Koperek na niestrawność, wzdęcia i wysoki poziom cholesterolu. Wspomaga też leczenie stłuszczenia wątroby. Dlaczego warto jeść koperek?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Koperek to dobre źródło witaminy C i chlorofilu, który wykazuje właściwości detoksykujące.
Koperek to dobre źródło witaminy C i chlorofilu, który wykazuje właściwości detoksykujące. rezkrr/Getty Images
Koper ogrodowy to popularna roślina, która używana jest jako przyprawa do ziemniaków, dań głównych, zup i sosów. Jego zielone liście charakteryzują się odświeżającym zapachem oraz lekko korzennym i słodkim smakiem. Koperek jest dobrym źródłem witaminy C, która jako silny przeciwutleniacz opóźnia proces starzenia się komórek. Roślina ta łagodzi również objawy niestrawności, a także wspomaga pracę wątroby. Podajemy właściwości odżywcze kopru ogrodowego oraz podpowiadamy, w jakich dolegliwościach warto po niego sięgać.

Spis treści

Właściwości odżywcze kopru ogrodowego, czyli koperku

Koper ogrodowy (Anethum graveolens), to roślina z rodziny selerowatych, która powszechnie uprawiana jest na terenie całego kraju. Jego inne nazwy to koperek, krop, kopr lub kazjer.

Roślina ta znana jest przede wszystkim jako przyprawa do ziemniaków, dań głównych i sosów. Do przygotowania tych potraw zazwyczaj używa się młodych roślin, których łodygi i liście są miękkie, o intensywnie zielonym kolorze. Natomiast do produkcji kiszonek wybiera się starsze rośliny, które zdążyły już zakwitnąć.

Koper znany jest ze swojego wpływu na układ pokarmowy, jednak ma znacznie szersze spektrum działania. W gastronomii i ziołolecznictwie surowcem jadalnym są łodygi, liście i kwiaty kopru ogrodowego. Roślinę można uprawiać przez cały rok, nawet w warunkach domowych, np. w doniczce. Koperek wysiany w drugiej połowie kwietnia zaczyna kwitnąć na początku lipca, a przekwita pod koniec września. Warto pamiętać, że ziele tej rośliny nadaje się zarówno do suszenia, jak i mrożenia.

Właściwości odżywcze koperku

Koper ogrodowy, mimo że jest niskokaloryczną rośliną, to zawiera znaczne ilości witamin i związków mineralnych. Półtorej szklanki siekanego koperku (100 g) to źródło 33 kcal, po 2,8 g białka i węglowodanów, 2,4 g błonnika pokarmowego oraz znikomych ilości tłuszczu – 0,4 g.

Dodatkowo porcja 100 g liści i łodyg kopru ogrodowego jest źródłem:

  • witaminy A – 386 µg,
  • witaminy B1 – 0,058mg,
  • witaminy B2 – 0,296 mg,
  • witaminy B3 – 1,57 mg,
  • witaminy B5 – 0,4 mg,
  • witaminy B6 – 0,18 mg,
  • witaminy E – 0,58 mg,
  • kwasu foliowego – 1,5 µg,
  • wapnia – 208 mg,
  • magnezu – 54 mg,
  • żelaza – 6,6 mg,
  • potasu – 396 mg,
  • cynku – 0,9mg,
  • miedzi – 0,14 mg.

Koperek zawiera również znaczne ilości witaminy C (85 mg na 100 g), która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Roślina ta jest również znakomitym źródłem chlorofilu, czyli naturalnego barwnika roślin o silnych właściwościach oczyszczających. Związek ten wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo wspomaga również usuwanie z organizmu metali ciężkich oraz toksyn.

Przy jakich dolegliwościach warto sięgać po koper ogrodowy?

Koperek to popularna przyprawa, która wspiera nie tylko trawienie, ale również funkcjonowanie całego organizmu. Świeże lub suszone ziele kopru ogrodowego można stosować przy wielu dolegliwościach. Według zwolenników medycyny naturalnej, spożywanie tej rośliny wykazuje korzystnie działanie w przypadku:

  • niestrawności,
  • wzdęć,
  • zaparć,
  • stłuszczeniu i marskości wątroby,
  • stanów zapalnych organizmu,
  • reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • bóli menstruacyjnych,
  • skurczy brzucha,
  • hipercholesterolemii i miażdżycy,
  • zakażenia bakteryjnego, szczególnie w przypadku gronkowca złocistego, laseczki woskowej, Salmonelli i pałeczek E.coli,

Koperek można spożywać na surowo lub przygotować z niego zdrowotny napar.

Przeciwwskazania do spożywania kopru ogrodowego

Koperek jest uznawany za bezpieczną roślinę, dlatego nie ma wielu przeciwwskazań do jego spożywania. Stosowanie naparów z tej rośliny nie jest natomiast zlecane przed opalaniem lub stosowaniem lamp z użyciem promieni ultrafioletowych np. solarium, ponieważ może powodować reakcję fotouczulającą – swędzenie, pieczenie i zaczerwienienie skóry.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia