Spis treści
Co i jak będziemy jedli w 2022 roku?
Nowe kierunki w żywieniu wyznaczają zmiany związane z pandemią COVID-19, kwestiami ekonomicznymi i działaniami mającymi przeciwdziałać katastrofie ekologicznej w środowisku naturalnym. Obecny wzrost świadomości związanej z profilaktyką zdrowotną i ekologią kształtuje trendy żywieniowe i kulinarne, które w nadchodzącym czasie będziemy wprowadzać lub rozwijać.
Najważniejsze trendy na Nowy Rok to m.in.:
- Zero waste kitchen, a przynajmniej less waste – niemarnowanie i dzielenie się jedzeniem,
- Kupowanie jedzenia od lokalnych rolników i przetwórców,
- Dieta fleksitariańska z roślinnymi odpowiednikami składników zwierzęcych,
- Babcina kuchnia w zdrowszym wydaniu,
- Nowe odsłony zamienników mleka,
- Domowa uprawa ziół i warzyw,
- Produkty ze składnikami wspierającymi odporność i profilaktykę chorób,
- Prozdrowotne mocktaile, czyli drinki bez alkoholu,
- Lepsze śniadania każdego dnia,
- Ciałoneutralność, czyli działanie w zgodzie ze swoim ciałem.
Zdrowa dieta 2022
Efektem pandemii koronawirusa jest wzrost zainteresowania dobrą dietą. Interesują nas zdrowsze składniki dań, prozdrowotne dodatki i suplementy, mniej słodkie desery i więcej lekkich nowinek.
Szczególnie popularne są obecnie owoce, kwiaty i przyprawy, które mają udowodnione działanie wspierające odporność organizmu i ogólne zdrowie. Do sięgania po napoje, desery i dania z ich dodatkiem skłaniają nas już nawet same skojarzenia smaku składnika z popularnymi informacjami na temat jego korzystnego działania. Wśród modnych składników są też probiotyki i CBD, a wiele klasycznych hitów wraca w nowych odsłonach i smakowych kompilacjach.
Jakie smaki będziemy kosztować w Nowym Roku? Sprawdź kulinarne inspiracje w naszej galerii!
Dowiedz się więcej na temat:
ZOBACZ: Nigella Lawson – zrób, zjedz, powtórz