Anyż – co to jest?
Anyż gwiazdkowy (bodian właściwy, Illicium verum) to nieduże drzewo z rodziny magnoliowatych pochodzące z Wietnamu, Chin i Indii. Kwitnie w postaci żółtych kwiatów, a owocuje dopiero po sześciu latach. Najintensywniejsze plony daje przez większość swojego życia, bo między czternastym, a setnym rokiem wegetacji. Owoce bodiana to 6-10 ramienne zdrewniałe gwiazdki anyżu. W takiej formie występuje w sprzedaży ta aromatyczna, korzenno-słodka przyprawa, znana z kuchni indyjskiej i azjatyckiej.
Anyż biedrzeniec, znany też jako anyżek (Pimpinella anisum L.), to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny selerowatych. Osiąga do 50 cm wysokości i kwitnie białymi, drobnymi kwiatami zebranymi w baldach (podobnie jak koper). Uprawa anyżu biedrzeńca prowadzona jest głównie w Azji Mniejszej oraz w rejonie Morza Śródziemnego. Anyż biedrzeniec ma malutkie i okrągłe, zielono-szare owoce, które pokryte są delikatnymi włoskami. Zawierają one olejki eteryczne i aromatyczne (anetol). Nasiona anyżu biedrzeńca mają bardzo słodki, lekko korzenny smak.
Wartość odżywcza anyżu gwiaździstego i biedrzeńca
Anyż gwiaździsty to przyprawa dodawana do potraw w minimalnych ilościach, ze względu na intensywność smaku i aromatu. Choć anyż jest dość kaloryczny (100 gramów ma 337 kcal), nie należy brać tego pod uwagę, ponieważ nie nadaje się do spożycia w dużych ilościach. Największą wartością odżywczą anyżu gwiaździstego jest olejek eteryczny, którego 90 procent stanowi związek fenolowy anetol. Pozostałe związki to limonen, safrol, pinen, p-cymen i cyneol.