Spis treści
Właściwości czerwonej porzeczki. Na co pomaga czerwona porzeczka?
Owoce czerwonej porzeczki zawierają dużo witaminy C, PP, K, witamin z grupy B, a poza tym wapń, żelazo, garbniki i pektyny (rozpuszczalny w wodzie błonnik). Pektyny usprawniają pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom, pobudzają perystaltykę jelit. Zawartość dużych ilości witaminy C wspomaga odporność organizmu, a także uszczelnia naczynia krwionośne, co wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz reguluje ciśnienie krwi.
Witamina C zawarta w czerwonych porzeczkach jest również antyoksydantem, który chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu porzeczki działają przeciwstarzeniowo, wspomagają produkcję kolagenu w skórze i poprawiają jej jędrność oraz wygładzają zmarszczki. Jedzenie owoców czerwonej porzeczki wpływa też korzystnie na kondycję włosów i paznokci, które stają się mniej łamliwe, mocniejsze i odporniejsze na uszkodzenia.
Czerwone porzeczki mają wiele cennych dla zdrowia właściwości:
- wspomagają układ krążenia,
- zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu,
- wspomagają leczenie anemii, czyli niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza,
- regulują poziom cholesterolu we krwi,
- wspomagają trawienie,
- pobudzają apetyt,
- wspierają rozwój mikroflory jelitowej,
- zapobiegają zaparciom,
- wzmacniają odporność organizmu,
- wspomagają leczenie stanów zapalnych dróg moczowych,
- łagodzą bóle menstruacyjne.
Nalewka z czerwonej porzeczki. Wypróbuj ten przepis!
Owoce czerwonej porzeczki można spożywać na surowo, dodawać do ciast, deserów i sałatek, ale można z nich również przygotować przetwory takie jak dżemy, soki, nalewki, a nawet wina. Dowiedz się więcej, co zrobić z czerwonych porzeczek we własnej kuchni.
Przepis na nalewkę z czerwonej porzeczki
Składniki:
- 2 kg czerwonych porzeczek,
- 1 kg cukru,
- 0,7 litra spirytusu 95 proc. zaw. alk.,
- 1 szklanka wody.
Wykonanie:
- Owoce wypłukać i usunąć łodyżki. Przełożyć do dużego, szklanego słoja i zasypać cukrem.
- Słój przykryć gazą i postawić w nasłonecznionym miejscu, np. na balkonie czy parapecie. Pozostawić na 5 dni, codziennie potrząsnąć lekko słojem, aby cukier łatwiej się rozpuścił.
- Po tym czasie do słoja wlać spirytus i wodę (zamiast wody można dodać wódkę, ale wtedy nalewka będzie mocniejsza). Wymieszać, zakręcić słój nakrętką i odstawić na ok. 2-3 miesiące, a najlepiej pół roku, aby nalewka dojrzała.
- Po tym czasie nalewkę z czerwonej porzeczki odcedzić i zlać do szklanych butelek lub karafki. Owoce natomiast można wykorzystać do deserów czy ciast, będą oryginalnym i esencjonalnym dodatkiem, a przy tym nic się nie zmarnuje zgodnie z zasadą zero waste.