Czym jest jałowiec?
Jałowiec pospolity (Juniperus communis) to gatunek wiecznie zielonego, iglastego krzewu z rodziny cyprysowatych. Ma bardzo drobniutki igiełki, między którymi wyrastają nieduże owoce jałowca (szyszkojagody). Ich średnica to ok. 5-9 mm. Niedojrzałe mają kolor zielony. W miarę dojrzewania, które trwa 2-3 lata zmieniają kolor na granatowo-czarny i pokrywają się delikatnym białym nalotem. Szyszkojagody jałowca (to prawidłowa nazwa dla owoców jałowca), używane są w celach kulinarnych, jako przyprawa, mają też zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Jałowce, jak nazwa wskazuje, nie mają dużych wymagań odnośnie warunków środowiskowych. Rosną krajach o klimacie umiarkowanym oraz subpolarnym, na wszystkich kontynentach półkuli północnej. Można spotkać je również w górach w strefie międzyzwrotnikowej. W Polsce rosną dwie odmiany krzewu: jałowiec pospolity i jałowiec łuskowaty Meyeri.
Wartość odżywcza jałowca
Jałowiec zawiera wiele cennych substancji o działaniu prozdrowotnym i leczniczym. Owoce jałowca cenne właściwości zawdzięczają olejkom eterycznym, które występują w ilości ok. 2 procent. W ich skład wchodzą związki bioaktywne m.in. alfa- i beta-pinen, który stanowi do 60 proc. olejku eterycznego, terpinen-4-ol w ilości do 5 proc., a także juneol, kamfora jałowcowa, alfa-kadinol i beta-mircen.