Jedz 2 dziennie, a po 4 dniach twoje samopoczucie się odmieni. Ten włochaty owoc zmniejsza objawy depresji i przywraca radość z życia

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Złe samopoczucie, obniżony nastrój, objawy depresji? Sięgnij po ten owoc, a znów uśmiech zagości na twojej twarzy. Niewielka zmiana w diecie przywróci witalność, poprawi humor i pozwoli cieszyć się życiem. Taki efekt osiągniesz już po 4 dniach spożywania tego włochatego owocu. Udowadniają to wyniki badań naukowców z Nowej Zelandii. Sprawdź, w jaki sposób kiwi wpływa na zdrowie psychiczne.

Spis treści

Włochaty owoc na zdrowie psychiczne

Badanie naukowców z Uniwersytetu Otago opublikowane w The British Journal of Nutrition udowadnia, że futrzaste owoce poprawiają witalność i nastrój już w ciągu zaledwie czterech dni. Jak to możliwe?

Śmiejąca się kobieta i owoce kiwi na drzewie
Te owoce działają lepiej niż suplementy diety z witaminą C. Prostock-Studio, Nico De Pasquale Photography/gettyimages.com

Naukowcy chcieli zbadać związek między suplementacją witaminy C a poprawą nastroju. W badaniu wzięło udział 155 osób w wieku 18–35 lat z niskim poziomem witaminy C w osoczu (<40 μmol/l). Uczestników podzielono na 3 grupy, którym podawano:

  • witaminę C w postaci suplementu (250 mg dziennie),
  • kiwi (2 kiwi dziennie),
  • placebo (1 tabletka dziennie).

Uczestnicy co drugi dzień samodzielnie zgłaszali witalność, nastrój, zadowolenie, jakość i ilość snu oraz aktywność fizyczną wypełniając ankiety na smartfonach. Poziom witaminy C w osoczu mierzono co dwa tygodnie, a osiągnął on nasycenie po 2 tygodniach suplementacji witaminą C lub spożywania owoców kiwi. Badanie trwało 2 miesiące.

W jaki sposób kiwi poprawia nastrój i przywraca radość z życia?

Okazało się, że jedzenie kiwi poprawiło witalność i nastrój w ciągu zaledwie 4 dni, osiągając szczyt około 14–16 dnia i poprawiła zadowolenie z życia od 14. dnia regularnego spożywania tego owocu. W porównaniu do kiwi przyjmowanie witaminy C zaledwie tylko nieznacznie poprawiało nastrój aż do 12. dnia badania.

– Pomaga nam to dostrzec, że to, co jemy, może szybko wpłynąć na nasze samopoczucie. Nasi uczestnicy na początku wykazywali się stosunkowo dobrym zdrowiem psychicznym, więc niewiele było do poprawy, ale mimo to zgłaszali korzyści płynące z interwencji związanych z owocami kiwi lub witaminą C – powiedział dr Ben Fletcher, główny autor badania.

Spożycie witaminy C wiąże się z poprawą nastroju, witalności, dobrego samopoczucia i mniejszą depresją, podczas gdy niedobór witaminy C nasila objawy depresji i zaburzenia funkcji poznawczych. Witamina C wpływa bowiem na działanie układu nerwowego oraz rozwój neuronów. Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki, w tym również komórki nerwowe w mózgu, przed uszkodzeniami. Dzięki temu jej odpowiedni poziom w organizmie pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia