Spis treści
Co jeść, żeby czuć się dobrze? Te produkty pozwalają opanować złość i agresję
Powodów do frustracji i złości w codziennym życiu jest wiele. Niektóre osoby radzą sobie jednak z problemami i potrafią zachować spokój, a inne na przeciwności losu reagują wybuchami złości i agresją. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że wpływ na zachowanie mają nie tylko uwarunkowania genetyczne, wychowanie czy wyznawane wartości, które kształtują podejście do życia i pomagają wypracować odpowiednie mechanizmy działania oraz reakcje na bodźce.
Irańscy naukowcy odkryli bowiem, że również nasza dieta znacząco wpływa na samopoczucie i reguluje nasz nastrój. Niektóre produkty mogą więc łagodzić agresję, pozwalając zachować spokój nawet w najtrudniejszych życiowych sytuacjach. Inne zaś wzmagają niewłaściwe reakcje i potęgują wybuchy złości.
Naukowcy z Shahid Beheshti University w Iranie przebadali 168 mężczyzn w wieku od 35 do 55 lat, którzy wykazywali agresywne zachowania i zostali skierowani na poradnictwo w tym zakresie przez swojego pracodawcę. W badaniu wzięło udział również tyle samo zdrowych mężczyzn, którzy stanowili grupę kontrolną. Mężczyźni wypełniali kwestionariusz, w którym podawali dane na temat swojej diety w ciągu ostatniego roku.
W porównaniu z grupą kontrolną agresywni mężczyźni mieli istotnie wyższą średnią wagę, wzrost i obwód talii. Okazało się również, że osoby spożywające więcej białka są mniej agresywne i rzadziej wpadają w złość. Spożycie mleka, sera, drobiu, czerwonego mięsa, roślin strączkowych, jaj, owoców i warzyw miało istotną rolę ochronną przed wystąpieniem agresji. Dieta bogata w te produkty zmniejszała agresję aż o 60 procent.
Badanie wykazało, że także jedzenie jabłek, pomarańczy, ogórków i pomidorów pomagało opanować temperament. Natomiast ryż, makaron i chleb miały tendencję do zwiększania agresji.
W jaki sposób dieta reguluje nasz nastrój i zmniejsza agresję?
Naukowcy tłumaczą, że taka dieta może wpływać na poziom tryptofanu w osoczu, a tym samym na poziom serotoniny w mózgu. Tryptofan to aminokwas egzogenny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Odpowiednia jego ilość w diecie znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń nastroju, a nawet depresji. Działa on relaksująco i zwiększa odporność na stres. Dzieje się tak, ponieważ tryptofan jest prekursorem serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Jest ona neuroprzekaźnikiem, który reguluje nasz nastrój, a także sen i libido. Dzięki niej czujemy się bardziej radośni i pełni energii, mamy też siłę do walki z przeciwnościami losu oraz nie poddajemy się niszczącemu działaniu stresu.
Organizm sam nie może wytworzyć tryptofanu, jest on dostarczany wyłącznie z diety. Wystarczy więc kilka razy w tygodniu jeść jajka i pić mleko oraz spożywać warzywa i owoce, aby poprawić sobie nastrój i unikać agresywnych zachowań.
Jajka są bogate w tryptofan i wpływają na jego poziom w osoczu, a tym samym na poziom serotoniny w mózgu. Dieta zawierająca wysokiej jakości białko, owoce i warzywa może pełnić rolę ochronną przed agresją - powiedział główny badacz, dr Behnaz Aribi z Uniwersytetu Shahid Beheshti.
Poprzednie badania wykazały, że zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B i błonnik mogą również pomóc ukoić nerwy i zapobiegać występowaniu agresywnego zachowania.
Źródło: BMC Nutrition Evaluation of dietary food intakes and anthropometric measures in middle-aged men with aggressive symptoms BMC Nutrition