Masło zdrowsze od margaryny? Może obniżyć ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Nowe badania zaprzeczają poprzednim

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Przez dziesięciolecia masło było na czarnej liście dietetyków, oskarżane o zwiększanie ryzyka chorób serca. Jednak najnowsze odkrycia naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego mogą całkowicie zmienić postrzeganie tego tradycyjnego produktu. Okazuje się, że spożywanie masła może faktycznie zmniejszać ryzyko chorób serca, a nawet chronić przed cukrzycą typu 2.

Spis treści

Czy masło naprawdę chroni serce? Wystarczy łyżeczka dziennie

Naukowcy odkryli, że niewielkie ilości masła mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 – głównej przyczyny chorób serca – o niemal jedną trzecią.

Naukowcy odkryli, że zaledwie pięć gramów masła dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 – głównej przyczyny chorób serca.
Naukowcy odkryli, że zaledwie pięć gramów masła dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 – głównej przyczyny chorób serca.
stockking/freepik.com

Zespół naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego przez kilkadziesiąt lat śledził zdrowie blisko 2500 osób powyżej 30. roku życia, dokładnie analizując ich dietę i rozwój cukrzycy lub chorób serca. Wyniki, opublikowane w prestiżowym „European Journal of Clinical Nutrition”, jasno wskazują, że osoby jedzące 5 gramów masła dziennie lub więcej miały o 31 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Więcej niż jedna łyżeczka (5 g) masła dziennie było korzystnie związane z kilkoma czynnikami kardiometabolicznymi i niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, podczas gdy margaryna była związana ze zwiększonym ryzykiem zarówno chorób sercowo-naczyniowych, jak i cukrzycy typu 2. Wyniki te sugerują, że masło może być zdrowszym źródłem tłuszczu w diecie korzystnej dla zdrowia kardiometabolicznego – podsumowali naukowcy.

Masło wydaje się również zwiększać poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) we krwi, jednocześnie obniżając poziom szkodliwych tłuszczów, które zatykają tętnice, prowadząc do zawałów serca i udarów mózgu.

To odkrycie rzuca nowe światło na naszą dietę i dowodzi, że masło, w umiarkowanych ilościach, może być sprzymierzeńcem, a nie wrogiem naszego serca.

Masło zdrowsze od margaryny? Nie zapominaj o zdrowym odżywianiu

Te rewolucyjne wnioski stoją w jawnej sprzeczności z badaniami prowadzonymi od lat 60. ubiegłego wieku, które obwiniały tłuszcze nasycone o problemy sercowo-naczyniowe.

Co więcej, popularne margaryny, promowane jako „zdrowy” zamiennik masła, okazały się mieć odwrotny skutek. Badanie pokazuje, że margaryny zwiększały ryzyko zachorowania na cukrzycę o ponad 40 proc., a na choroby serca o 30 proc. Naukowcy zaznaczają, że przyczyną były prawdopodobnie stosowane w przeszłości w margarynach niezdrowe tłuszcze trans, które dziś są już w większości wycofane.

Niewielkie ilości masła od czasu do czasu nie zaszkodzą, a mogą nawet wspomagać nasze zdrowie. Ważny jest jednak umiar, a na co dzień kierowanie się zasadami zdrowej diety takimi jak:

  • jedz co najmniej 5 porcji różnych owoców i warzyw każdego dnia,

  • jedz produkty pełnoziarniste – podstawą posiłków powinny być ziemniaki, chleb, ryż, makaron lub inne węglowodany skrobiowe,

  • jedz 30 gramów błonnika dziennie,

  • spożywaj produkty mleczne lub ich alternatywy (np. napoje sojowe), wybierając produkty o mniejszej zawartości tłuszczu i cukru,

  • jedz rośliny strączkowe, ryby, jaja, mięsa i inne produkty bogate w białko (w tym 2 porcje ryby tygodniowo, z czego jedna powinna być tłusta),

  • wybieraj oleje i smarowidła zawierające, zdrowe tłuszcze nienasycone i spożywaj je w niewielkich ilościach,

  • pij 6-8 szklanek wody dziennie,

  • spożywaj dziennie mniej niż 6 g soli i 20 g tłuszczów nasyconych w przypadku kobiet lub 30 g w przypadku mężczyzn.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia