Spis treści
Czy czarny bez odchudza? Zaskakujące wyniki badania
Chcesz schudnąć? Pij sok z czarnego bzu! Badanie przeprowadzone przez Washington State University i opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazało, że ma on korzystny wpływ na kontrolę masy ciała i zdrowie metaboliczne. Picie 340 ml (12 uncji) soku z czarnego bzu dziennie przez tydzień powoduje pozytywne zmiany w mikrobiomie jelitowym oraz poprawia tolerancję glukozy i utlenianie tłuszczu.

Czarny bez jest powszechnie stosowany jako roślina lecznicza i suplement wspomagający funkcje odpornościowe. Jednak jego inne potencjalne korzyści zdrowotne są słabo poznane.
– Czarny bez jest niedocenianą jagodą, zarówno pod względem komercyjnym, jak i odżywczym – mówi autor korespondencyjny Patrick Solverson, adiunkt w Katedrze Żywienia i Fizjologii Wysiłku WSU Elson S. Floyd College of Medicine. – Teraz zaczynamy dostrzegać jego wartość dla ludzkiego zdrowia, a wyniki są bardzo ekscytujące.

Polskie borówki skażone wirusem zapalenia wątroby typu A. Kilkanaście osób chorych
Co najmniej kilkanaście osób w Holandii zachorowało po spożyciu mrożonych borówek skażonych wirusem zapalenia wątroby typu A. Przynajmniej dwie osoby trafiły do szpitala. Skażone owoce pochodziły z Po...
Na co pomaga sok z bzu? Poprawi nie tylko odporność
Naukowcy przetestowali wpływ czarnego bzu na zdrowie metaboliczne w randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym z udziałem 18 dorosłych osób z nadwagą. Uczestnicy spożywali sok z czarnego bzu lub placebo o podobnym zabarwieniu i smaku, jednocześnie zachowując standardową dietę.
Jak się okazało, uczestnicy, którzy spożywali sok z czarnego bzu, mieli znacznie zwiększoną ilość korzystnych bakterii jelitowych, w tym bakterii Firmicutes i Actinobacteria, oraz zmniejszoną ilość szkodliwych bakterii, takich jak bakteroidetes. Zdrowy mikrobiom jelitowy jest niezbędny do wchłaniania składników odżywczych i wspiera zdrowie fizyczne i psychiczne.
Pozytywne zmiany w mikrobiocie to nie wszystko. Spożywanie czarnego bzu spowodowało też:
poprawę metabolizmu (obniżenie poziomu glukozy we krwi uczestników średnio o 24 proc. oraz spadek poziomu insuliny o 9 proc.),
zwiększenie zdolności organizmu do spalania tłuszczu.
Owoce czarnego bzu zawierają antocyjany, czyli bioaktywne związki roślinne, które mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwdrobnoustrojowe.

„Naturalny Ozempic” wkrótce na rynku? Odchudza bez skutków ubocznych i zastrzyków
Brytyjscy naukowcy opracowali „całkowicie naturalny” Ozempic. Jak twierdzą, pozwala on schudnąć bez skutków ubocznych, jakie mogą wystąpić przy stosowaniu leków z semaglutydem. Dodatkowo, w przeciwień...
„Jedzenie jest lekarstwem”. Czarny bez podbija Amerykę
Produkty z czarnego bzu są mniej popularne w Stanach Zjednoczonych niż w Europie, jednak popyt na nie znacznie wzrósł podczas pandemii COVID-19. Rynek czarnego bzu nadal rośnie.
– Jedzenie jest lekarstwem, a nauka dogania tę popularną mądrość – powiedział Solverson. – To badanie przyczynia się do rosnącej liczby dowodów na to, że czarny bez, który od wieków jest stosowany jako środek ludowy, ma wiele zalet dla zdrowia metabolicznego i prebiotycznego.
Naukowcy złożyli wniosek o tymczasowy patent na wykorzystanie bioaktywnych składników amerykańskiego czarnego bzu do kontroli wagi i zdrowia jelit poprzez suplementy lub inne zastosowania. Jak zauważają, potrzebne są dalsze badania zarówno w celu potwierdzenia ich wstępnych ustaleń, jak i określenia długoterminowych skutków stosowania czarnego bzu w różnych populacjach.

Kto powinien unikać produktów z czarnego bzu?
Czarny bez i jego zniewalający zapach wypełniają powietrze w maju i czerwcu. Piękne kwiaty i niesamowity aromat apteczki Pana Boga (bo tak dawniej był nazywany czarny bez) to nie wszystko. Czarny bez ...