Ten biblijny chleb jedz zamiast pieczywa, gdy masz cukrzycę lub się odchudzasz. To najzdrowsze pieczywo świata. Wypróbuj przepis

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Pieczywo spożywamy bardzo często, ale nie każde służy naszemu zdrowiu. Warto więc, zamiast białej bułki sięgnąć po chleb Ezechiela, inaczej chleb esseński. Przepis na niego pochodzi z Biblii, a więc znany jest już od tysięcy lat. Chleb ten powstaje z naturalnych składników bez dodatku cukru czy konserwantów. Jest to pieczywo wegańskie i niskokaloryczne, zawiera mniej glutenu, mogą go spożywać osoby z cukrzycą i na diecie odchudzającej. Wypróbuj przepis na chleb Ezechiela, zdążysz go zrobić na Wielkanoc.

Spis treści

Czym jest chleb Ezechiela?

Chleb Ezechiela, inaczej chleb esseński powstaje z ziaren pradawnych zbóż takich jak pszenica, proso, jęczmień i orkisz oraz roślin strączkowych (bób i soczewica). Nie ma w nim miejsca na oczyszczoną i przetworzoną mąkę pszenną, konserwanty, ulepszacze smaku czy substancje spulchniające. Chleb esseński jest niskokaloryczny, zawiera niewielkie ilości glutenu, polecany jest diabetykom i osobom na diecie.

Chleb Ezechiela robiony jest na zakwasie, ma lekko kwaskowy smak oraz zbitą strukturę.
Chleb Ezechiela robiony jest na zakwasie, ma lekko kwaskowy smak oraz zbitą strukturę. freepik.com

Jego nazwa pochodzi od imienia biblijnego proroka Ezechiela, autora trzeciej z ksiąg proroków większych Starego Testamentu. Księga Ezechiela powstała w latach 593-571 p.n.e., a więc przepis na chleb esseński ma ponad 2,5 tys. lat, a dokładny zapis z Biblii brzmi:

Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na boku – przez trzysta dziewięćdziesiąt dni. (Ez 4,9)

Druga nazwa tego wypieku, czyli chleb esseński pochodzi od esseńczyków, którzy obok faryzeuszy, saduceuszy i zelotów tworzyli żydowską grupę religijną istniejącą ok. 150 lat przed Chrystusem. W swoich praktykach religijnych skupiali się oni na studiowaniu zapisów Pisma Świętego, z którego pochodzi pierwsze wspomnienie o chlebie Ezechiela.

Jakie właściwości ma chleb esseński?

Tak pradawna historia tego wypieku świadczy o jego naturalnym pochodzeniu. Chleb Ezechiela jest bowiem pierwotnym pożywieniem składającym się z kiełkujących ziaren naturalnych i nieprzetworzonych zbóż oraz pełnowartościowych i bogatych w białko roślin strączkowych. Chleb powstaje na zakwasie i nie zawiera drożdży, spulchniaczy czy konserwantów. Zakwas wpływa nie tylko na lepszy smak, ale też zapewnia trwałość i świeżość chleba przez wiele dni. Jest także źródłem probiotycznych bakterii, które regulują procesy trawienne i wspomagają odporność organizmu.

Jednak największą wartość odżywczą chleba esseńskiego stanowią kiełkujące ziarna zbóż, z których następnie robiona jest mąka do wypieku chleba. Kiełki są bogate w lizynę, a także inne aminokwasy, które wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają regenerację uszkodzonych tkanek oraz działają przeciwzapalnie. W chlebie esseńskim znajdziemy także mnóstwo innych składników odżywczych takich jak błonnik, cynk, wapń, magnez, żelazo, witaminy C, E, B6 i B9 (kwas foliowy) oraz beta-karoten (prowitamina witaminy A).

Chleb Ezechiela dla diabetyków i osób odchudzających się

Chleb Ezechiela jest także niskokaloryczny, jedna kromka zawiera zaledwie 80 kcal. Dzięki temu nie wpływa na zwiększenie masy ciała, a nawet pozwala ją zredukować. Przyspiesza bowiem metabolizm, wspomaga trawienie, a dzięki dużej zawartości błonnika i substancji odżywczych na dłużej zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu zmniejsza chęć podjadania pomiędzy posiłkami i pozwala zadbać o smukłą sylwetkę.

Chleb Ezechiela bez obaw mogą spożywać osoby z cukrzycą, ponieważ do jego przygotowania nie używa się cukru. Ma on także niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnosi on poziomu cukru we krwi. Dzięki temu również osoby zdrowe nie odczuwają nagłych wahań poziomu cukru we krwi, które po zjedzeniu innego rodzaju pieczywa powodują chwilowy wzrost energii i jej nagły spadek oraz odczuwanie zmęczenia i senności.

Należy jednak podkreślić, że mimo iż chleb esseński zawiera niewielkie ilości glutenu (szczególnie w porównaniu do innych rodzajów pieczywa), to jednak nie jest bezglutenowy. Dlatego nie powinny go stosować osoby chorujące na celiakię oraz z poważną nietolerancją glutenu.

Jak zrobić chleb Ezechiela? Wypróbuj przepis na chleb z Biblii

Chleb Ezechiela można kupić w niektórych piekarniach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Jest on przygotowywany z organicznych i ekologicznych oraz wegańskich składników. Można go jednak zrobić samodzielnie w domu. Do jego przygotowania można użyć ziaren zbóż poddanych procesowi kiełkowania, czyli zalanych wcześniej niewielką ilością wody na kilka dni. Następnie po wysuszeniu mieli się je na mąkę. Jednak proces ten jest dość czasochłonny, dlatego łatwiej chleb esseński przygotować z gotowych mąk. Mąkę z prosa można zastąpić mąką jaglaną.

Składniki:

  • 125 ml zakwasu żytniego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 6 łyżek mąki orkiszowej,
  • 6 łyżek mąki jęczmiennej,
  • 6 łyżek mąki z prosa,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • ¼ szklanki suszonego bobu,
  • ¼ szklanki suszonej soczewicy,
  • 375 ml ciepłej wody.

Jak przygotować chleb Ezechiela?

  1. Do miski wlej zakwas żytni i wymieszaj z mąką pszenną, połową mąki orkiszowej, z prosa i jęczmiennej (po 3 łyżki każdej). Wlej 375 ml ciepłej wody i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  2. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
  3. Bób i soczewicę namocz w wodzie przez 12-16 godzin. Można je też ugotować. Następnie zmiel w maszynce do mięsa tak, aby pasta nie była całkiem gładka, tylko miała grudki.
  4. Do przygotowanego w pkt. 1 zaczynu dodaj pastę z soczewicy i bobu. Wsyp pozostałą mąkę orkiszową, z prosa i jęczmienną.
  5. Dokładnie wymieszaj, wyrób elastyczne ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  6. Ciasto przełóż do formy posmarowanej olejem i lekko oprószonej mąką lub posypanej otrębami.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 220 stopni C przez 20 minut.
  8. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 minut.
  9. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia