Spis treści
Kto nie powinien jeść płatków owsianych? Są osoby, którym mogą zaszkodzić
Płatki owsiane to produkt, który dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego i białka, a jednocześnie nie zawiera cukru i dostarcza niewielkich ilości tłuszczu. Na ich bazie najczęściej robimy owsiankę, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Zjedzona na śniadanie zapewnia na długo uczucie sytości.
Owsianka jest także sprzymierzeńcem osób na diecie oraz borykających się z zaparciami. Wspiera odporność i działa przeciwzapalnie. Udowodniono, że pomaga obniżać poziom złego cholesterolu LDL, dzięki czemu pozwala zapobiegać miażdżycy i chorobom serca. Są jednak pewne schorzenia, w których jedzenie płatków owsianych nie jest wskazane.
Na szczęście przeciwwskazań nie jest wiele. W większości przypadków, dzięki właściwemu sposobowi przyrządzania lub odpowiednim dodatkom można zminimalizować skutki uboczne jedzenia owsianki. Zobacz, kto powinien uważać, sięgając po płatki owsiane i jak sprawić, by nam nie zaszkodziła.
Przy tych schorzeniach uważaj na spożywanie owsianki
Przeczytaj także: Obłędna owsianka Raffaello. Boski przepis na śniadanie. Już zawsze będziesz chciał tak zaczynać dzień
Jak przygotować owsiankę, aby była zdrowa? Unikaj gotowych mieszanek
Owsianka to śniadanie, które posłuży większości osób, aby jednak w pełni wykorzystać walory zdrowotne płatków owsianych, należy unikać kupowania gotowych mieszanek, które bardzo często zawierają aromaty, sztuczne słodziki albo cukier.
Istotny jest też wybór tego, na czym przygotujemy danie, najczęściej mleka – mleko pełnotłuste, a tym bardziej śmietana, nie powinny trafić do miski z owsianką. Najlepszym wyborem są:
- mleko o obniżonej zawartości tłuszczu,
- mleko bez laktozy,
- napój roślinny,
- jogurt naturalny,
- woda.
Jeśli zależy nam na tym, żeby owsianka była pełnowartościowym i smacznym posiłkiem, powinno dodać się niej ulubione zdrowe dodatki:
- miód i syrop klonowy,
- orzechy i masło orzechowe,
- świeże lub suszone owoce,
- nasiona.
Nie należy zapominać o przyprawach, które także mają zdrowotne właściwości i sprawią, że będzie ona bardziej wyrazista, czyli cynamon, imbir czy kardamon.