Spis treści
Co jeść, kiedy dopadnie cię przesilenie jesienne? Te produkty zmniejszają niepokój
– Dbanie o zrównoważoną dietę, bogatą w różnorodne składniki odżywcze, to klucz do utrzymania równowagi psychicznej w trudniejszych warunkach sezonowych – mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk SuperMenu by Anna Lewandowska.
Tłumaczy, że jesienią nasze codzienne menu powinno obfitować w produkty dostarczające m.in. możliwie największych ilości witaminy D3, która odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
– Można znaleźć ją w tłustych rybach morskich, takich jak śledź, łosoś czy sardynki. Ponadto warto sięgać po nabiał, taki jak żółty ser oraz jaja, które również są jej źródłem – dodaje.
Nie należy także zapominać o produktach bogatych w silny antyoksydant, jakim jest witamina C oraz o tych zawierających cynk i magnez, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego i nerwowego. Warto pamiętać też o selenie, który pomaga chronić organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.
Sałatkowy bowl kojący nerwy
Bazą sałatki są liście szpinaku, których już samo jedzenie poprawia nam nastrój, a przy okazji są one dobrym źródłem wapnia. Źródłem białka jest pierś indyka, bogata w tryptofan – wyciszający aminokwas, który pomaga w produkcji serotoniny, hormonu szczęścia.
Awokado wzbogaci danie o witaminę B, która zmniejsza odczucia lękowe, a dressing z posypką z orzechów dostarczą cennych kwasów omega-3 oraz uzupełni niedobory magnezu i cynku.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g upieczonej piersi indyka,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 pomidor,
- 4 garści świeżego szpinaku,
- 1 jajko na twardo,
- 2 łyżki dowolnych posiekanych orzechów do posypania,
- dressing: 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Przygotuj 2 średniej wielkości miski i ułóż na ich dnie liście szpinaku.
- Ułóż na nim kolejno poszarpaną pierś indyka, pokrojone w plastry awokado i pomidora.
- Jajko pokrój na ćwiartki i ułóż po 2 kawałki na wierzchu sałatki.
- Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.
- Posyp mieszanką orzechów.
Co jeść na odporność? Taka dieta może zdziałać cuda
Jesień to czas, kiedy nasza odporność jest szczególnie narażona na osłabienie. Ograniczony dostęp do światła słonecznego, mniej zróżnicowana dieta oraz długie godziny spędzane w zamkniętych pomieszcze...
Relaksująca kanapka z łososiem
Przygotowując tę kanapkę wybierz swoje ulubione pieczywo, najlepiej pełnoziarniste. Może być to zarówno chleb, jak i bajgiel lub inna bułka. Do posmarowania pieczywa możesz użyć dowolnego serka – najwięcej wapnia znajdziesz w fecie (500 mg), camembercie (360-390 mg) i serku topionym (376 mg). Pomoże on obniżyć poziom lęku i poprawi nastrój.
Łosoś bogaty w kwasy omega-3 pomoże zredukować poziom kortyzolu – głównego hormonu stresu, a dodatek koperku dostarczy silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C. Jeśli wybierzesz szczypiorek, kanapka będzie bogatsza o foliany i witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i kondycję psychiczną.
Składniki:
- 1 porcja pieczywa,
- serek do smarowania,
- łosoś wędzony,
- sałata,
- koperek lub szczypiorek,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Pieczywo posmaruj serkiem, ułóż na nim porcję sałaty, a na niej wędzonego łososia, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem.
Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, które składniki warto włączyć do codziennych dań, aby zadbać o dobrą kondycję psychiczną.
Źródło: 10 Foods That Can Reduce Anxiety Health