Spis treści
Kmin rzymski a kminek. Jak odróżnić?
Na wstępie konieczne jest wyjaśnienie, o jaką roślinę chodzi. Przez podobieństwo nazw, a także pochodzenie obu ziół z rodziny selerowatych (podobnie jak seler, pietruszka czy marchewka) kmin mylony jest z kminkiem, a tymczasem oba te zioła znacząco się od siebie różnią.
Kmin, a dokładnie kmin rzymski (Cuminum cyminum) nazywany również kuminem, kminem egipskim i kminem pluskwim należy do rodziny selerowatych i pochodzi prawdopodobnie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym. Obecnie nie występuje on już w stanie dzikim, a uprawiany jest w Indiach, Azji Mniejszej, Ameryce Północnej, Chile i w Europie Środkowej. Roślina nie jest mrozoodporna, dlatego nie spotkamy jej w Polsce.
Zobacz też: Jak działa na organizm garam masala? Zobacz cenne właściwości mieszanki przypraw z kminem
Kminek zwyczajny (Carum carvi) natomiast jest u nas rośliną pospolitą, często uprawianą w ogrodach, a także dziko rosnącą. Owoce, czyli nasiona zarówno kminu rzymskiego, jak i kminku wykorzystuje się w celach kulinarnych, a także leczniczych.
Nasiona obu roślin z łatwością znajdziemy w sklepach. Łatwo je również od siebie odróżnić, ponieważ nasiona kuminu są większe, podłużne i proste oraz mają jaśniejszy, beżowo-złoty kolor, w przeciwieństwie do nasion kminku, które są brązowe, mniejsze i wygięte w charakterystyczny łukowaty kształt, przypominający banana lub bumerang, a dodatkowo prążkowane. Sproszkowane przyprawy różnią się od siebie kolorem – kmin rzymski jest jaśniejszy o złoto-beżowym kolorze, a kminek brązowy – oraz zapachem. Kmin rzymski ma specyficzny, intensywny, lekko cytrusowy zapach, przywodzący na myśl kuchnię indyjską.
Woda z kminem na odchudzanie i spalanie tłuszczu
Woda z kminem rzymskim inaczej nazywana równieżjeera water lub napój jal-jeera to znany na Bliskim Wschodzie, szczególnie w Indiach i w medycynie ajurwedyjskiej napój stosowany w celu zmniejszenia masy ciała. Kmin rzymski przede wszystkim przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Dzięki tym wszystkim właściwościom ułatwia odchudzanie i pozwala na pozbycie się zbędnych kilogramów. Lepsze trawienie to również brak wzdęć, niestrawności i zaparć, co sprawia, że brzuch staje się bardziej płaski.
Kumin zawiera tymol, który jest składnikiem olejku eterycznego zawartego w przyprawie. Tymol ma charakterystyczny ostry zapach i smak. Wspomaga on wydzielanie przez trzustkę enzymów i żółci, dzięki czemu kmin wspomaga trawienie węglowodanów i tłuszczów w organizmie.
Zawarty w przyprawie błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu zmniejsza apetyt. Jeera water warto więc pić przed posiłkiem, aby zjeść mniej. Woda z kuminem nie ma również zbyt wiele kalorii, 1 szklanka to zaledwie ok. 7 kcal, dzięki czemu nie zwiększa ona dziennego spożycia kalorii.
Właściwości wody z kminem rzymskim
Przyprawa zawiera także witaminę C, E i z grupy B, żelazo, fosfor, mangan, wapń, flawonoidy i olejek eteryczny. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, reguluje ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu we krwi. Woda z kuminem może więc być stosowana w czasie infekcji, ponieważ działa także wykrztuśnie, zwalcza więc kaszel i ułatwia pozbycie się zalegającej wydzieliny. Warto po nią sięgać, aby wspomóc leczenie kataru, zapalenia zatok czy grypy.
Kumin rzymski wykazuje również szereg właściwości korzystnych dla zdrowia i działa:
- oczyszczająco,
- przeciwzapalnie,
- antybakteryjnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwgrzybiczo,
- antyoksydacyjnie,
- napotnie,
- żółciopędnie,
- przeciwreumatycznie,
- antyseptycznie,
- moczopędnie,
- mlekopędnie,
- uspokajająco.
Wodę z kuminem można również stosować w ciąży, zaleca się jednak konsultację z lekarzem. W czasie ciąży jeera water pomoże złagodzić nudności, wspomaga trawienie, zmniejsza zgagę oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Napary z dodatkiem kminu rzymskiego stosuje się również w celu pobudzenia laktacji u matek karmiących piersią.
Jak zrobić jeera water? Wypróbuj przepis na wodę z kminem
Wodę z kminem rzymskim można zrobić na kilka sposobów i użyć całych lub zmielonych ziaren przyprawy, jednak całe jest łatwiej odcedzić, a także mają one więcej cennych składników. Do przygotowania jeera water potrzebujesz 2 składników:
- 2 łyżki nasion kminu,
- 2 szklanki wody.
Jak zrobić wodę z kminem?
- Nasiona zalej wodą i mocz przez całą noc.
- Rano możesz wypić wodę od razu lub zagotować ją przez 5-6 minut i spożywać na ciepło.
- Nasiona bez namaczania również można zagotować i od razu pić ciepły napój.
- Można je także zaparzyć, zalewając wrzątkiem i trzymając pod przykryciem przez 10-15 minut.
- Do wody z kminem możesz także dodać miód, 1 łyżeczkę soku z cytryny, plasterek limonki czy imbiru lub świeże listki mięty. Pamiętaj, aby miodu i soku z cytryny nie dodawać do gorącej wody (powinna mieć poniżej 40 st. C).
str
Wodę jeera najlepiej pić rano na pusty żołądek lub przed posiłkami w ciągu dnia, a także przed treningiem, ponieważ dodaje również energii i jeszcze skuteczniej wspomaga spalanie tłuszczu oraz odchudzanie. Stosuj ją więc regularnie przez 1-2 miesiące, a następnie zrób przerwę na 1-2 tygodnie. Po tym czasie możesz wrócić do picia wody z kuminem.
Przeciwwskazania do picia wody z kminem
Woda z kuminem jest stosunkowo bezpiecznym napojem, jednak powinno się ją stosować z umiarem. Wskazane jest picie 1-2 szklanek (250 ml) wody jeera dziennie. Zbyt duże ilości kminu w diecie mogą doprowadzić do wystąpienia zgagi, zbyt niskiego poziomu cukru we krwi oraz nadmiernych krwawień.
Wody z kuminem powinny również unikać osoby z wrzodami żołądka, a także przyjmujące leki przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwpadaczkowe i niektóre antybiotyki.