Dlaczego jemy niektóre produkty, choć przez cały czas słyszymy, że są niezdrowe? Niestety, nie są to świeże owoce i warzywa, tylko przemysłowa żywność. Takie produkty są gotowe do jedzenia (lub bezpośredniego przygotowania), a przy tym bardzo smakowite, bo mają w tym celu odpowiednio zaprojektowany skład.
Czytaj też: Takie są efekty picia coli. Zobacz, co robi z organizmem
Niestety, ceną za to jest wysoki poziom tłuszczu, cukrów, soli, dodatków wzmacniających smak, aromatyzujących i innych funkcjonalnych substancji „E”. Wciąż jednak sięgamy po przekąski i dania fast food dlatego, że wysokoprzetworzone jedzenie działa uzależniająco.
Przeczytaj też:
Jako niewymagające przygotowania, przemysłowe jedzenie musi być jednak nie tylko przetworzone, ale też odpowiednio utrwalone, a efektem jest spadek zawartości, a nawet utrata wielu związków odżywczych i smakowych. To sprawia, że wiele takich wyrobów nie zapewnia żadnych korzystnych składników, tylko szkodzi.
Sprawdź, które produkty są najbardziej szkodliwe i nie należy ich jeść na co dzień!