https://stronazdrowia.pl
reklama

Wystarczy garść tych słodkich owoców dziennie, a poród będzie szybszy i bezpieczniejszy! Tak mówią badania

Anna Moyseowicz
Daktyle mogą pomóc łatwiej przejść przez poród.
Daktyle mogą pomóc łatwiej przejść przez poród. fot. seksanwangjaisuk/ Getty Images
Są pyszne, słodkie i znane od lat. Można po nie sięgnąć jako po samodzielną przekąskę lub dodatek do jogurtów, szejków czy innych deserów. Mowa o daktylach, które mają także wiele właściwości zdrowotnych. Jak mówią badania, mogą nawet przyspieszyć i ułatwić akcję porodową. Na jakiej zasadzie działają?

Spis treści

Jeśli jesteś lub planujesz być w ciąży, najprawdopodobniej stresujesz się nie tylko przyjściem na świat nowego członka rodziny, ale i porodem. Nic w tym dziwnego, masz prawo do strachu czy niepokoju. Istnieją jednak sposoby, by przejść przez ten czas szybciej i spokojniej. Jak się okazuje, z pomocą przychodzą popularne owoce – daktyle.

Daktyle a poród

Popularne i lubiane daktyle mogą wpływać na poród! I to nie tylko myślenie życzeniowe ani tym bardziej nie przesądy, a wyniki naukowych badań. Działają na kilka sposobów – mogą przyspieszyć termin porodu, a także samo tempo akcji porodowej oraz zmniejszają liczbę interwencji medycznych.

Ponadto kobiety w ciąży, spożywające 6 daktyli dziennie na miesiąc przed planowanym terminem porodu, miały:

  • częściej spontaniczne rozpoczęcie porodu,

  • wyższy wynik w skali Bishopa,

  • mniejsze użycie oksytocyny,

  • krótszą wczesną fazę porodu o 1,5 godziny.

Jak wynika z badania Uniwersytetu Jordańskiego, rozwarcie szyjki macicy zwiększało się u badanych kobiet o 74% - 3,5 centymetra w porównaniu z 2 centymetrami u kobiet, które daktyli nie jadły. Ponadto odnotowano u nich wyższy odsetek nienaruszonych błon płodowych. U 96% kobiet, które spożywały daktyle wystąpił poród samoistny, a w grupie kobiet, które nie jadły tych owoców, wynosił on 79%. Pierwsza faza porodu w pierwszej z tych grup wynosiła 510 minut, a u drugiej 906, czyli różniła się o około 1,5 godziny. Co więcej, jak wyżej wspomniano, kobiety jedzące daktyle rzadziej wymagały interwencji medycznych.

Właściwości daktyli

A jak właściwie działają daktyle? Zawarte w owocach nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe stymulują produkcję prostaglandyn, hormonów niezbędnych do porodu. Co więcej, dostarczają energii całemu organizmowi, w tym mięśniom miednicy i działają na receptory oksytocyny. Są też świetną przekąską podczas porodu.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dostarczają błonnika ułatwiającego pracę jelit i łagodzącego zaparcia – jedną z częstszych dolegliwości ciężarnych. Są także bogate w potas, magnez i żelazo, czyli minerały ważne dla prawidłowej pracy mięśni, gospodarki wodno-elektrolitowej i utrzymania prawidłowego poziomu hemoglobiny. Dzięki naturalnej słodyczy daktyle mogą też być zdrową alternatywą dla słodyczy, dostarczając energii bez dużych wahań glukozy.

Nie odnotowano poważnych działań niepożądanych u ciężarnych kobiet, sięgających po daktyle. Nie zaleca się ich jednak paniom zmagającym się z cukrzycą oraz cukrzycą ciążową.

Jakie daktyle jeść?

Zastanawiasz się, po jakie daktyle sięgnąć? Mogą być to owoce świeże lub suszone. Jedne z najcenniejszych odmian to Medjool oraz Mazafati.

Daktyle możesz jeść samodzielnie lub też dodawać do nich na przykład masło orzechowe, otrzymując przekąskę przypominającą popularnego batonika z czekoladą i orzechami. Świetnie sprawdzą się z jogurtami, owsiankami, koktajlami. Posiekane daktyle nadadzą też słodyczy sałatkom – szczególnie tym z dodatkiem szpinaku, sera feta czy cytrusów. W kuchni to także doskonała baza do zdrowych deserów: kulek mocy, batonów owsianych czy domowych past słodzących.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia