Spis treści
Co zawiera agrest? Ten zapomniany owoc to letnia bomba witaminowa
Agrest, czyli dokładnie porzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.), to krzew owocowy, który często spotykamy w przydomowych ogródkach czy na działkach. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji i Afryce. Krzew osiąga ok. 1,5 metra wysokości, a jego gałęzie pokryte są drobnymi ostrymi kolcami.
Dlaczego warto jeść agrest? Poznaj 5 korzyści z jedzenia tego letniego owocu.
Agrest owocuje latem od końca czerwca do sierpnia. Owoce agrestu są białe, zielone, zielono-fioletowe lub fioletowo-różowe i mają pionowe prążki na skórce. Agrest należy do owoców jagodowych i odznacza się niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi.
Agrest jest średnio kaloryczny: 100 g to 46 kcal. Owoc zawiera także:
- 86,7 g wody,
- 0,8 g białek,
- 0,2 g tłuszczy (0,02 g kwasu palmitynowego, 0,02 kwasu oleinowego, 0,06 kwasu linolowego, 0,04 kwasu α-linolenowego),
- 8,8 węglowodanów przyswajalnych (po 2,9 g glukozy i fruktozy oraz 0,7 g sacharozy),
- 3 g błonnika.
Agrest zawiera także spore ilości potasu (230 mg), a poza tym inne składniki mineralne takie jak fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan i jod. Ma za to bardzo mało sodu (2 mg), dzięki czemu mogą go bez obaw spożywać osoby chorujące na serce i nadciśnienie.
Agrest jest również bogatym źródłem witaminy C (25,9 mg) oraz β-karotenu (160 µg). Zawiera również witaminę A i E oraz aminokwasy takie jak kwas asparaginowy (230 mg) oraz kwas glutaminowy (178 mg).
Agrest zawiera także duże ilości pektyn, które są rodzajem naturalnego, rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. To właśnie one sprawiają, że miąższ owocu ma żelową konsystencję. Dzięki pektynom agrest sprawdza się również idealnie do przygotowywania przetworów takich jak dżem z agrestu czy galaretka.
Jak jeść agrest? Wypróbuj dżem i kompot z agrestu
Owoce agrestu mają twardą, ale cienką skórkę z delikatnymi włoskami, pod którą jest żelowy miąższ z ciemnymi pestkami. Agrest nazywany bywa czasem winoroślą północy, ponieważ jego owoce przypominają wielkością, kształtem i kolorem owoce winogron. Również w smaku agrest przypomina mieszankę słodkich winogron z lekko kwaśnymi porzeczkami.
Owoce można jeść samodzielnie na surowo i w całości ze skórką jako słodką przekąskę lub zrobić z nich ciasto z agrestem, dżem z agrestu, kompot, konfiturę czy nalewkę z agrestu.
Oto 5 korzyści z jedzenia agrestu. Sprawdź, czemu warto po niego sięgać częściej!
Należy również pamiętać, że nie wszyscy mogą jeść agrest. Nie jest on zalecany osobom chorującym na:
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- zapalenie okrężnicy i jelit,
- choroby nerek.
Jeśli chorujesz na nie przed spożyciem agrestu, skonsultuj się ze swoim lekarze.