https://stronazdrowia.pl
reklama

Chcesz naturalnie wzmocnić odporność? Jedz te produkty! Poleca je Katarzyna Bosacka

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Naturalne wsparcie odporności? Sięgnij po te produkty polecane przez Katarzynę Bosacką
Naturalne wsparcie odporności? Sięgnij po te produkty polecane przez Katarzynę Bosacką fot. Freepik
W okresie zwiększonej zachorowalności wielu z nas sięga po suplementy. Tymczasem prawdziwe wsparcie dla odporności może być tuż pod ręką – w lodówce i na półce w spiżarni. Kiszonki, świeże warzywa, owoce to produkty, na które warto postawić, jeśli chcemy uniknąć infekcji.

Spis treści

Zakwasy i kiszonki jako naturalne wsparcie odporności

Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka żywieniowa, pokazuje, że odporność można wspierać w prosty sposób – sięgając po naturalne produkty zamiast drogich suplementów.

Naturalne wsparcie odporności? Sięgnij po te produkty polecane przez Katarzynę Bosacką
Naturalne wsparcie odporności? Sięgnij po te produkty polecane przez Katarzynę Bosacką
Freepik

Poleca ona produkty fermentowane, takie jak zakwasy czy kiszonki (np. z buraków, kapusty czy ogórków). Są bogate w naturalne bakterie probiotyczne. Wspierają one mikroflorę jelitową, a zdrowa mikrobiota jelitowa jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

W jelitach „rodzi się” duża część naszej odporności – tam powstają komórki odpornościowe i przeciwciała, które pomagają organizmowi walczyć z drobnoustrojami. Regularne spożywanie kiszonek może więc w naturalny sposób wzmacniać barierę ochronną organizmu.

Spożywaj dużo owoców i warzyw bogatych w witaminę C

W swoim nagraniu Katarzyna Bosacka poleca warzywa i owoce bogate w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wspomaga produkcję białych krwinek, które zwalczają infekcje, działa jako antyoksydant neutralizujący wolne rodniki i wspiera regenerację tkanek.

Na które z warzyw warto postawić?

  • papryka czerwona i zielona – jedna z najbogatszych roślinnych źródeł witaminy C, wspomaga produkcję przeciwciał i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Cebula to nie tylko aromatyczny dodatek do potraw

Cebula to prawdziwy sprzymierzeniec w walce z przeziębieniami. Zawarta w niej witamina C wspiera układ odpornościowy, a jako naturalny antyoksydant pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają starzenie i mogą przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych.

Dodatkowo w cebuli znajdziemy minerały, takie jak cynk, potas, magnez, sód, wapń i fosfor, które wspierają organizm na wielu poziomach.

Imbir. Korzeń o wielu zdrowotnych właściwościach

Na liście polecanych przez Katarzynę Bosacką produktów znalazł się imbir. Od wieków ceniony w medycynie naturalnej, słynie ze swojego silnego działania przeciwzapalnego.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jest naturalnym wsparciem dla odporności. Wspomaga walkę organizmu z infekcjami, działa rozgrzewająco i przeciwbakteryjnie, dzięki czemu świetnie sprawdza się w sezonie przeziębień.

Kefiry i maślanki. Pij je na zdrowie!

Kefiry i maślanki to produkty mleczne poddane fermentacji, dzięki czemu zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych. Te „dobre” bakterie wspierają zdrową mikroflorę jelitową, która odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Zdrowe jelita pomagają organizmowi szybciej reagować na infekcje, wspierają produkcję przeciwciał i komórek odpornościowych oraz wzmacniają naturalną barierę ochronną organizmu. Regularne spożywanie kefirów i maślanek może więc w prosty, naturalny sposób wzmocnić twój organizm.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło: Instagram katarzynabosacka

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia