Dieta pudełkowa, czyli catering dietetyczny. Ile kosztuje i czy warto z niej korzystać? Zalety i wady diety z dostawą

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Korzystając z diety z cateringu dietetycznego łatwiej przestrzegać zaleceń diety – albo po prostu zdrowiej się odżywiać.
Korzystając z diety z cateringu dietetycznego łatwiej przestrzegać zaleceń diety – albo po prostu zdrowiej się odżywiać. milkos/123RF
Udostępnij:
Catering dietetyczny to przede wszystkim wygoda i pewność, że codzienny jadłospis będzie odpowiednio zbilansowany, a jednocześnie spory koszt i pewne ograniczenia. Przed podjęciem decyzji o korzystaniu z takiej usługi dobrze więc rozważyć wszystkie „za” i „przeciw”. Sprawdź, jakie są zalety i wady jedzenia z dostawą, ile kosztuje dieta pudełkowa, czy warto w nią zainwestować i jak wybrać dostarczającą ją firmę.

Co to jest catering dietetyczny?

Catering dietetyczny, nazywany też dietą pudełkową, to dostępna głównie w miastach usługa polegająca na dostarczaniu po wskazany adres zestawów dietetycznych posiłków. Są one przygotowane przez profesjonalnych kucharzy na podstawie odpowiednio zbilansowanych jadłospisów, opracowanych przez dietetyków z uwzględnieniem niezbędnych wytycznych, zwłaszcza dziennej dawki kalorii i rodzaju menu.

Korzystanie z diety pudełkowej może znacznie ułatwić odchudzanie, budowanie masy mięśniowej czy odżywienie organizmu w sytuacjach, gdy samodzielne opracowanie i stosowanie zdrowej diety jest utrudnione.

Catering dietetyczny może być więc dobrym rozwiązaniem, gdy z różnych powodów nie ma możliwości zajmowania się dietą, a także w przypadku stosowania diety eliminacyjnej (np. w alergii, nietolerancji czy np. przy wykluczaniu mięsa, ryb bądź wszystkich produktów odzwierzęcych), profilaktycznej w stosunku do określonych chorób (np. cukrzycy) czy zabezpieczającej szczególne potrzeby żywieniowe (np. kobiet w ciąży, dzieci).

Do popularnych diet pudełkowych należą te niskokaloryczne, niskoglikemiczne, dla sportowców, osób z nietolerujących glutenu i/lub laktozy, diabetyków, wegetarian, wegan i standardowa, często wybierana przez mężczyzn. Od niedawna można też skorzystać z usług firm przygotowujących posiłki wg zasad diety dr Dąbrowskiej.

Jeszcze inną opcją jest catering sokowy, często określany jako „sokowy detoks”. W ramach usługi dostarczane są świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe pozyskiwane metodą tłoczenia na zimno (cold press). Gwarantuje ona zachowanie maksymalnej zawartości antyoksydantów, witamin i innych cennych związków, które podczas tradycyjnego wyciskania soku w sokowirówce ulegają nasilonemu rozpadowi, bo towarzyszy mu wzrost temperatury.

Otrzymanie litra takiego napoju metodą cold press wymaga użycia 1,5-3 kg owoców i warzyw, jest on więc bogaty odżywczo, ale też nietani. Ponieważ jednak takich ilości zieleniny nie da się zjadać na co dzień, warto je wypijać. Krótka kuracja płynna to popularny sposób na oczyszczanie organizmu, lepiej jednak włączyć soki do codziennego menu, by poprawić jego walory zdrowotne.

Dowiedz się więcej

Ile kosztuje dieta pudełkowa? Od czego zależy cena za dzień?

Koszt całodziennego wyżywienia przy korzystaniu z pięcioposiłkowej diety pudełkowej to zwykle 50-100 złotych. Dostępne są też droższe opcje, m.in. uwzględniające dania w stylu restauracyjnym i/lub przygotowane na bazie produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego.

Cena za dzień na diecie zależy przede wszystkim od wybranej kaloryczności menu, przewidzianej dziennej liczby posiłków i rodzaju diety, który decyduje o wyborze produktów.

Wydatki można jednak obniżyć, korzystając z dostępnych przeważnie opcji, takich jak:

  • Czas trwania umowy – ten parametr w największym stopniu decyduje o kosztach diety pudełkowej. Im dłuższy abonament, tym niższa cena za dzień.
  • Liczba otrzymywanych posiłków – całodobowe wyżywienie obejmuje standardowe 5 posiłków. Ich liczbę zwykle można jednak dopasować do swojego stylu życia, np. korzystać z nich w pracy, a w domu przyrządzać jedzenie samodzielnie – wtedy wystarczą 3 gotowe dania.
  • Dostawy posiłków jedynie dni pracujące – inną opcją, dzięki której można obniżyć koszt diety, jest korzystanie z usług cateringu tylko od poniedziałku do piątku. W weekendy natomiast, gdy jest więcej czasu, o przygotowanie menu można zadbać samodzielnie.
  • Opcje łączone – dodatkowe zniżki można też często otrzymać w sytuacji, gdy zdecydujemy się na korzystanie z diety razem z partnerem lub większą grupą osób, np. w pracy.
Zbliżający się początek roku to świetny moment na zmiany, które przyniosą korzyści w postaci szczuplejszej figury i lepszego zdrowia. Najczęściej decydujemy się na dietę odchudzającą, najlepiej taką, która zadziała raz-dwa. Czy jednak warto ulec modzie i wybrać którąś z nowszych kuracji? Pegan, keto, selfie… Jeśli nazwy „karniwor” czy „wolumetria” nic ci nie mówią, sprawdź, jakie efekty zapewnią popularne metody odchudzania – oraz co na ich temat sądzą dietetycy!

Modne diety i opinie o nich! Sprawdź, która dieta jest skute...

Dieta pudełkowa – czy warto w nią zainwestować?

Dietetyczne posiłki dostarczane na zamówienie mogą być dobrym rozwiązaniem dla osób zabieganych i takich, które z różnych powodów nie przyrządzają własnego jedzenia. Gdy ktoś nie lubi, nie może lub nie umie gotować (a także robić zakupów, przechowywać produktów, sprzątać po gotowaniu i jedzeniu), wyręczy go zespół ekspertów.

Dla większości osób istotnym problemem jest też odpowiednie zbilansowanie menu, które jest trudniejsze niż zazwyczaj w sytuacjach, gdy np. istnieją przeciwwskazania do spożywania określonych produktów lub gdy jadłospis musi być przygotowany odpowiednio do zmienionego zapotrzebowania odżywczego organizmu. Na diecie pudełkowej można jeść smaczne, pełnowartościowe posiłki bez zastanawiania się, czy na pewno będą służyć zdrowiu w dłuższej perspektywie czasu.

Przy podejmowaniu decyzji o korzystaniu z diety pudełkowej warto rozważyć wszystkie plusy i minusy tej usługi.

Dowiedz się więcej

Zalety cateringu dietetycznego

Popularność diety pudełkowej wynika z jej licznych zalet:

