Znaczenia zdrowej diety w zapobieganiu współczesnym chorobom nie da sie przecenić. Nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa serca, cukrzyca typu 2, niebezpieczne infekcje, choroby nowotworowe i te dotyczące płuc, nerek, wątroby czy mózgu, to obecnie najczęstsze przyczyny przedwczesnych zgonów, którym można zapobiegać na co dzień za pomocą zdrowego stylu życia.
Sprawdź także:
Listę produktów o kluczowym znaczeniu dla profilaktyki zachorowań opracował dr Michael H. Greger – lekarz, specjalista żywienia klinicznego, propagator diety złożonej z pełnowartościowej żywności pochodzenia roślinnego i dyrektor ds. zdrowia publicznego w „The Humane Society of the United States”. Na podstawie tysięcy badań naukowych określił też, ile należy ich spożywać na co dzień, by zapewnić sobie wszystkie niezbędne składniki zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.
W swojej książce „Jak nie umrzeć przedwcześnie” doktor Greger przytacza tysiące zweryfikowanych publikacji z zakresu literatury naukowej, potwierdzających korzystny wpływ zalecanych produktów na zdrowie, natomiast w jej kontynuacji zatytułowanej „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy kulinarne” (współautorzy to Gene Stone i Robin Robertson, wyd. „Czarna Owca”) przedstawia też proste i smaczne sposoby na wprowadzenie ich do codziennych posiłków.
Sprawdź, co jeść, by zadbać o profilaktykę najpoważniejszych chorób i wydłużyć życie w dobrym zdrowiu!