Spis treści
Warzywa i owoce, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami
Prawie 75 proc. nieekologicznych świeżych produktów sprzedawanych w USA zawiera pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów, wynika z najnowszego przewodnika EWG 2023. Znajdują się w nim najnowsze dane z badań owoców i warzyw z Departamentu Rolnictwa (USDA) oraz Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), pochodzące z 46 569 próbek z 46 gatunków owoców i warzyw.
Przed przeprowadzeniem testów USDA traktuje każdy kawałek owocu lub warzywa w taki sam sposób, w jaki ludzie robią to w domu – te z niejadalnymi skórkami są obierane, a te z jadalnymi skórkami są płukane pod zimną wodą i osuszane. Sprawia to, że wyniki badań są dobrym wskaźnikiem prawdopodobnej ekspozycji konsumentów na ślady pestycydów.
W tegorocznym przewodniku aż 10 warzyw i owoców to te same produkty, które trafiły na listę w 2022 r. Nowością w zestawieniu są borówki amerykańskie i fasolka szparagowa. Zobacz, które owoce i warzywa badane w USA mają najwięcej śladów pestycydów.
„Brudna dwunastka” warzyw i owoców

Te konserwanty źle wpływają na organizm. Sprawdź, czy spożywasz je w nadmiarze
Konserwanty to substancje, których celem jest wydłużenie trwałości produktów oraz zahamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Najpopularniejszym konserwantem jest kwas askorbinowy, czyli wita...
Jak bezpiecznie jeść wszystkie owoce i warzywa?
Warzywa i owoce, które trafiły na listę, to produkty, które nadal powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych. Wystarczy wybrać te z certyfikowanej, ekologicznej uprawy oraz zadbać o ich odpowiednie przygotowanie przed jedzeniem.
Jak podaje EWG, normy dotyczące uprawy produktów ekologicznych zakazują stosowania syntetycznych pestycydów, co automatycznie zmniejsza narażenie na ich przyjmowanie z pożywieniem i wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, co zostało potwierdzone przez wyniki badań francuskich naukowców.
Badania kliniczne pokazują, że ludzie, którzy przechodzą z żywności uprawianej konwencjonalnie na żywność ekologiczną, widzą szybkie i dramatyczne zmniejszenie stężenia pestycydów w moczu. Inne badania powiązały wyższe spożycie żywności ekologicznej z niższym poziomem pestycydów w moczu, poprawą płodności i wynikami porodów, zmniejszoną częstością występowania chłoniaka nieziarniczego, niższym BMI i zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2.
Jeśli nie mamy możliwości zakupu owoców i warzyw z ekologicznej uprawy, zadbajmy o to, aby możliwie często wybierać produkty sezonowe i lokalne. Wszystkie należy dokładnie umyć pod bieżącą, a te, które można – powinno się obierać ze skórki.
Jak prawidłowo myć warzywa i owoce? Najpierw należy dokładnie umyć ręce gorącą wodą z mydłem. Następnie użyć czystej, zimnej wody do umycia produktów i osuszyć je czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Do umycia warzyw i owoców o grubej skórce np. jabłek czy arbuzów powinno się dodatkowo użyć czystej szczoteczki. Kalafiora, brokuły i sałatę zanurzamy przez 2 minuty w zimnej wodzie. Delikatne owoce jagodowe należy umieścić na sitku i spryskać wodą destylowaną tuż przed zjedzeniem.

Czy myć mięso, pieczarki albo sałatę? Sprawdź, co można od razu zjeść
Często naszym pierwszym odruchem jest umycie mięsa oraz innych produktów, które tego nie wymagają. Nie zawsze pamiętamy o tym, że z kolei wszystkie owoce i warzywa – niezależnie od tego czy jemy je ze...
Źródło: EWG’s 2023 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce Environmental Working Group
Zadbaj o optymalne trawienie
