Spis treści
Czym są konserwanty?
Konserwanty to substancje, które są dodawane do żywności w celu wydłużenia trwałości produktu i zahamowania rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Dodatkowo niektóre z nich wzmacniają smak lub zapach posiłku.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych zawiera pełną listę dopuszczonych dodatków do żywności oraz zasady ich stosowania. Mówi ono, że stosowanie konserwantów zgodnie z zasadami nie powinno wywoływać skutków ubocznych oraz zwiększać ryzyka rozwoju chorób.
Sprawdź też: Wybrano alergen roku 2024. Ten konserwant zagraża nie tylko uczulonym
Konserwanty można podzielić na 2 grupy:
- naturalne – np. sól kuchenna, cukier, ocet, przyprawy, olejki eteryczne,
- chemiczne – np. kwas sorbowy, benzoesan sodu, dwutlenek siarki, difenyl, azotany sodu i potasu.
Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!
Jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie?
Jedzenie żywności z dodatkiem konserwantów, gdzie ich stężenie nie przekracza dopuszczalnej dziennej normy do spożycia, nie powinno niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Jednak nadmierna konsumpcja gotowych do odgrzania potraw oraz produktów z długim terminem ważności może w znacznym stopniu przekroczyć bezpieczną dawkę.
Sprawdź również: „Ekościema” – nie daj się oszukać. Nie wystarczy eko, bio i organic. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Zaobserwowano, że żywność z dużym dodatkiem chemicznych konserwantów może wywoływać reakcję alergiczną oraz nasilać niektóre dolegliwości, w tym kaszel u osób chorych na astmę oskrzelową.
Wykazano także, że niektóre substancje dodawane do żywności mogą podrażniać błonę śluzową żołądka oraz powodować niestrawność, wzdęcia oraz ból brzucha.
Czytaj także: Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez?
Kto szczególnie powinien unikać konserwantów? Najlepiej, aby każdy z nas ograniczył spożywanie takiej żywności, jednak najbardziej narażeni na skutki przedawkowania konserwantów są:
- kobiety ciężarne i karmiące,
- dzieci,
- seniorzy,
- przewlekle chorzy,
- astmatycy,
- alergicy.
Tych konserwantów unikaj w jedzeniu
Mimo że zostały uznane za bezpieczne, spożywane w nadmiarze mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości. O których konserwantach mowa? W galerii przedstawiamy Wam, których dodatków do żywności lepiej unikać.
Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!
Źródło: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych Dziennik Ustaw