Popularny w Polsce sok na przeziębienie odchudza! Zobacz, jak babciny sposób na zdrowie podbija Amerykę

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Odchudzanie i walka z nadwagą to jeden z problemów, z jakimi borykają się nie tylko Amerykanie, ale też inne narody – także Polacy. Okazuje się, że może w tym pomóc picie soku, który nasze babcie podawały nam na przeziębienie i grypę. Odkrycie naukowców z Washington State University pokazuje, że sok z czarnego bzu może pomóc kontrolować masę ciała i poprawić metabolizm.

Spis treści

Czy czarny bez odchudza? Zaskakujące wyniki badania

Chcesz schudnąć? Pij sok z czarnego bzu! Badanie przeprowadzone przez Washington State University i opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazało, że ma on korzystny wpływ na kontrolę masy ciała i zdrowie metaboliczne. Picie 340 ml (12 uncji) soku z czarnego bzu dziennie przez tydzień powoduje pozytywne zmiany w mikrobiomie jelitowym oraz poprawia tolerancję glukozy i utlenianie tłuszczu.

Czarny bez jest powszechnie stosowany jako roślina lecznicza i suplement wspomagający funkcje odpornościowe.
Czarny bez jest powszechnie stosowany jako roślina lecznicza i suplement wspomagający funkcje odpornościowe.
Madeleine Steinbach/Getty Images

Czarny bez jest powszechnie stosowany jako roślina lecznicza i suplement wspomagający funkcje odpornościowe. Jednak jego inne potencjalne korzyści zdrowotne są słabo poznane.

– Czarny bez jest niedocenianą jagodą, zarówno pod względem komercyjnym, jak i odżywczym – mówi autor korespondencyjny Patrick Solverson, adiunkt w Katedrze Żywienia i Fizjologii Wysiłku WSU Elson S. Floyd College of Medicine. – Teraz zaczynamy dostrzegać jego wartość dla ludzkiego zdrowia, a wyniki są bardzo ekscytujące.



Na co pomaga sok z bzu? Poprawi nie tylko odporność

Naukowcy przetestowali wpływ czarnego bzu na zdrowie metaboliczne w randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym z udziałem 18 dorosłych osób z nadwagą. Uczestnicy spożywali sok z czarnego bzu lub placebo o podobnym zabarwieniu i smaku, jednocześnie zachowując standardową dietę.

Jak się okazało, uczestnicy, którzy spożywali sok z czarnego bzu, mieli znacznie zwiększoną ilość korzystnych bakterii jelitowych, w tym bakterii Firmicutes i Actinobacteria, oraz zmniejszoną ilość szkodliwych bakterii, takich jak bakteroidetes. Zdrowy mikrobiom jelitowy jest niezbędny do wchłaniania składników odżywczych i wspiera zdrowie fizyczne i psychiczne.

Pozytywne zmiany w mikrobiocie to nie wszystko. Spożywanie czarnego bzu spowodowało też:

  • poprawę metabolizmu (obniżenie poziomu glukozy we krwi uczestników średnio o 24 proc. oraz spadek poziomu insuliny o 9 proc.),

  • zwiększenie zdolności organizmu do spalania tłuszczu.

Owoce czarnego bzu zawierają antocyjany, czyli bioaktywne związki roślinne, które mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwdrobnoustrojowe.



„Jedzenie jest lekarstwem”. Czarny bez podbija Amerykę

Produkty z czarnego bzu są mniej popularne w Stanach Zjednoczonych niż w Europie, jednak popyt na nie znacznie wzrósł podczas pandemii COVID-19. Rynek czarnego bzu nadal rośnie.

– Jedzenie jest lekarstwem, a nauka dogania tę popularną mądrość – powiedział Solverson. – To badanie przyczynia się do rosnącej liczby dowodów na to, że czarny bez, który od wieków jest stosowany jako środek ludowy, ma wiele zalet dla zdrowia metabolicznego i prebiotycznego.

Naukowcy złożyli wniosek o tymczasowy patent na wykorzystanie bioaktywnych składników amerykańskiego czarnego bzu do kontroli wagi i zdrowia jelit poprzez suplementy lub inne zastosowania. Jak zauważają, potrzebne są dalsze badania zarówno w celu potwierdzenia ich wstępnych ustaleń, jak i określenia długoterminowych skutków stosowania czarnego bzu w różnych populacjach.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia