https://stronazdrowia.pl
reklama

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Agata Siemiaszko
Konserwanty przedłużają trwałość produktów i w znacznym stopniu spowalniają ich psucie się. Dowiedz się z kolejnych slajdów, które substancje spożyte w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Konserwanty przedłużają trwałość produktów i w znacznym stopniu spowalniają ich psucie się. Dowiedz się z kolejnych slajdów, które substancje spożyte w nadmiarze mogą szkodzić zdrowiu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. Ridofranz/Getty Images
Konserwanty to substancje, których celem jest wydłużenie trwałości produktów oraz zahamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Najpopularniejszym konserwantem jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, która jest naturalnym i zdrowym dodatkiem do żywności. Jednak nie wszystkie substancje są tak bezpieczne. Dlatego należy czytać etykiety produktów i wybierać te z najmniejszą liczbą „E” w składzie. Warto pamiętać, że im krótsza liczba składników, typ prawdopodobnie zdrowszy produkt. Sprawdź, które konserwanty spożywane w nadmiarze mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia.

Spis treści

Czym są konserwanty?

Konserwanty to substancje, które są dodawane do żywności w celu wydłużenia trwałości produktu i zahamowania rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Dodatkowo niektóre z nich wzmacniają smak lub zapach posiłku.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych zawiera pełną listę dopuszczonych dodatków do żywności oraz zasady ich stosowania. Mówi ono, że stosowanie konserwantów zgodnie z zasadami nie powinno wywoływać skutków ubocznych oraz zwiększać ryzyka rozwoju chorób.

Sprawdź też: Wybrano alergen roku 2024. Ten konserwant zagraża nie tylko uczulonym

Konserwanty można podzielić na 2 grupy:

  • naturalne – np. sól kuchenna, cukier, ocet, przyprawy, olejki eteryczne,
  • chemiczne – np. kwas sorbowy, benzoesan sodu, dwutlenek siarki, difenyl, azotany sodu i potasu.

Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!

Jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie?

Jedzenie żywności z dodatkiem konserwantów, gdzie ich stężenie nie przekracza dopuszczalnej dziennej normy do spożycia, nie powinno niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Jednak nadmierna konsumpcja gotowych do odgrzania potraw oraz produktów z długim terminem ważności może w znacznym stopniu przekroczyć bezpieczną dawkę.

Sprawdź również: „Ekościema” – nie daj się oszukać. Nie wystarczy eko, bio i organic. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Zaobserwowano, że żywność z dużym dodatkiem chemicznych konserwantów może wywoływać reakcję alergiczną oraz nasilać niektóre dolegliwości, w tym kaszel u osób chorych na astmę oskrzelową.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wykazano także, że niektóre substancje dodawane do żywności mogą podrażniać błonę śluzową żołądka oraz powodować niestrawność, wzdęcia oraz ból brzucha.

Czytaj także: Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez?

Kto szczególnie powinien unikać konserwantów? Najlepiej, aby każdy z nas ograniczył spożywanie takiej żywności, jednak najbardziej narażeni na skutki przedawkowania konserwantów są:

  • kobiety ciężarne i karmiące,
  • dzieci,
  • seniorzy,
  • przewlekle chorzy,
  • astmatycy,
  • alergicy.

Tych konserwantów unikaj w jedzeniu

Mimo że zostały uznane za bezpieczne, spożywane w nadmiarze mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości. O których konserwantach mowa? W galerii przedstawiamy Wam, których dodatków do żywności lepiej unikać.

Te konserwanty mogą niszczyć zdrowie!

Zadbaj o zdrową dietę
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia