Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Konserwanty przedłużają trwałość produktów i w znacznym stopniu spowalniają ich psucie się. Dowiedz się z kolejnych slajdów, które substancje spożyte w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Konserwanty przedłużają trwałość produktów i w znacznym stopniu spowalniają ich psucie się. Dowiedz się z kolejnych slajdów, które substancje spożyte w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Ridofranz/Getty Images
Konserwanty to substancje, których celem jest wydłużenie trwałości produktów oraz zahamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Najpopularniejszym konserwantem jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, która jest naturalnym i zdrowym dodatkiem do żywności. Jednak nie wszystkie substancje są tak bezpieczne. Dlatego należy czytać etykiety produktów i wybierać te z najmniejszą liczbą „E” w składzie. Warto pamiętać, że im krótsza liczba składników, typ prawdopodobnie zdrowszy produkt. Sprawdź, które konserwanty spożywane w nadmiarze mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia.

Spis treści

Czym są konserwanty?

Konserwanty to substancje, które są dodawane do żywności w celu wydłużenia trwałości produktu i zahamowania rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Dodatkowo niektóre z nich wzmacniają smak lub zapach posiłku.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych zawiera pełną listę dopuszczonych dodatków do żywności oraz zasady ich stosowania. Mówi ono, że stosowanie konserwantów zgodnie z zasadami nie powinno wywoływać skutków ubocznych oraz zwiększać ryzyka rozwoju chorób.

Sprawdź też: Wybrano alergen roku 2024. Ten konserwant zagraża nie tylko uczulonym

Konserwanty można podzielić na 2 grupy:

  • naturalne – np. sól kuchenna, cukier, ocet, przyprawy, olejki eteryczne,
  • chemiczne – np. kwas sorbowy, benzoesan sodu, dwutlenek siarki, difenyl, azotany sodu i potasu.

Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!

Jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie?

Jedzenie żywności z dodatkiem konserwantów, gdzie ich stężenie nie przekracza dopuszczalnej dziennej normy do spożycia, nie powinno niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Jednak nadmierna konsumpcja gotowych do odgrzania potraw oraz produktów z długim terminem ważności może w znacznym stopniu przekroczyć bezpieczną dawkę.

Sprawdź również: „Ekościema” – nie daj się oszukać. Nie wystarczy eko, bio i organic. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Zaobserwowano, że żywność z dużym dodatkiem chemicznych konserwantów może wywoływać reakcję alergiczną oraz nasilać niektóre dolegliwości, w tym kaszel u osób chorych na astmę oskrzelową.

Wykazano także, że niektóre substancje dodawane do żywności mogą podrażniać błonę śluzową żołądka oraz powodować niestrawność, wzdęcia oraz ból brzucha.

Czytaj także: Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez?

Kto szczególnie powinien unikać konserwantów? Najlepiej, aby każdy z nas ograniczył spożywanie takiej żywności, jednak najbardziej narażeni na skutki przedawkowania konserwantów są:

  • kobiety ciężarne i karmiące,
  • dzieci,
  • seniorzy,
  • przewlekle chorzy,
  • astmatycy,
  • alergicy.

Tych konserwantów unikaj w jedzeniu

Mimo że zostały uznane za bezpieczne, spożywane w nadmiarze mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości. O których konserwantach mowa? W galerii przedstawiamy Wam, których dodatków do żywności lepiej unikać.

Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!

Zadbaj o zdrową dietę

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia