Owsianka nie dla każdego. Kto nie powinien jeść płatków owsianych? Sprawdź, czy jesteś w grupie, której mogą zaszkodzić

Marta Siesicka-Osiak
Przeciwwskazań do jedzenia owsianki jest niewiele, ale niektóre osoby powinny z niej zrezygnować lub ograniczyć jej spożycie. Zobacz, kto nie powinien jeść płatków owsianych.
Przeciwwskazań do jedzenia owsianki jest niewiele, ale niektóre osoby powinny z niej zrezygnować lub ograniczyć jej spożycie. Zobacz, kto nie powinien jeść płatków owsianych. Foxys_forest_manufacture / GettyImages
Płatki owsiane to świetne źródło błonnika pokarmowego, są bogate w antyoksydanty i składniki o działaniu prebiotycznym. Na ich jedzeniu skorzystają nasze serce, figura i odporność. Niestety do miski z owsianką często trafiają dodatki, które mogą sprawić, że spożywanie płatków może przynieść więcej szkody niż korzyści. Także same płatki mogą działać antyodżywczo. Sprawdź, jak wyeliminować skutki uboczne jedzenia owsianki. Czy jesteś w grupie, która nie powinna ich jeść?

Spis treści

Kto nie powinien jeść płatków owsianych? Są osoby, którym mogą zaszkodzić

Płatki owsiane to produkt, który dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego i białka, a jednocześnie nie zawiera cukru i dostarcza niewielkich ilości tłuszczu. Na ich bazie najczęściej robimy owsiankę, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Zjedzona na śniadanie zapewnia na długo uczucie sytości.

Owsianka jest także sprzymierzeńcem osób na diecie oraz borykających się z zaparciami. Wspiera odporność i działa przeciwzapalnie. Udowodniono, że pomaga obniżać poziom złego cholesterolu LDL, dzięki czemu pozwala zapobiegać miażdżycy i chorobom serca. Są jednak pewne schorzenia, w których jedzenie płatków owsianych nie jest wskazane.

Czytaj także: 5 najzdrowszych dodatków do owsianki. Wzbogacą jej smak, wspomogą odchudzanie. Dodaj to do płatków owsianych, aby były smaczne i sycące

Na szczęście przeciwwskazań nie jest wiele. W większości przypadków, dzięki właściwemu sposobowi przyrządzania lub odpowiednim dodatkom można zminimalizować skutki uboczne jedzenia owsianki. Zobacz, kto powinien uważać, sięgając po płatki owsiane i jak sprawić, by nam nie zaszkodziła.

Przy tych schorzeniach uważaj na spożywanie owsianki

Jak przygotować owsiankę, aby była zdrowa? Unikaj gotowych mieszanek

Owsianka to śniadanie, które posłuży większości osób, aby jednak w pełni wykorzystać walory zdrowotne płatków owsianych, należy unikać kupowania gotowych mieszanek, które bardzo często zawierają aromaty, sztuczne słodziki albo cukier.

Istotny jest też wybór tego, na czym przygotujemy danie, najczęściej mleka – mleko pełnotłuste, a tym bardziej śmietana, nie powinny trafić do miski z owsianką. Najlepszym wyborem są:

  • mleko o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • mleko bez laktozy,
  • napój roślinny,
  • jogurt naturalny,
  • woda.

Jeśli zależy nam na tym, żeby owsianka była pełnowartościowym i smacznym posiłkiem, powinno dodać się niej ulubione zdrowe dodatki:

Nie należy zapominać o przyprawach, które także mają zdrowotne właściwości i sprawią, że będzie ona bardziej wyrazista, czyli cynamon, imbir czy kardamon.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Basia
Owsianki jako takiej nie lubię ale naleśniki z płatków owsianych uwielbiam, wystarczy gazowaną cisowiankę do nich dodać, banana i cynamon i ja tez troszkę mleka, blenduję i pyszne wychodzą :)
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia