1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Naturalne przyprawy korzenne to nie tylko źródło związków...
fot. byheaven/123RF

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 dodatków o niezwykłych właściwościach

Naturalne przyprawy korzenne to nie tylko źródło związków smakowych i aromatycznych, ale też prozdrowotnych, co potwierdzono wielokrotnie w badaniach naukowych.

Sprawdź, dlaczego te 10 przypraw do potraw należy do najzdrowszych i dowiedz się, dlaczego warto sięgać po nie każdego dnia!

Zobacz kolejne slajdy, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 12
Nasiona rośliny spokrewnionej z pietruszką wspomagają...
fot. angel_a/123RF

Kmin rzymski

Nasiona rośliny spokrewnionej z pietruszką wspomagają trawienie m.in. poprzez działanie żółciopędne i zwiększające aktywność enzymów układu pokarmowego. Łagodzą dolegliwości jelitowe i reakcję organizmu na stres. Związki zawarte w kminie poprawiają profil lipidów we krwi i wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, a w połączeniu z niskokaloryczną dietą ułatwiają odchudzanie zwłaszcza okolic brzucha.

3 z 12
Większość osób używa go codziennie. Pieprz kryje w sobie...
fot. Couleur/pixabay.com

Pieprz

Większość osób używa go codziennie. Pieprz kryje w sobie cenne właściwości związane z obecnością piperyny. Ten alkaloid o ostro-gorzkim smaku występuje obficie w otoczce ziaren pieprzu (a więc łuskany pieprz biały zawiera go dość mało). Piperyna wielokrotnie wzmacnia korzystne działanie prozdrowotne innych przypraw i składników leczniczych. Piperyna często występuje w suplementach diety m.in. razem z kurkuminą, resweratrolem czy astaksantyną. Jest też stosowana samodzielnie jako składnik wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej.

4 z 12
Papryka jest źródłem ochronnych dla skóry barwników...
fot. coyot/pixabay.com

Papryka ostra i chili

Papryka jest źródłem ochronnych dla skóry barwników karotenowych, a jej ostre odmiany zawierają alkaloid o nazwie kapsaicyna. Ma ostry smak i oprócz efektu rozgrzewającego zapewnia też działanie przeciwbólowe (co jest wykorzystywane również w plastrach naklejanych na bolące miejsca ciała), zwalcza bakterie – między innymi te powodujące wrzody żołądka, jak H. pylori, i tak jak piperyna z pieprzu wspomaga spalanie tłuszczu.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę