Szpinak – kalorie i wartości odżywcze
Szpinak to jadalne liście rośliny o nazwie Spinacia oleracea, która należy do rodziny szarłatowatych i jest spokrewniona z amarantusem, komosą ryżową i burakiem.
Szpinak jest warzywem niskokalorycznym, gdyż porcja 100 gramów zapewnia jedynie 23 kalorie.
- szklanka świeżego szpinaku (30 g) to 7 kcal,
- duża garść świeżego szpinaku (25 g) to 5,5 kcal,
- szklanka siekanego szpinaku rozmrożonego (22 g) to 48 kcal,
- porcja szpinaku mrożonego w liściach (50 g) to 10 kcal.
Szpinak dostarcza jednocześnie sporo białka, jak na produkt roślinny, bo aż 2,9 g, ponadto 3,7 g węglowodanów i mniej niż 1 g tłuszczu. Wspomniana porcja liści szpinaku to także dobre źródło błonnika pokarmowego (2,2 g), który reguluje funkcję przewodu pokarmowego.