Spis treści
Właściwości ogonków z czereśni. Czemu warto je stosować?
Szypułki z czereśni zawierają składniki takie, jak same owoce, a więc garbniki, antocyjany, olejki lotne, kwasy organiczne, witaminy A, B2 i C oraz składniki mineralne takie mangan, potas, jod, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź.
Zawarte w nich przeciwutleniacze takie, jak antocyjany, działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Ze względu na zawartość potasu ogonki z czereśni regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, niwelują obrzęki oraz działają uspokajająco.
Czytaj także: Nie wyrzucaj, wykorzystaj. Są dobre na trawienie i ból stawów. Od teraz będziesz prawidłowo jadł truskawki
Napar z ogonków czereśni poprawia również trawienie i przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu może wspomagać odchudzanie. Działa także moczopędnie, co oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza obrzęki i zaparcia. Działanie moczopędne wspomaga również leczenie stanów zapalnych dróg moczowych i żółciowych, oczyszcza je z kamieni i złogów. Napar z szypułek czereśni można stosować również wspomagająco w leczeniu dny moczanowej.
Ogonki z czereśni wykazują właściwości:
- odchudzające,
- oczyszczające,
- pobudzające trawienie i przyspieszające metabolizm,
- moczopędne,
- przeciwobrzękowe,
- zwalczające zaparcia,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwmiażdżycowe.
Herbatka z ogonków czereśni. Wypróbuj prosty przepis
Jedząc czereśnie, nie wyrzucaj ich ogonków. Wystarczy je umyć, wysuszyć i zaparzyć, aby wykorzystać ich cenne właściwości zdrowotne. Warto też do przygotowania naparu wykorzystać owoce pochodzące z ekologicznych upraw i zaufanych źródeł. Szypułki czereśni można kupić w stacjonarnych lub internetowych sklepach z ekologiczną żywnością.
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonych i posiekanych szypułek z czereśni,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
- Szypułki zalać wodą i zostawić do namoczenia przez 12 godzin.
- Po tym czasie gotować 20 minut.
- Odcedzić i pić pół szklanki 2-3 razy dziennie.
Kuracja napojem powinna trwać 2 tygodnie. Herbatka jest dość gorzka za sprawą zawartych w niej garbników, ale nie powinno się jej dosładzać cukrem. Można ewentualnie użyć odrobiny miodu czy erytrolu.
Naparu z ogonków czereśni warto użyć również do okładów na sińce pod oczami. Należy go przygotować w taki sam sposób jak herbatkę do picia. Następnie ostudzić, namoczyć w nim wacik lub kompres, odcisnąć i położyć na oczy na ok. 5–10 minut.