Spis treści
Mini kiwi – co to za owoc?
Mini kiwi to owoce, a dokładnie jagody rośliny aktinidia ostrolistna. Jest to pnącze, które pochodzi z Azji i Japonii. Aktinidia występuje również na Syberii i jest mrozoodporna, dlatego z powodzeniem jest także uprawiana w Polsce. Mini kiwi można więc wyhodować we własnym ogrodzie, a nawet na balkonie. Krzewy najlepiej jest sadzić na wiosnę (kwiecień-maj), ale na pierwsze owoce trzeba poczekać ok. 3-4 lata. Później już aktinidia owocuje co roku wczesną jesienią, czyli na przełomie września i października.
Zobacz także: Owoce z własnego ogrodu od maja do października? To możliwe! Posadź te krzewy i ciesz się świeżymi i zdrowymi owocami
Owoce mini kiwi z zewnątrz przypominają nieco agrest lub białe winogrona, a po przekrojeniu wyglądają właśnie jak małe kiwi. Są niewielkie i mają gładką, jadalną skórkę, czym różnią się od kiwi. Mają również słodszy smak i wyraźniejszy zapach od swojego większego „krewnego”.
Czy spożywasz dość witamin? Sprawdź, co jeść, by unikać niedoborów!
Witaminy należą do związków których organizm nie potrafi wytwarzać samodzielnie w odpowiednich ilościach. Ponieważ są niezbędne dla zachowania zdrowia, stanowią obowiązkowy składnik diety. Do tej grup...
Ile kalorii ma mini kiwi? Wartości odżywcze owoców aktinidii ostrolistnej
Mini kiwi to bogactwo witaminy C, której ma więcej niż cytryna, a nawet papryka. W 100 g mini kiwi znajduje się aż 52,5 mg witaminy C, co stanowi ok. 70 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę u osoby dorosłej. Mini kiwi jest również niskokaloryczne – zawiera około 77 kcal/100 g.
Czytaj także: Ten zapomniany owoc to letnia bomba witaminowa. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść agrest
Owoce mini kiwi to także źródło potasu, którego mają więcej niż banany (163-382 mg/100 g), wapnia (51-120 mg), witaminy E (4,6-5,28 mg) oraz witamin z grupy B. W mini kiwi znajdziemy również kwasy organiczne, polifenole i antocyjany.
Mini kiwi zawiera także:
- 3,9-9,6 g węglowodanów,
- 2-3,8 g błonnika,
- ok.1 g białka,
- 31-80 mg fosforu,
- 10-23 mg magnezu,
- 1,2-9,6 mg sodu,
- 0,31-1,15 mg żelaza.
Objawy niedoboru witaminy C widać na skórze. Co jeszcze wskazuje na jej niski poziom?
Witamina C jest kluczowym przeciwutleniaczem dla naszego ciała, dlatego musi być regularnie dostarczana wraz z dietą. Jest ona zużywana przez organizm na bieżąco, a w wielu sytuacjach wymaga znacznie ...
Mini kiwi na odporność, wzrok, serce i dobry humor
Najważniejsze składniki, które sprawiają, że mini kiwi wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne to wysoka zawartość witaminy C, antyoksydantów, luteiny i mio-inozytolu.
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który likwiduje wolne rodniki i zmniejsza stres oksydacyjny. Wspomaga odporność, przyspiesza powrót do zdrowia w czasie infekcji, wspomaga pracę układu krwionośnego oraz wzmacnia kości i stawy.
W mini kiwi znajdziemy również mio-inozytol (do 982 mg/100 g), który jest nazywany witaminą B8, chociaż witaminą nie jest, ponieważ może być syntetyzowany przez organizm. Mio-inozytol reguluje poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, dzięki temu wpływa on na zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy, otyłości czy chorób nowotworowych. Składnik ten wpływa również na prawidłowe działanie układu nerwowego i działa przeciwdepresyjnie oraz poprawia nastrój. Dzięki temu mini kiwi jest idealne jako antidotum na jesienną chandrę, gdy o tej porze roku jest właśnie na nie sezon. Mio-inozytol oraz witamina E, nazywana witaminą młodości wpływają również korzystnie na płodność i regulują cykl miesiączkowy.
Zobacz też: Otyłość przez bakterie? Naukowcy odkryli mikroorganizmy, które mogą powodować tycie
Mini kiwi zmniejszają również poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu korzystnie wpływają na działanie układu sercowo-naczyniowego. Obniżają poziom „złego” cholesterolu i zapobiegają odkładaniu się złogów w naczyniach krwionośnych, co chroni przed rozwojem miażdżycy i chorób serca.
W owocach aktinidii ostrolistnej znajdziemy także duże ilości luteiny zaliczanej do karotenoidów, która wykazuje działanie antyoksydacyjne. Luteina wspiera wzrok, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oraz chroni przed rozwojem zaćmy. Mini kiwi warto więc podjadać w czasie pracy przed komputerem. Polecane jest również dla seniorów, których wzrok z wiekiem słabnie.
Owoce mini kiwi mają również wysoką zawartość błonnika oraz zawierają aktynidynę, czyli enzym proteolityczny, który ułatwia trawienie białek w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu mini kiwi wspomaga trawienie, a aktynidyna wspiera również rozwój flory jelitowej, dzięki czemu korzystnie wpływa na odporność oraz poprawia perystaltykę jelit, reguluje wypróżnianie i zapobiega zaparciom. Błonnik zapewnia także większe uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu między posiłkami oraz reguluje przemianę materii i wspiera odchudzanie.
Pękające pięty i ból głowy? To może być poważna choroba. Nie lekceważ tych objawów
Cukrzyca to choroba metaboliczna, która jednak nie zawsze jest łatwa do rozpoznania. Choruje na nią coraz więcej osób na całym świecie. Jednak wiele z nich o tym nie wie. Jej objawy są na tyle niespec...
Jak jeść mini kiwi?
Mini kiwi najlepiej jest jeść na surowo np. jako przekąskę, ponieważ w takiej postaci zawiera ono najwięcej wartości odżywczych. Warto wiedzieć, że w skórce mini kiwi jest nawet 15 razy więcej antyoksydantów niż w jego miąższu, dlatego nie warto obierać mini kiwi. Skórka jest jadalna, gładka i miękka, więc bez problemu można jeść mini kiwi ze skórką.
Owoce można również dodawać do owsianki i deserów, a także robić z nich przetwory takie jak dżemy czy nalewki. Należy jednak pamiętać, że obróbka termiczna niszczy część składników aktywnych takich jak witamina C.