Spis treści
Starożytna przyprawa wzmacnia odporność i kości, reguluje poziom cukru
Kumin, czyli kmin rzymski (łac. Cuminum cyminum) to wszechstronna przyprawa, która nadaje potrawom ciepły, orzechowy i ziemisty smak, jest bogaty w przeciwutleniacze i może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób oraz chronić komórki organizmu.

– Dieta bogata w przeciwutleniacze może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych innych chorób przewlekłych. Oczywiście idzie to w parze z dbaniem, by dieta była bogata także w inne źródła przeciwutleniaczy, w tym świeże owoce, warzywa, pełne ziarna i rośliny strączkowe – powiedziała zarejestrowana dietetyczka Nicole Hopsecger z Cleveland Clinic.
Aby w pełni wykorzystać te korzyści, Hopsecger radzi, by mielić nasiona kminu, co zwiększa przyswajalność tej przyprawy przez organizm.
– Zyskujemy wtedy także więcej witamin i minerałów, które zawiera, takich jak witaminy z grupy B, witamina E, żelazo i magnez – wyjaśnia.
Żelazo buduje białko w czerwonych krwinkach, które pomagają transportować tlen w organizmie, wzmacnia układ odpornościowy i utrzymuje zdrowe włosy. Magnez pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów, wzmacnia kości, reguluje poziom cukru we krwi i chroni odporność, według MedlinePlus. Witaminy z grupy B są niezbędne dla metabolizmu i funkcjonowania mózgu.
Kmin rzymski na trawienie i wzdęcia. Dodawaj go do swoich potraw
To nie wszystko, co gotowanie z kminem rzymskim może dla nas zrobić. Jedno z badań wykazało, że ekstrakt z kminu rzymskiego pomógł złagodzić wzdęcia i inne objawy zespołu jelita drażliwego. Inny przegląd wykazał, że ekstrakt z kminu poprawiał wyniki badań wątroby u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
Kmin rzymski jest używany od tysięcy lat, sięgając początków pisanej historii. Był popularny w starożytnej Mezopotamii, a przez ponad 4000 lat jego użycie rozprzestrzeniło się na Bliski Wschód, Europę, Azję i obie Ameryki.
– Gdy tylko kmin zostanie wprowadzony do nowego kraju i kultury, potrafi głęboko zakorzenić się w lokalnej kuchni, dlatego stał się jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie – pisze Gary Nabhan w swojej książce „Cumin, Camels, and Caravans”.
Przyprawa na odchudzanie. Kmin rzymski pomoże ci schudnąć
Wcześniejsze badania wykazały również, że kmin może wspomagać odchudzanie.
– Każda ilość kminu jest generalnie bezpieczna w kuchni, ale z suplementami należy zachować ostrożność – radzi Hopsecger.
Jedno z badań sugerowało, że pomaga ludziom schudnąć w sposób podobny do dostępnego bez recepty leku na odchudzanie o nazwie Orlistat. Inne badanie, oceniające wpływ kminu i limonki, wykazało „korzystny wpływ na wagę” u osób z nadwagą. Trzecie badanie pokazało poprawę poziomu cholesterolu po spożywaniu trzech gramów proszku z kminu rzymskiego dziennie przez trzy miesiące.
Dietetyczka zaznacza jednak, że potrzeba więcej badań, by potwierdzić te zależności.
– Nie ma wystarczająco dużo badań, by je potwierdzić. W tych nielicznych, które są, prawdopodobnie występują także inne czynniki, oprócz suplementacji kminem, takie jak większa motywacja czy zmiany stylu życia – mówi Hopsecger.
© Independent Digital News & Media Ltd / Polska Press Grupa









