Ta dieta chroni przed chorobami cywilizacyjnymi! Sprawdź, co jeść, by zmniejszyć zagrożenie cukrzycą, miażdżycą, nadciśnieniem i rakiem

Anna Rokicka-Żuk
Jak żyć dłużej i mniej chorować? Pomoże w tym sprawdzony naukowo sposób żywienia, który zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia krwi, choroby wieńcowej, cukrzycy t. 2, nowotworów, chorób płuc, nerek, wątroby i mózgu, a nawet schorzeń infekcyjnych! Sposób na wydłużenie życia w dobrym zdrowiu podaje dr Michael H. Greger, który jest autorem książki „Jak nie umrzeć przedwcześnie”. Sprawdź, jakie produkty spożywcze wybierać, by zmniejszyć zagrożenie infekcjami oraz chorobami rozwijającymi się wraz z wiekiem! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Jak żyć dłużej i mniej chorować? Pomoże w tym sprawdzony naukowo sposób żywienia, który zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia krwi, choroby wieńcowej, cukrzycy t. 2, nowotworów, chorób płuc, nerek, wątroby i mózgu, a nawet schorzeń infekcyjnych! Sposób na wydłużenie życia w dobrym zdrowiu podaje dr Michael H. Greger, który jest autorem książki „Jak nie umrzeć przedwcześnie”. Sprawdź, jakie produkty spożywcze wybierać, by zmniejszyć zagrożenie infekcjami oraz chorobami rozwijającymi się wraz z wiekiem! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. nd3000/123RF
Zdrowa dieta to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie zdrowia. Odpowiedni skład jadłospisu pozwala w sprawdzony sposób zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, metabolicznych czy nowotworowych. Polecamy listę najzdrowszych produktów spożywczych, stworzoną na podstawie badań naukowych przez specjalistę żywienia klinicznego – dr Michaela Gregera. Sięgając po nie na co dzień zapewnisz sobie wszystkie składniki zbilansowanej diety i zadbasz o profilaktykę najczęściej występujących schorzeń, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie, miażdżyca czy nawet rak.

Znaczenia zdrowej diety w zapobieganiu współczesnym chorobom nie da sie przecenić. Nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa serca, cukrzyca typu 2, niebezpieczne infekcje, choroby nowotworowe i te dotyczące płuc, nerek, wątroby czy mózgu, to obecnie najczęstsze przyczyny przedwczesnych zgonów, którym można zapobiegać na co dzień za pomocą zdrowego stylu życia.

Sprawdź także:

Listę produktów o kluczowym znaczeniu dla profilaktyki zachorowań opracował dr Michael H. Greger – lekarz, specjalista żywienia klinicznego, propagator diety złożonej z pełnowartościowej żywności pochodzenia roślinnego i dyrektor ds. zdrowia publicznego w „The Humane Society of the United States”. Na podstawie tysięcy badań naukowych określił też, ile należy ich spożywać na co dzień, by zapewnić sobie wszystkie niezbędne składniki zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia.

W swojej książce „Jak nie umrzeć przedwcześnie” doktor Greger przytacza tysiące zweryfikowanych publikacji z zakresu literatury naukowej, potwierdzających korzystny wpływ zalecanych produktów na zdrowie, natomiast w jej kontynuacji zatytułowanej „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Przepisy kulinarne” (współautorzy to Gene Stone i Robin Robertson, wyd. „Czarna Owca”) przedstawia też proste i smaczne sposoby na wprowadzenie ich do codziennych posiłków.

Sprawdź, co jeść, by zadbać o profilaktykę najpoważniejszych chorób i wydłużyć życie w dobrym zdrowiu!

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Reklama

Miej ciśnienie pod kontrolą

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia