy dla zdrowia. Dlatego cytrynę należy dodawać do naparu bez fusów i wtedy, gdy herbata wystygnie.

Woda z cytryną jest szkodliwa jedynie w przypadku, gdy jest spożywana przez osoby zmagające się z problemami żołądkowymi. Wtedy może ona dodatkowo podrażnić organizm. Na przykład, należy unikać wody z cytryną podczas zgagi, gdyż może nasilać objawy. W innych przypadkach picie wody z cytryną jest wskazane.  

Czym się kierować podczas wybierania cytryny i jak ją przechowywać?

Zawsze należy wybierać cytryny o jaskrawożółtej barwie oraz o gładkiej, lekko połyskującej skórce. W temperaturze pokojowej cytryny przetrzymują około tygodnia, natomiast w lodówce można je trzymać nawet do 6 tygodni. Najwięcej soku można otrzymać z cytryny w temperaturze pokojowej, bądź nawet nieco wyższej. Zanim sok zostanie wyciśnięty, to cytrynę można zmiękczyć, jeśli będzie się ją turlało po twardej powierzchni.

Z dużych cytryn otrzymuje się około 4 łyżki soku. Owoc warto przekroić nie na pół, ale po skosie. Jeśli potrzebna jest nam jedynie odrobina soku, to skórkę można przebić wykałaczką, wycisnąć sok, a wykałaczkę włożyć ponownie w cytrynę. Sok z cytryny, podobnie jak jej miąższ i skórka mogą być podawane do sałatek, zup oraz innych potraw, którym chcemy nadać cytrusowy smak. Cytryny nie należy pić z gorącą herbatą, ponieważ witamina C ginie w wysokiej temperaturze. Sok z cytryny często jest też dodawany do ryb, ponieważ niweluje ich nieprzyjemny zapach. Poza kuchnią, cytryna znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Alergicy mogą ją stosować jako naturalny antyperspirant o łagodnym działaniu antybakteryjnym, tonizującym oraz odświeżającym. Cytryna jest też niezawodna w usuwaniu plam po antyperspirantach. Sok cytrynowy rozjaśnia płytki paznokciowe u osób starszych oraz u palaczy.

Przeczytaj również:

ZOBACZ: Czy witamina C leczy raka? Ekspert: prof. Jacek Jassem

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Bardzo lubię zacząć dzień od szklanki cisowianki z cytryną, pobudza metabolizm i dodaje energii. Potem lekkie śniadanie, mała czarna i można lecieć do pracy
Dodaj ogłoszenie