Spis treści
Dlaczego powinno się jeść ryby?
Ryby to produkty wpisane i zalecane w zdrowej diecie. Zawierają one pełnowartościowe białko niezbędne dla człowieka. Dodatkowo posiadają zróżnicowaną zawartość tłuszczu i są źródeł kwasów tłuszczowych zwłaszcza z rodziny omega-3. Zalicza się do nich korzystny dla zdrowia kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA).
Które ryby mają najlepsze tłuszcze dla człowieka?
Spożywanie ryb przynosi korzyści zdrowotne, aczkolwiek dla człowieka najzdrowsze są tłuste ryby morskie mające wysoką zawartość kwasów omega -3. Ryby to także bardzo dobre źródło witaminy D i A, a w przypadku ryb chudych witamin z grupy B
W zależności od zawartości tłuszczu ogółem wyróżnia się:
- ryby pełnotłuste (powyżej 15% tłuszczu)– węgorz, gromadnik
- ryby tłuste (7–15% tłuszczu) – sardynka, śledź, makrela, łosoś, szprot, sardynka, karp, ostrobok
- ryby średniotłuste (2–7% tłuszczu) – pstrąg, tuńczyk, troć, płastuga
- ryby chude (poniżej 2% tłuszczu) – dorsz, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak, łupacz, czarniak
Ile razy w tygodniu jeść rybę?
Najlepiej spożywać je dwa razy w tygodniu w tym, co najmniej raz tłuste ryby morskie. Ryba to dobra alternatywa dla mięsa, które jest codziennym gościem naszego jadłospisu. Ryby są dużo lżejsze i lekkostrawne, co w dużej mierze odczują nasze jelita. Należy jednak pamiętać, że zbyt częste spożywania ryb skutkuje nadmierną ilością niektórych minerałów i substancji w organizmie. Zbyt duża ilość selenu w ciele człowieka negatywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci.
Te ryby są najzdrowsze dla człowieka
Chociaż wiadomo, że ryby są zdrowe, nie goszczą one często na talerzach. Przyczyną ich braku w diecie jest mały zakres wiedzy, po jakie ryby sięgać. Zajrzyjcie do naszej galerii i sprawdźcie, które ryby są najzdrowsze dla człowieka.