Spis treści
Warzywa i owoce, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami
Prawie 75 proc. nieekologicznych świeżych produktów sprzedawanych w USA zawiera pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów, wynika z najnowszego przewodnika EWG 2023. Znajdują się w nim najnowsze dane z badań owoców i warzyw z Departamentu Rolnictwa (USDA) oraz Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), pochodzące z 46 569 próbek z 46 gatunków owoców i warzyw.
Przed przeprowadzeniem testów USDA traktuje każdy kawałek owocu lub warzywa w taki sam sposób, w jaki ludzie robią to w domu – te z niejadalnymi skórkami są obierane, a te z jadalnymi skórkami są płukane pod zimną wodą i osuszane. Sprawia to, że wyniki badań są dobrym wskaźnikiem prawdopodobnej ekspozycji konsumentów na ślady pestycydów.
W tegorocznym przewodniku aż 10 warzyw i owoców to te same produkty, które trafiły na listę w 2022 r. Nowością w zestawieniu są borówki amerykańskie i fasolka szparagowa. Zobacz, które owoce i warzywa badane w USA mają najwięcej śladów pestycydów.
„Brudna dwunastka” warzyw i owoców
Jak bezpiecznie jeść wszystkie owoce i warzywa?
Warzywa i owoce, które trafiły na listę, to produkty, które nadal powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych. Wystarczy wybrać te z certyfikowanej, ekologicznej uprawy oraz zadbać o ich odpowiednie przygotowanie przed jedzeniem.
Jak podaje EWG, normy dotyczące uprawy produktów ekologicznych zakazują stosowania syntetycznych pestycydów, co automatycznie zmniejsza narażenie na ich przyjmowanie z pożywieniem i wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, co zostało potwierdzone przez wyniki badań francuskich naukowców.
Badania kliniczne pokazują, że ludzie, którzy przechodzą z żywności uprawianej konwencjonalnie na żywność ekologiczną, widzą szybkie i dramatyczne zmniejszenie stężenia pestycydów w moczu. Inne badania powiązały wyższe spożycie żywności ekologicznej z niższym poziomem pestycydów w moczu, poprawą płodności i wynikami porodów, zmniejszoną częstością występowania chłoniaka nieziarniczego, niższym BMI i zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2.
Jeśli nie mamy możliwości zakupu owoców i warzyw z ekologicznej uprawy, zadbajmy o to, aby możliwie często wybierać produkty sezonowe i lokalne. Wszystkie należy dokładnie umyć pod bieżącą, a te, które można – powinno się obierać ze skórki.
Jak prawidłowo myć warzywa i owoce? Najpierw należy dokładnie umyć ręce gorącą wodą z mydłem. Następnie użyć czystej, zimnej wody do umycia produktów i osuszyć je czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Do umycia warzyw i owoców o grubej skórce np. jabłek czy arbuzów powinno się dodatkowo użyć czystej szczoteczki. Kalafiora, brokuły i sałatę zanurzamy przez 2 minuty w zimnej wodzie. Delikatne owoce jagodowe należy umieścić na sitku i spryskać wodą destylowaną tuż przed zjedzeniem.
Źródło: EWG’s 2023 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce Environmental Working Group
Zadbaj o optymalne trawienie
Zakaz smartfonów w szkołach? 67% Polaków mówi "tak"!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?