1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Po miód najczęściej sięgamy w sezonie jesienno-zimowym. I...
fot. YASUHIRO AMANO/123RF

Miód na odporność, lecz nie tylko! Poznaj 9 rodzajów miodu i ich właściwości

Po miód najczęściej sięgamy w sezonie jesienno-zimowym. I dobrze, gdyż jego regularne dodawanie do letnich napojów (w ciepłych traci cenne właściwości), słodkich śniadań lub deserów pomaga wzmocnić naturalną odporność!

Miód miodowi nie równy, dlatego warto poznać właściwości konkretnych rodzajów. Z kolejnych zdjęć dowiesz się, jakim działaniem wyróżnia się m.in. miód malinowy, wrzosowy i manuka.

2 z 10
Malinowy miód jest bardzo wyjątkowy, gdyż okres kwitnienia...
fot. pixabay.com

Miód malinowy – poprawia apetyt u niejadków

Malinowy miód jest bardzo wyjątkowy, gdyż okres kwitnienia kwiatów malin i jeżyn w ciągu roku jest bardzo krótki. Miód ten wyróżnia bardzo intensywny smak słodki z delikatną malinową nutą aromatyczną, co sprawia, że dzieci go uwielbiają.
Działa napotnie, rozgrzewająco, przeciwgorączkowo i antyseptycznie. Miód malinowy wzmacnia apetyt u niejadków i wspomaga organizm podczas przeziębienia.

3 z 10
Miód produkowany z kwiatów wrzosów zdecydowanie wyróżnia się...
fot. pixabay.com

Miód wrzosowy – intensywny i wyjątkowy

Miód produkowany z kwiatów wrzosów zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych odmian miodu, swoją barwą, aromatem i smakiem. Stanowi odpowiedni wybór dla osób lubiących wyraźne w smaku i aromatyczne produkty.
Zasobny jest we flawonoidy, takie jak d-glikozyd kempferolu, myrycetyna oraz luteonina, które nadają charakterystyczną barwę miodowi, a także pełnią rolę przeciwutleniaczy.

4 z 10
Miód manuka w ostatnim czasie zyskał na popularności. W...
fot. pixabay.com

Miód manuka – miód leczniczy

Miód manuka w ostatnim czasie zyskał na popularności. W badaniu Wilczyńskiej (2013), po wnikliwej analizie miodów manuka, autorka stwierdziła, że jego wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne są porównywalne do ciemnych miodów polskich, takich jak gryczany czy wrzosowy.

Wyróżnia go jednak bardzo wysoka zawartość substancji o nazwie metyloglikosal (MGO), która działa przeciwbakteryjnie. W miodzie manuka znajduje się od 10 do 55 razy więcej MGO, niż w miodach polskich. Z tego powodu miód ten, w konkretnych dawkach, stosowany jest pomocniczo w trakcie przeziębienia i innych infekcjach układu oddechowego.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Zobacz również

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo