https://stronazdrowia.pl
reklama

Owsianka wcale nie jest zdrowa dla każdego. Kto powinien natychmiast odstawić płatki owsiane?

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 7 lat
Płatki owsiane Ci szkodzą? Choć cenimy je za błonnik i prozdrowotne właściwości, źle przygotowana owsianka (lub niewłaściwe dodatki!) może sabotować Twoją dietę i pracę jelit. Uważaj: w niektórych przypadkach same płatki wywołują niekorzystne reakcje w organizmie. Dowiedz się, jak wyeliminować skutki uboczne i sprawdź, czy należysz do grupy, która powinna z nich zrezygnować.

Spis treści

Kto nie powinien jeść płatków owsianych? Są osoby, którym mogą zaszkodzić

Płatki owsiane to produkt, który dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego i białka, a jednocześnie nie zawiera cukru i dostarcza niewielkich ilości tłuszczu. Na ich bazie najczęściej robimy owsiankę, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Zjedzona na śniadanie zapewnia na długo uczucie sytości.

Choć owsianka uważana jest za jedno z najzdrowszych śniadań, nie każdy może cieszyć się jej walorami.
Choć owsianka uważana jest za jedno z najzdrowszych śniadań, nie każdy może cieszyć się jej walorami. Arx0nt/GettyImages

Owsianka jest także sprzymierzeńcem osób na diecie oraz borykających się z zaparciami. Wspiera odporność i działa przeciwzapalnie. Udowodniono, że pomaga obniżać poziom złego cholesterolu LDL, dzięki czemu pozwala zapobiegać miażdżycy i chorobom serca. Są jednak pewne schorzenia, w których jedzenie płatków owsianych nie jest wskazane.

Czytaj także: 5 najzdrowszych dodatków do owsianki. Wzbogacą jej smak, wspomogą odchudzanie. Dodaj to do płatków owsianych, aby były smaczne i sycące

Na szczęście przeciwwskazań nie jest wiele. W większości przypadków, dzięki właściwemu sposobowi przyrządzania lub odpowiednim dodatkom można zminimalizować skutki uboczne jedzenia owsianki. Zobacz, kto powinien uważać, sięgając po płatki owsiane i jak sprawić, by nam nie zaszkodziła.

Przy tych schorzeniach uważaj na spożywanie owsianki

Jak przygotować owsiankę, aby była zdrowa? Unikaj gotowych mieszanek

Owsianka to śniadanie, które posłuży większości osób, aby jednak w pełni wykorzystać walory zdrowotne płatków owsianych, należy unikać kupowania gotowych mieszanek, które bardzo często zawierają aromaty, sztuczne słodziki albo cukier.

Sprawdź także: Złota owsianka poprawi odporność, doda energii i pomoże w odchudzaniu. Zawdzięcza to jednemu składnikowi

Istotny jest też wybór tego, na czym przygotujemy danie, najczęściej mleka – mleko pełnotłuste, a tym bardziej śmietana, nie powinny trafić do miski z owsianką. Najlepszym wyborem są:

  • mleko o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • mleko bez laktozy,
  • napój roślinny,
  • jogurt naturalny,
  • woda.

Jeśli zależy nam na tym, żeby owsianka była pełnowartościowym i smacznym posiłkiem, powinno dodać się niej ulubione zdrowe dodatki:

Nie należy zapominać o przyprawach, które także mają zdrowotne właściwości i sprawią, że będzie ona bardziej wyrazista, czyli cynamon, imbir czy kardamon.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

B
Basia
Owsianki jako takiej nie lubię ale naleśniki z płatków owsianych uwielbiam, wystarczy gazowaną cisowiankę do nich dodać, banana i cynamon i ja tez troszkę mleka, blenduję i pyszne wychodzą :)
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia