Spis treści
Które przyprawy są najbardziej polecane, a które nie?
Przyprawy to cenny dodatek do potraw, który nawet w niewielkiej ilości poprawia ich walory smakowe i zdrowotne, a często też wizualne. Warto wiedzieć, że spożywane w potrawach najczęściej wspomagają trawienie i ochronę przed zbyt szybkim psuciem się.
Zobacz też: Jak działa na organizm garam masala? Zobacz cenne właściwości mieszanki przypraw
Przyprawy to jednak nie tylko rozmaite zioła, ale także przyprawy korzenne – do tych polecanych należą zwłaszcza:
- pieprz czarny, biały, zielony, czerwony,
- gałka muszkatołowa,
- ziele angielskie,
- kardamon,
- cynamon,
- goździki,
- kurkuma,
- imbir,
- kmin rzymski (kumin),
- anyż gwiazdkowy – badian właściwy,
- szafran,
- wanilia.
Oprócz świeżych i suszonych elementów roślin, takich jak liście, kwiaty, owoce, nasiona, kora, korzenie czy kłącza, do naturalnych przypraw należą też sosy i pasty z ich udziałem, jak również produkty fermentowane w tej formie.
Przygotowując dania, warto korzystać z cennych naturalnych dodatków, takich jak:
- warzywa przyprawowe: cebula, czosnek i inne rośliny cebulowe, papryka chili i słodka,
- sos chili i Tabasco,
- ocet balsamiczny, winny, jabłkowy i inne,
- musztarda,
- chrzan,
- jasny sos sojowy i pasta sojowa miso.
W kuchni warto unikać zwłaszcza mieszanek przypraw zawierających dodatki do żywności o działaniu wzmacniającym smaki (zwłaszcza glutaminian monosodowy, rybonukleotydy sodowe), które zaburzają odczuwanie smaków, a najlepiej także z solą. Stosując ją w ten sposób trudno kontrolować przyjmowane ilości sodu, którego nadmiar wpływa negatywnie na układ krążenia.
Do niepolecanych należą ponadto słone przyprawy w płynie typu maggi, które powstają na drodze chemicznych przemian surowców białkowych i mogą być z powodzeniem zastąpione przez naturalne, fermentowane przetwory, takie jak sos sojowy i pasta sojowa miso. Dobrze używać ich (łącznie z prawdziwym bulionem) zamiast kostek rosołowych, które obok soli i wzmacniaczy skamu zawierają też szkodliwe nawet w małej ilości kwasy tłuszczowe typu trans.
Dlaczego przyprawy są zdrowe?
Naturalne przyprawy wzbogacają smak i aromat posiłków, poprawiają strawność jedzenia, spowalniają utratę wartości odżywczych i ograniczają aktywność bakterii i pleśni, przedłużając trwałość jedzenia.
Przyprawy korzenne i zioła zapewniają też liczne przeciwutleniacze, które redukują stres oksydacyjny w komórkach, działając przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Wiele z nich ma też unikatowe właściwości, m.in. zwalczając wirusy i wspierając zdrowie na inne sposoby.
Sprawdź, które z popularnych przypraw to najbardziej polecane naturalne dodatki do zdrowych posiłków i jakie wykazują działanie!