Spis treści
Co i jak będziemy jedli w 2022 roku?
Nowe kierunki w żywieniu wyznaczają zmiany związane z pandemią COVID-19, kwestiami ekonomicznymi i działaniami mającymi przeciwdziałać katastrofie ekologicznej w środowisku naturalnym. Obecny wzrost świadomości związanej z profilaktyką zdrowotną i ekologią kształtuje trendy żywieniowe i kulinarne, które w nadchodzącym czasie będziemy wprowadzać lub rozwijać.
Najważniejsze trendy na Nowy Rok to m.in.:
- Zero waste kitchen, a przynajmniej less waste – niemarnowanie i dzielenie się jedzeniem,
- Kupowanie jedzenia od lokalnych rolników i przetwórców,
- Dieta fleksitariańska z roślinnymi odpowiednikami składników zwierzęcych,
- Babcina kuchnia w zdrowszym wydaniu,
- Nowe odsłony zamienników mleka,
- Domowa uprawa ziół i warzyw,
- Produkty ze składnikami wspierającymi odporność i profilaktykę chorób,
- Prozdrowotne mocktaile, czyli drinki bez alkoholu,
- Lepsze śniadania każdego dnia,
- Ciałoneutralność, czyli działanie w zgodzie ze swoim ciałem.
Czym są superfoods? Oto 10 superproduktów, które korzystnie ...
Zdrowa dieta 2022
Efektem pandemii koronawirusa jest wzrost zainteresowania dobrą dietą. Interesują nas zdrowsze składniki dań, prozdrowotne dodatki i suplementy, mniej słodkie desery i więcej lekkich nowinek.
Szczególnie popularne są obecnie owoce, kwiaty i przyprawy, które mają udowodnione działanie wspierające odporność organizmu i ogólne zdrowie. Do sięgania po napoje, desery i dania z ich dodatkiem skłaniają nas już nawet same skojarzenia smaku składnika z popularnymi informacjami na temat jego korzystnego działania. Wśród modnych składników są też probiotyki i CBD, a wiele klasycznych hitów wraca w nowych odsłonach i smakowych kompilacjach.
Jakie smaki będziemy kosztować w Nowym Roku? Sprawdź kulinarne inspiracje w naszej galerii!
Dowiedz się więcej na temat:
ZOBACZ: Nigella Lawson – zrób, zjedz, powtórz
