Spis treści
Czym są konserwanty?
Konserwanty to substancje, które są dodawane do żywności w celu wydłużenia trwałości produktu i zahamowania rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Dodatkowo niektóre z nich wzmacniają smak lub zapach posiłku.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych zawiera pełną listę dopuszczonych dodatków do żywności oraz zasady ich stosowania.
Według tego rozporządzenia, stosowanie konserwantów zgodnie z zasadami nie powinno wywoływać skutków ubocznych oraz zwiększać ryzyka rozwoju chorób.
Konserwanty można podzielić na 2 grupy:
- naturalne – np. sól kuchenna, cukier, ocet, przyprawy, olejki eteryczne,
- chemiczne – np. kwas sorbowy, benzoesan sodu, dwutlenek siarki, difenyl, azotany sodu i potasu.
Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!
Jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie?
Jedzenie żywności z dodatkiem konserwantów, gdzie ich stężenie nie przekracza dopuszczalnej dziennej normy do spożycia, nie powinno niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Jednak nadmierna konsumpcja gotowych do odgrzania potraw oraz produktów z długim terminem ważności może w znacznym stopniu przekroczyć bezpieczną dawkę.