Spis treści
Co jeść, kiedy dopadnie cię przesilenie jesienne? Te produkty zmniejszają niepokój
– Dbanie o zrównoważoną dietę, bogatą w różnorodne składniki odżywcze, to klucz do utrzymania równowagi psychicznej w trudniejszych warunkach sezonowych – mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk SuperMenu by Anna Lewandowska.
Tłumaczy, że jesienią nasze codzienne menu powinno obfitować w produkty dostarczające m.in. możliwie największych ilości witaminy D3, która odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
– Można znaleźć ją w tłustych rybach morskich, takich jak śledź, łosoś czy sardynki. Ponadto warto sięgać po nabiał, taki jak żółty ser oraz jaja, które również są jej źródłem – dodaje.
Nie należy także zapominać o produktach bogatych w silny antyoksydant, jakim jest witamina C oraz o tych zawierających cynk i magnez, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego i nerwowego. Warto pamiętać też o selenie, który pomaga chronić organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.
Sałatkowy bowl kojący nerwy
Bazą sałatki są liście szpinaku, których już samo jedzenie poprawia nam nastrój, a przy okazji są one dobrym źródłem wapnia. Źródłem białka jest pierś indyka, bogata w tryptofan – wyciszający aminokwas, który pomaga w produkcji serotoniny, hormonu szczęścia.
Awokado wzbogaci danie o witaminę B, która zmniejsza odczucia lękowe, a dressing z posypką z orzechów dostarczą cennych kwasów omega-3 oraz uzupełni niedobory magnezu i cynku.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g upieczonej piersi indyka,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 pomidor,
- 4 garści świeżego szpinaku,
- 1 jajko na twardo,
- 2 łyżki dowolnych posiekanych orzechów do posypania,
- dressing: 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Przygotuj 2 średniej wielkości miski i ułóż na ich dnie liście szpinaku.
- Ułóż na nim kolejno poszarpaną pierś indyka, pokrojone w plastry awokado i pomidora.
- Jajko pokrój na ćwiartki i ułóż po 2 kawałki na wierzchu sałatki.
- Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.
- Posyp mieszanką orzechów.
Relaksująca kanapka z łososiem
Przygotowując tę kanapkę wybierz swoje ulubione pieczywo, najlepiej pełnoziarniste. Może być to zarówno chleb, jak i bajgiel lub inna bułka. Do posmarowania pieczywa możesz użyć dowolnego serka – najwięcej wapnia znajdziesz w fecie (500 mg), camembercie (360-390 mg) i serku topionym (376 mg). Pomoże on obniżyć poziom lęku i poprawi nastrój.
Łosoś bogaty w kwasy omega-3 pomoże zredukować poziom kortyzolu – głównego hormonu stresu, a dodatek koperku dostarczy silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C. Jeśli wybierzesz szczypiorek, kanapka będzie bogatsza o foliany i witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i kondycję psychiczną.
Składniki:
- 1 porcja pieczywa,
- serek do smarowania,
- łosoś wędzony,
- sałata,
- koperek lub szczypiorek,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Pieczywo posmaruj serkiem, ułóż na nim porcję sałaty, a na niej wędzonego łososia, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem.
Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, które składniki warto włączyć do codziennych dań, aby zadbać o dobrą kondycję psychiczną.
Źródło: 10 Foods That Can Reduce Anxiety Health