https://stronazdrowia.pl
reklama

Masz ochotę na coś słodkiego? Ta przekąska jest lepsza niż batonik

Monika Góralska
Wideo
od 7 lat
Lubisz zjeść coś słodkiego? Zamiast batonika sięgnij po sezamki. To słodka przekąska, która nie tylko zaspokoi apetyt na coś dobrego, ale też dostarczy organizmowi błonnika i minerałów wspierających zdrowie. Dzięki temu słodka przekąska wesprze pracę serca i mózgu, a także pomoże zadbać o piękne włosy i szczupłą sylwetkę. Pamiętaj, tylko o ważnej wskazówce.

Spis treści

Czy sezamki są zdrowe?

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy sezamki są zdrowe. Jednak w porównaniu do klasycznych słodyczy dostępnych w sklepach na pewno są od nich znacznie zdrowsze ze względu na to, że ich głównym składnikiem jest sezam.

Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast po cukierki czy ciasteczka sięgnij po zwykłe sezamki. To zdrowsza alternatywa dla innych słodyczy.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast po cukierki czy ciasteczka sięgnij po zwykłe sezamki. To zdrowsza alternatywa dla innych słodyczy.
lookstudio/freepik.com, rtsubin/123rf.com

Sezam (Sesamum indicum L.) to roślina oleista pochodząca z tropikalnych rejonów Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Uprawia się ją głównie dla bogatych w olej nasion. Nasiona sezamu są skarbnicą cennych składników. Zawierają zdrowe tłuszcze, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy omega-6, które wspierają pracę mózgu i serca. Sezam jest także bogatym źródłem błonnika, białka roślinnego oraz minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. Jest on szczególnie polecany jako źródło wapnia dla wegan i wegetarian.

Sezam dostarcza też wielu witamin w tym witamin z grupy B, które są ważne dla układu nerwowego, oraz witaminę E, która działa jako silny przeciwutleniacz. Znajdujące się w sezamie lignany (sezamina i sezamolina) również wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i mogą wspierać regulację poziomu cholesterolu.

Sezam dzięki orzechowemu smakowi i chrupiącej konsystencji, są często dodawane do żywności. Poza przemysłem spożywczym sezam znajduje zastosowanie także w produkcji mydeł, kosmetyków, a nawet leków.

Dlaczego warto jeść sezamki zamiast słodyczy?

Sezamki to świetna alternatywa dla innych słodyczy, ponieważ są smaczne, można je chrupać do kawy, a dzięki składnikom odżywczym, zawartości witamin i pierwiastków mineralnych mają one wiele właściwości zdrowotnych takich jak:

  1. Wspomagają zdrowie serca, obniżają cholesterol – sezam jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, w tym kwasów oleinowego i linolowego, które pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. Zawarte w nim lignany (sezamina i sezamolina) oraz magnez przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, co zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów. Dodatkowo sezam może zapobiegać odkładaniu się blaszki miażdżycowej w tętnicach.

  2. Działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie – sezam jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak lignany, które zwalczają wolne rodniki, zmniejszając stres oksydacyjny. Właściwości te mogą spowalniać procesy starzenia się komórek oraz zmniejszać stany zapalne w organizmie, co jest szczególnie korzystne w przypadku chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.

  3. Dbają o mocne kości, piękną skórę i włosy – nasiona sezamu są dobrym źródłem wapnia, magnezu i cynku, które są kluczowe dla utrzymania zdrowych i mocnych kości. Spożywanie sezamu może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i wzmacniać strukturę kości i zębów. Warto jednak pamiętać, że nasiona czarnego sezamu zawierają więcej wapnia niż białe. Cynk zawarty w sezamie poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

  4. Wsparcie układu trawiennego – dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, sezam wspomaga pracę jelit, zapobiega zaparciom i przyczynia się do zdrowia całego układu pokarmowego. Błonnik odgrywa również istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.

Czy sezamki są bardzo kaloryczne?

Dzięki właściwościom sezamu w porównaniu do wielu innych słodyczy (jak batony czy żelki), sezamki dostarczają wartościowych składników odżywczych, a nie tylko pustych kalorii.

Jednak są one dość kaloryczne. Już jeden batonik (ok. 30 g) może mieć 150-180 kcal. Regularne podjadanie ich w dużych ilościach może łatwo prowadzić do dodatniego bilansu kalorycznego i przyrostu masy ciała. Dlatego trzeba je spożywać z umiarem.

Czy sezamki zawierają dużo cukru?

Komercyjne sezamki często zawierają dużą ilość cukru, a czasem nawet syrop glukozowo-fruktozowy, który niweluje część prozdrowotnych właściwości sezamu. Z tego powodu sezamki należy traktować raczej jako deser, a nie jako zdrową przekąskę do codziennego spożycia. Osoby z insulinoopornością, cukrzycą lub na diecie redukcyjnej powinny spożywać je z umiarem.

Sezamki mogą być zdrowym dodatkiem do diety, ale kluczowe są umiar i skład. Jeśli są to sezamki bez dodatku cukru lub słodzone naturalnymi substancjami (np. miodem w mniejszej ilości), stanowią dobrą opcję.

Co zawierają sezamki? Wybieraj taki skład

Podjadane sporadycznie, mogą być dobrym źródłem energii i cennych minerałów, zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Jeśli jednak zastanawiasz się nad włączeniem sezamek do swojej diety, warto zwrócić uwagę na etykietę i szukać tych z jak najprostszym składem, bez zbędnych dodatków. Możesz też zrobić sezamki samodzielnie, wypróbuj prosty przepis na zdrowe sezamki.

Najlepiej więc czytać etykiety i wybierać produkty z krótkim i prostym składem, w którym powinien się znaleźć: sezam (nasiona) i substancja słodząca w umiarkowanej ilości taka jak miód lub naturalne słodziki (erytrytol, ksylitol lub syrop z agawy).

W składzie sezamek unikaj natomiast dodatków takich jak:cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne aromaty, barwniki i konserwanty.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia