Zwalcza bóle stawów i objawy alergii. Czereśniówka pobudza krążenie, obniża cholesterol. Sprawdź przepis na nalewkę z czereśni z pestkami

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Nalewka z czereśni to naturalny środek, który może wspierać leczenie takich dolegliwości jak zapalenie stawów, dna moczanowa czy alergie. Sprawdza się również przy problemach trawiennych. Ten leczniczy napój można przygotować wyłącznie w sezonie, ponieważ do jego produkcji potrzebne są świeże owoce. Dowiedz się, jakie właściwości ma czereśniówka, jak ją prawidłowo stosować oraz na co zwrócić uwagę pod kątem możliwych przeciwwskazań.

Spis treści

Czereśniówka, czyli nalewka z czereśni. Przepis z owoców z pestkami

Czereśnie to niskokaloryczne owoce sezonowe, które kuszą swoim smakiem już od połowy maja aż do końca lipca. Aby zachować smak lata na dłużej, warto przygotować z nich przetwory, np. kompot, dżem lub właśnie nalewkę, zwaną często czereśniówką.

Nalewka z czereśni w kieliszkach i kosz czereśni
Czereśniówka stanowi źródło kwasów owocowych, które pobudzają trawienie, a także wzmagają apetyt. fot. Getty Images

Nalewkę z czereśni najlepiej przygotowywać z ciemnych odmian, ponieważ im ciemniejszy kolor owoców, tym zawartość antyoksydantów będzie większa. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, w tym niewydrylowanych czereśni. Niektórzy do nalewki dodają również ogonki, dzięki czemu zyskuje ona właściwości oczyszczające i moczopędne.

Składniki na nalewkę z czereśni:

  • 1 kg czereśni z pestkami bez ogonków,
  • 500 ml wódki 40 proc.,
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 0,6 kg cukru.

Jak przygotować czereśniówkę?

  • Czereśnie dokładnie umyj, wsyp do wyparzonego słoika o pojemności 3 litrów i zalej alkoholem.
  • Słoik szczelnie zakręć i pozostaw na minimum 5 tygodni w temperaturze pokojowej, w miejscu o umiarkowanym nasłonecznieniu.
  • Pamiętaj, aby co 3-4 dni dokładnie zamieszać słoikiem.
  • Następnie przecedź powstały płyn alkoholowy i zamknij go szczelnie w słoiku.
  • Owoce delikatnie rozgnieć, zasyp cukrem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3 tygodnie w miejsce o umiarkowanym nasłonecznieniu i mieszaj raz dziennie.
  • Gdy cukier rozpuści się, całość przefiltruj przez gazę lub specjalną bibułę.
  • Owoce wyrzuć do śmieci do pojemnika bio, a powstały syrop wymieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.
  • Nalewkę przefiltruj 2-3 razy przez gazę lub bibułę, a następnie wlej do butelek, szczelnie zamknij i pozostaw na minimum 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.

Dowiedz się także na temat:

Nalewka z czereśni na reumatyzm, dnę moczanową i nadciśnienie tętnicze

Czereśnie to owoce o cennych właściwościach odżywczych. Zawierają znaczne ilości potasu (222 mg na 100 g), który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, a także wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Dodatkowo czereśnie są cennym źródłem witamin antyoksydacyjnych (A, C, E), które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. W owocach znajdziemy również kwercetynę, która obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi oraz łagodzi objawy alergiczne, w tym katar, drapanie w gardle, kichanie i łzawienie oczu.

Nalewka z czereśni zawiera również cyjanidynę, czyli związek o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnych, dlatego często sięgają po nią osoby chore na reumatyzm. Substancja ta obniża także poziom kwasu moczowego we krwi, co jest korzystne w przypadku dny moczanowej. Fitoterapeuci zalecają jednak, aby osoby chore na podagrę nie spożywały więcej niż 15-20 ml nalewki dziennie, ponieważ alkohol może nasilać dolegliwości chorobowe.

Czytaj: Te przyprawy pomogą na reumatyzm, co potwierdzają badania

Czereśniówka stanowi źródło kwasów owocowych, które pobudzają trawienie, a także wzmagają apetyt. Dzięki tym właściwościom nalewka może łagodzić objawy niestrawności, w tym ból i skurcze brzucha, wzdęcia, zgagę i nudności.

Nalewkę z czereśni, ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się spożywać przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • niestrawność,
  • pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego,
  • choroba wieńcowa,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi,
  • reumatyzm.

Warto pamiętać, że nalewka z czereśni nie jest lekiem, w związku z czym nie zastąpi leczenia farmakologicznego. Dodatkowo pacjenci z chorobą wieńcową powinni skonsultować jej spożywanie z lekarzem prowadzącym.

Polecamy ponadto:

Przeciwwskazania do spożywania czereśniówki

Czereśniówka jest leczniczą nalewką, dlatego nie powinno się przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 45-50 ml dziennie. Natomiast w przypadku osób z dną moczanową nie powinno się pić więcej niż 20 ml dziennie.

Kto nie powinien spożywać nalewki z czereśni? Wśród głównych przeciwwskazań można wymienić:

  • kobiety ciężarne i karmiące,
  • dzieci i młodzież do 18. roku życia,
  • osoby z nadwrażliwością na salicylany, czyli popularną aspirynę,
  • osoby z alergią na czereśnie.

Jeśli po wypiciu czereśniówki pojawią się niepożądane dolegliwości, należy bezzwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Zadbaj o optymalne trawienie
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia