Spis treści
Dlaczego witamina B12 jest niezbędna w diecie?
Witamina B12, inaczej nazywana kobalaminą, to niezbędny składnik nie wytwarzany w organizmie człowieka, który musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Kobalamina często nazywana jest także „witaminą brudu”, ponieważ jej niedobory często pojawiają się w momencie zmniejszonej ilości korzystnych bakterii jelitowych.
Odpowiedni poziom kobalaminy jest potrzebny do:
- produkcji krwinek czerwonych i kwasów nukleinowych,
- metabolizowania białek, tłuszczów i węglowodanów,
- tworzenia osłonek mielinowych komórek nerwowych,
- prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych,
- metabolizowania homocysteiny,
- regulacji przemiany materii,
- prawidłowej syntezy serotoniny,
- utrzymania odpowiedniego stężenia lipidów we krwi.
Sugeruje się, że prawidłowy poziom witaminy B12 może wiązać się z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób psychicznych oraz neurodegeneracyjnych, w tym alzheimera.
Te objawy mogą świadczyć o niedoborze witaminy B12!
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12?
Zapotrzebowanie na kobalaminę zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego organizmu. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami dobowe spożycie witaminy B12 powinno wynosić:
- niemowlęta do 1. roku życia – 0,5 mcg,
- dzieci w wieku 1-3 lat – 0,9 mcg,
- dzieci w wieku 4-6 lat – 1,2 mcg,
- dzieci w wieku 7-12 lat – 1,8 mcg,
- młodzież w wieku 13-18 lat, a także dorośli – 2,4 mcg,
- kobiety w ciąży – 2,6 mcg,
- kobiety karmiące – 2,8 mcg.
Na niedobory witaminy B12 narażeni są szczególnie weganie, ponieważ ten sposób żywienia eliminuje wszystkie produkty odzwierzęce, które są źródłem tego składnika. Z tego powodu osoby będące na diecie roślinnej powinny regularnie badać stężenie kobalaminy we krwi i odpowiednio ją suplementować.
Źródła witaminy B12 w żywności
Kobalamina jest obecna tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, gdzie występuje w postaci kompleksów białkowych. W roślinach nie ma witaminy B12, wyjątek stanową jednak fermentowane produkty białkowe takie jak np. miso, czyli japońska pasta z ziaren soi. Źródłem witaminy są tam bakterie fermentacyjne. Niestety, zawartość kobalaminy w miso jest bardzo niska (0,1 mcg na 100 g produktu), podobnie jak jej przyswajalność.
Do najzasobniejszych źródeł witaminy B12 należą produkty takie jak:
- wątróbka,
- wołowina i wieprzowina,
- ryby, zwłaszcza szczupak, sardynki, tuńczyk, pstrąg, łosoś,
- owoce morza,
- mleko i produkty mleczne,
- jaja.
Pomimo wysokiej zawartości witaminy B12 spożywanie wątróbki nie jest zalecane ze względu na toksyczny poziom witaminy A, a także szkodliwy nadmiar żelaza oraz toksyn, które narząd ten codziennie usuwa z krwi.
- Witamina B12 - budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania Żywność Nauka Technologia Jakość
- Typ i czas stosowania diety wegetariańskiej a surowicze stężenie witaminy B12 Przegląd Gastroenterologiczny