  • Maksymalna wygoda – gotowe posiłki wymagają jedynie otwarcia, ew. podgrzania. Nie trzeba więc planować menu, robić zakupów, myć i kroić warzyw, gotować i pakować swoich posiłków, a także sprzątać kuchni.
  • Zbilansowane menu – otrzymywana dieta jest zbilansowana pod względem kaloryczności, a także zawartości i proporcji niezbędnych składników odżywczych.
  • Codzienna dostawa – posiłki są dostarczane codziennie rano w dni robocze pod adres wskazany w zamówieniu
  • Skuteczność odchudzania potwierdzona naukowo – w badaniu Uniwersytetu Illinois osoby odchudzające się za pomocą menu złożonego z gotowych dań o określonej kaloryczności straciły w ciągu 8 tygodni o 2 kg więcej niż ci uczestnicy, którzy samo komponowali swoje menu w oparciu o wytyczne piramidy zdrowego odżywiania.
  • Nauka dobrych nawyków – stosowanie diety pudełkowej ułatwia przyzwyczajenie się do regularnych pór jedzenia i prawidłowych wielkości porcji. Dzięki gotowym posiłkom można nauczyć się też się, jak powinny wyglądać na talerzu optymalne ilości różnych składników, jak łączyć poszczególne produkty oraz jak często po nie sięgać.
  • Jadłospis na miarę – wybierając ofertę cateringową można dopasować menu do swoich indywidualnych potrzeb, zarówno pod względem kaloryczności posiłków, jak i ich składu – dostępne jest np. menu bezmięsne, wegetariańskie z rybami czy bezglutenowe.
  • Zwolnienie z decyzji żywieniowych – zdanie się na wiedzę i doświadczenie dietetyków i kucharzy można poświęcić czas i energię na inne bieżące sprawy, takie jak np. plan treningowy.
Jak żyć dłużej i mniej chorować? Okazuje się, że istnieje sprawdzony naukowo sposób żywienia, który pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia krwi, choroby wieńcowej, cukrzyca t. 2, nowotworów, chorób płuc, nerek, wątroby i mózgu, a nawet schorzeń infekcyjnych! Sposób na wydłużenie życia w dobrym zdrowiu podaje dr Michael H. Greger, który jest autorem książki „Jak nie umrzeć przedwcześnie” (Wyd. Czarna Owca). Zawdzięczamy mu opracowanie 12 zaleceń diety wspomagającej długofalowo kondycję organizmu. Sprawdź, jakie produkty spożywcze wybierać, by zmniejszyć zagrożenie infekcjami oraz chorobami rozwijającymi się wraz z wiekiem! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Co jeść, by zachować zdrowie? TOP 12 zaleceń codziennej diet...

Wady cateringu dietetycznego

Wygoda korzystania z gotowych posiłków ma też swoje wady – warto wziąć je pod uwagę.

  • Stosunkowo wysoka cena – samodzielne przygotowanie posiłków jest o wiele tańsze niż zamawianie potraw w pudełkach, ale z drugiej strony wybór gotowych dietetycznych dań z restauracji czy nawet ze sklepu może okazać się droższe niż catering dietetyczny.
  • Jakość produktów – korzystając z gotowej diety nie mamy wiedzy o pochodzeniu żywności, jej jakości i świeżości. W tej kwestii musimy zaufać firmie cateringowej. Dlatego warto unikać korzystania z najtańszych ofert (chyba, że niska cena ma uzasadnienie np. w postaci lokalnej dostępności), a przede wszystkim kierować opiniami innych użytkowników.
  • Ograniczona dostępność diet specjalnych – jeszcze niedawno w ofercie cateringowej nie było jadłospisów wegańskich, można było natomiast wybierać diety eliminujące najczęściej wykluczane produkty, np. mięso, mleko czy ryby. Dziś w normie jest zamawianie posiłków dopasowanych do konkretnych wymagań zdrowotnych (np. bezglutenowych, dla diabetyków czy kobiet w ciąży), w przypadku rzadkich nietolerancji czy alergii dobór menu może być trudny lub niemożliwych, zwłaszcza poza większymi miastami.
  • Świeżość posiłków – ponieważ dania na cały dzień przygotowane są wcześnie rano lub poprzedniej nocy, przed spożyciem niektórych z nich upływa co najmniej kilkanaście godzin. Wpływa to na zmniejszenie się zawartości cennych związków odżywczych, a także stwarza możliwość zepsucia się jedzenia, jeśli pudełka nie są przechowywane w lodówce. Dotyczy to nawet posiłków pakowanych hermetycznie w atmosferze ochronnej. Istnieje jeszcze problem z menu na weekend – zwykle jest ono dostarczane w piątek, przez co potrawy spożywane np. w niedzielę mogą znacznie różnić się jakością od tych codziennych.
  • Smak – w kwestii walorów smakowych musimy zdać się na osoby układające dietę i przygotowujące posiłki. Zwłaszcza w przypadku wyboru opcji niskokalorycznej może zdarzyć się, że potrawy nie będą nam odpowiadały. Ograniczenie energetyczności menu wiąże się ze zmniejszeniem zawartości tłuszczu, rezygnacją z wielu smacznych produktów, a także dobieraniem niekoniecznie fortunnych zestawień czy proporcji składników.
  • Kontakt żywności z plastikiem – to wada, której nie da się ominąć. Jedzenie pakowane jest w pojemniki z tworzy sztucznych i ma z nimi kontakt nawet przez cały dzień. I chociaż materiały przeznaczone do pakowania jedzenia muszą spełniać określone wymogi (i być oznaczone znakiem kieliszka i widelca), nie da się wyeliminować możliwości przenikania zawartych w nich związków zwłaszcza do produktów kwaśnych, tłustych czy gorących.
  • Kwestie logistyczne – choć miejsce i godziny dostaw można czasem zmienić, organizacja dostaw określona w zamówieniu może być utrudnieniem w sytuacji, gdy np. często wyjeżdżamy, mamy zmienne godziny pracy lub np. zamówiliśmy catering do biura, a jesteśmy na zwolnieniu.
  • Brak nauki zasad zdrowej diety – choć osoba, która dotąd nie zajmowała się przygotowywaniem zdrowych posiłków ani ich nie jadała, na diecie pudełkowej może się do nich zachęcić, nie przekłada się to na jej umiejętności praktyczne.
  • Rozleniwienie – otrzymując gotowe posiłki łatwo przyzwyczaić się do wygody. W rezultacie po zakończeniu korzystania z diety pudełkowej powrót do samodzielnego dbania o zdrowy jadłospis może być trudny. Łatwo za to pójść na skróty i chcieć korzystać z gotowych dań ze sklepu, co najczęściej kończy się spożywaniem nadmiaru kalorii i niezdrowych składników.
  • Brak innego wyboru – jeżeli ktoś ma kapryśny apetyt i każdego dnia ma ochotę na co innego, lubi ulegać żywieniowym zachciankom lub jego wybory zależą, od nastroju, zamiast dietetycznego posiłku może zacząć wybierać inne opcje, co przełoży się na brak skuteczności diety i ewidentne marnowanie pieniędzy.

Choć wad diety pudełkowej jest więcej niż zalet, dla wielu osób argumenty „przeciw” nie będą istotne. Korzyści z wyboru cateringu dietetycznego są przy tym tak duże, że korzystanie z tej opcji jest jak najbardziej warte rozważenia.

Próbujesz schudnąć, ale wciąż nie widzisz efektów. Wypróbuj sprawdzone diety i szybko trać kilogramy. Zobacz na kolejnych slajdach >>>ZOBACZ TAKŻE: FLESZ - oddając krew ratujesz życie(Źródło: Newsroom 360)

Jak schudnąć 5-10 procent masy ciała? Wypróbuj sprawdzone di...

Jak wybrać dietę pudełkową?

Zamówienie diety pudełkowej to nic trudnego. Wystarczy wybrać firmę, zarejestrować się na jej stronie internetowej, wybrać rodzaj diety i niezbędne opcje, takie jak np. jej kaloryczność, podać inne dane niezbędne dane do przygotowania menu i dokonać opłaty.

Przed podjęciem decyzji o skorzystaniu z usług konkretnej firmy cateringowej, warto jednak rozważyć następujące kwestie:

  • Założone cele – choć może to wydawać się oczywiste, warto zastanowić się nad celem korzystania z cateringu dietetycznego. Jeśli ma to być np. odchudzanie, dobrze jest uwzględnić czas, jaki ma zabrać (oczywiście z uwzględnieniem prawidłowego tempa spadku wagi rzędu 0,5-1 kg na tydzień) i/lub docelową masę ciała, jaką chcemy uzyskać, a także przewidywany poziom aktywności fizycznej. Od tego zależy dzienna kaloryczność menu i okres, w jakim będziemy ograniczać kalorie. Jeżeli z kolei ktoś chce budować masę mięśniową, jego dieta powinna zapewniać nadwyżki energii i białka względem tego, co jadłby normalnie. Wiele firm oferuje możliwość wyliczenia tych wartości, w przypadku innych warto skorzystać z kalkulatorów dostępnych w internecie.
  • Sposób dostawy – zamawiając dietę należy rozważyć, czy chcemy otrzymywać posiłki„pod drzwi” w domu czy w pracy. Dobrze też sprawdzić, w jakich odbywa się to godzinach (i czy są odpowiednie), oraz jak to wygląda w praktyce. Wiele firm oferuje możliwość przetestowania diety przez jeden lub kilka dni, można więc przekonać się, jak funkcjonuje mechanizm dostaw.
  • Różnorodność w menu – urozmaicenie posiłków decyduje o ich atrakcyjności i o tym, czy będziemy chcieli korzystać z cateringu dietetycznego w dłuższym terminie. Warto więc wybrać firmę, dla której jest to priorytetem i daje gwarancję, że konkretny zestaw potraw nie powtórzy się w ciągu miesiąca.
  • Stosowane opakowania – jedzenie powinno być pakowane w zmienionej atmosferze w hermetyczne pudełka, co ogranicza dostęp tlenu do jedzenia i spowalnia jego psucie się. Niezalecane są nieszczelne opakowania zamykane ręcznie, a w żadnym wypadku nie może to być szkodliwy styropian, który nie nadaje się do kontaktu z żywnością.
Spalaj więcej tkanki tłuszczowej, chudnij szybciej i łatwiej trzymaj linię! Wystarczy podkręcić tempo metabolizmu i podtrzymać jego wysoki poziom. Jak to zrobić? Pomogą w tym codzienne nawyki i zmiana diety na taką, która jest uboższa w cukry, a dzięki temu w mniejszym stopniu stymuluje wydzielanie insuliny.

Jak szybciej schudnąć? 7 sposobów na spalanie tłuszczu

ZOBACZ: Kto korzysta z cateringu dietetycznego i jak to wygląda w praktyce?

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
katarzyna parzyńska

Pracuję, udzielam się charytatywnie, mało czasu starcza mi na siebie samą, do tego nie mam talentu kulinarnego.. ;) wypróbowałam wiele diet pudełkowych, a teraz aktualnie jestem w trakcie programu diety 1:1 cambridge – tam też mają swoje gotowe posiłki. Na początku było trochę trudno, ale jest coraz lepiej, już widzę, że pierwsze 5kg zniknęło

J
Jadwiga Krzyziądz
23 marca, 17:36, Justyna:

Myśle, ze moda na dietę pudełkowa szybko się nie skończy, bo jest to opcja bardzo wygodna a a aktualnie tez korzystna. Ja zamawiam z cateringu 5PD w Jarocinie, wreszcie jem zdrowo, zauważyłam poprawę samopoczucia i powoli widzę spadek kilogramów.

Tez od nich zamawiam, bardzo fajny catering.

J
Justyna

Myśle, ze moda na dietę pudełkowa szybko się nie skończy, bo jest to opcja bardzo wygodna a a aktualnie tez korzystna. Ja zamawiam z cateringu 5PD w Jarocinie, wreszcie jem zdrowo, zauważyłam poprawę samopoczucia i powoli widzę spadek kilogramów.

G
Gość

Dieta pudełkowa bez glutenu Cud i Miód wcale nie jest droga, a pomogła mi usprawnić pracę przewodu pokarmowego. Nie mam wzdęć, poprawiła się przemiana materii a kg w końcu zaczęły spadać.

K
Klaudia

Dla mnie nie ma wad!! Jestem zachwycona od pierwszego dnia z dietą:) Zamawiam z https://dietly.pl/catering-dietetyczny-firma/kolorowypieprz i szczerze, to nie pamiętam kiedy jadłam tak dobre rzeczy!

Dodaj ogłoszenie