Spis treści
Czym jest kwas chlebowy i czy zawiera alkohol?
Kwas chlebowy z wyglądu przypomina ciemne piwo, dlatego kojarzy się z alkoholem. Ma kwaśno-słodki smak i zapach z wyczuwalną nutą pieczonego chleba i jest lekko gazowany. Świetnie gasi pragnienie, więc zwykle pije się go latem, w czasie upałów jako alternatywę dla piwa czy słodkich napojów gazowanych.
Napój pochodzi z Rosji i Ukrainy i powstaje on w wyniku fermentacji chleba. Jest on zaliczany do napojów bezalkoholowych. Jednak pod tym względem należy uważać, bo proces fermentacji sprawia, że zawiera on nieznaczne ilości alkoholu, zwykle poniżej 1,5 proc. Jednak jeśli stoi dłużej, stężenie może osiągnąć 2,5 proc. lub więcej. Nie powinny go więc pić dzieci i osoby uzależnione od alkoholu.
Na co pomaga kwas chlebowy?
Kwas chlebowy zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E, a także cynk i selen. Jednak przede wszystkim swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza zawartości bakterii probiotycznych, głównie kwasu mlekowego. Dzięki temu napój ten jest naturalnym probiotykiem podobnie jak kombucha czy sok z ogórków kiszonych. Pałeczki kwasu mlekowego wspierają utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit i całego przewodu pokarmowego. Dzięki temu kwas chlebowy ułatwia i przyspiesza trawienie, hamuje rozwój szkodliwych bakterii i w naturalny sposób wspomaga odporność organizmu. Łagodzi więc bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia czy niestrawność. Wspomaga także odchudzanie. Warto pić go do posiłku.
Może być też pomocny w leczeniu:
- zaburzeń trawienia i problemów z jelitami,
- bólu głowy i migreny,
- bólu mięśni i stawów, reumatyzmu,
- grzybicy,
- cukrzycy,
- stwardnienia rozsianego.
Poza tym zawartość witaminy E oraz cynku wspiera utrzymanie zdrowego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Witamina E jest także silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki i dzięki temu opóźnia procesy starzenia się. Wspomaga też odporność, dlatego sięgaj po niego nie tylko latem, ale też jesienią czy zimą, gdy jesteś bardziej narażony na przeziębienie, katar i kaszel.
Kto może pić kwas chlebowy, a kto powinien go unikać?
Kwas chlebowy mogą pić osoby odchudzające się, a także chorujące na cukrzycę. Jest on bowiem niskokaloryczny, w szklance napoju o poj. 250 ml znajduje się tylko 35 kcal. Zawiera także bardzo małe ilości cukru, w 100 ml jest zaledwie 0,4 g cukru, a także reguluje poziom glukozy we krwi.
Nie powinny go natomiast spożywać osoby chorujące na wrzody żołądka lub refluks. Napój podwyższa bowiem stężenie kwasu żołądkowego i może nasilać objawy chorób.
Większość kwasów chlebowych obecnych na rynku określana jest jako napoje bezalkoholowe. Jednak z badań wynika, że zawierają one niewielkie ilości alkoholu, a w niektórych może być go nawet znaczna ilość (powyżej 2,5 proc.). Niestety, ze względu na klasyfikowanie go jako napoju bez alkoholu zawartość tego składnika nie jest brana pod uwagę, a ostrzeżeń nie umieszcza się na etykiecie. Mając jednak taką świadomość kwasu chlebowego lepiej nie dawać do picia dzieciom, ewentualnie niewielkie ilości. Nie powinny go też spożywać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz alkoholicy i abstynenci.
Przy wyborze kwasu chlebowego w sklepie zwróć też uwagę na jego skład. Niektórzy producenci dodają do napoju chemiczne konserwanty i barwniki lub duże ilości cukru czy słodzików. Za sprawą takich dodatków napój niestety traci wiele wartości odżywczych, a często staje się równie niebezpieczny dla zdrowia co inne napoje gazowane. Najlepiej więc zrobić go samodzielnie.
Jak zrobić dobry kwas chlebowy? Wypróbuj prosty przepis
Zamiast kupować kwas chlebowy, możesz zrobić samodzielnie i to w bardzo łatwy sposób. Domowy napój probiotyczny nie będzie cię też wiele kosztować, więc wypróbuj ten przepis. Potrzebujesz składników:
- 1,5 kg chleba razowego,
- 5 litrów wody,
- 0,5 dag drożdży,
- kilka łyżek cukru,
- rodzynki (opcjonalnie).
Jak zrobić domowy kwas chlebowy?
- Chleb pokrój na kromki i opiecz w piekarniku.
- Chrupiące grzanki pokrusz, zalej przegotowaną i jeszcze ciepłą wodą.
- Dodaj drożdże (0,5 dag latem, 1 dag zimą) i cukier.
- Zakwas przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni.
- Przecedź, rozlej do butelek, dodaj po kilka rodzynek i zakręć.
- Gotowy kwas chlebowy przechowuj w lodówce maksymalnie przez 10 dni.
Źródła: Kvass: A Possible Contributor to Chronic Alcoholism in the Former Soviet Union—Alcohol Content Should Be Indicated on Labels and in Advertising Alcohol and Alcoholism