Te ryby są najzdrowsze dla człowieka. Dlaczego warto je spożywać? Sprawdź, które ryby mają najwięcej kwasów omega-3

MM
Sprawdź, które ryby są najzdrowsze dla człowieka
Sprawdź, które ryby są najzdrowsze dla człowieka Pixaby - zdjęcie ilustracyjne
Jedzenie ryb jest zalecane z uwagi na ich dużą wartość odżywczą. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3, białka, witaminy D, która jest potrzebna do odpowiedniego funkcjonowania organizmu zwłaszcza zimą. Mają również spory wpływ na leczenie chorób układu krążenia. Choć niewiele osób za nimi przepada, powinny gościć na naszych talerzach dość często. Jakie ryby są najzdrowsze dla człowieka? Odpowiedź znajdziesz w naszej galerii.

Spis treści

Dlaczego powinno się jeść ryby?

Ryby to produkty wpisane i zalecane w zdrowej diecie. Zawierają one pełnowartościowe białko niezbędne dla człowieka. Dodatkowo posiadają zróżnicowaną zawartość tłuszczu i są źródeł kwasów tłuszczowych zwłaszcza z rodziny omega-3. Zalicza się do nich korzystny dla zdrowia kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA).

ZOBACZ: Te osoby nie mogą pić kawy. Kto powinien z niej zrezygnować? Kobiety w ciąży, ale nie tylko one. Sprawdź, komu nie jest wskazane picie kawy

Które ryby mają najlepsze tłuszcze dla człowieka?

Spożywanie ryb przynosi korzyści zdrowotne, aczkolwiek dla człowieka najzdrowsze są tłuste ryby morskie mające wysoką zawartość kwasów omega -3. Ryby to także bardzo dobre źródło witaminy D i A, a w przypadku ryb chudych witamin z grupy B

W zależności od zawartości tłuszczu ogółem wyróżnia się:

  • ryby pełnotłuste (powyżej 15% tłuszczu)– węgorz, gromadnik
  • ryby tłuste (7–15% tłuszczu) – sardynka, śledź, makrela, łosoś, szprot, sardynka, karp, ostrobok
  • ryby średniotłuste (2–7% tłuszczu) – pstrąg, tuńczyk, troć, płastuga
  • ryby chude (poniżej 2% tłuszczu) – dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak, łupacz, czarniak

Ile razy w tygodniu jeść rybę?

Najlepiej spożywać je dwa razy w tygodniu w tym, co najmniej raz tłuste ryby morskie. Ryba to dobra alternatywa dla mięsa, które jest codziennym gościem naszego jadłospisu. Ryby są dużo lżejsze i lekkostrawne, co w dużej mierze odczują nasze jelita. Należy jednak pamiętać, że zbyt częste spożywania ryb skutkuje nadmierną ilością niektórych minerałów i substancji w organizmie. Zbyt duża ilość selenu w ciele człowieka negatywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci.

Te ryby są najzdrowsze dla człowieka

Chociaż wiadomo, że ryby są zdrowe, nie goszczą one często na talerzach. Przyczyną ich braku w diecie jest mały zakres wiedzy, po jakie ryby sięgać. Zajrzyjcie do naszej galerii i sprawdźcie, które ryby są najzdrowsze dla człowieka.

Sprawdź, które ryby są najzdrowsze dla człowieka

Te ryby są najzdrowsze dla człowieka. Dlaczego warto je spoż...

Polecjaka Google News - Dziennik Bałtycki
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Piotr Budzisz
Kocham dorsze!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia