Spis treści
Czym są konserwanty?
Konserwanty to substancje, które są dodawane do żywności w celu wydłużenia trwałości produktu i zahamowania rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Dodatkowo niektóre z nich wzmacniają smak lub zapach posiłku.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych zawiera pełną listę dopuszczonych dodatków do żywności oraz zasady ich stosowania.
Według tego rozporządzenia, stosowanie konserwantów zgodnie z zasadami nie powinno wywoływać skutków ubocznych oraz zwiększać ryzyka rozwoju chorób.
Konserwanty można podzielić na 2 grupy:
- naturalne – np. sól kuchenna, cukier, ocet, przyprawy, olejki eteryczne,
- chemiczne – np. kwas sorbowy, benzoesan sodu, dwutlenek siarki, difenyl, azotany sodu i potasu.
Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!
Jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie?
Jedzenie żywności z dodatkiem konserwantów, gdzie ich stężenie nie przekracza dopuszczalnej dziennej normy do spożycia, nie powinno niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Jednak nadmierna konsumpcja gotowych do odgrzania potraw oraz produktów z długim terminem ważności może w znacznym stopniu przekroczyć bezpieczną dawkę.
Sprawdź również: „Ekościema” – nie daj się oszukać. Nie wystarczy eko, bio i organic. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Zaobserwowano, że żywność z dużym dodatkiem chemicznych konserwantów może wywoływać reakcję alergiczną oraz nasilać niektóre dolegliwości, w tym kaszel u osób chorych na astmę oskrzelową.
Wykazano także, że niektóre substancje dodawane do żywności mogą podrażniać błonę śluzową żołądka oraz powodować niestrawność, wzdęcia oraz ból brzucha.
Kto szczególnie powinien unikać konserwantów? Najlepiej, aby każdy z nas ograniczył spożywanie takiej żywności, jednak najbardziej narażeni na skutki przedawkowania konserwantów są:
- kobiety ciężarne i karmiące,
- dzieci,
- seniorzy,
- przewlekle chorzy,
- astmatycy,
- alergicy.
Tych konserwantów unikaj w jedzeniu
Mimo że zostały uznane za bezpieczne, spożywane w nadmiarze mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości. O których konserwantach mowa? W galerii przedstawiamy Wam, których dodatków do żywności lepiej unikać.
Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!
Źródło: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych Dziennik Ustaw
Zadbaj o zdrową dietę
Czy Polacy boją się Legionelli?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?