Pomidory - te osoby muszą na nie uważać. To dzieje się z naszym organizmem, gdy spożywamy pomidory

WB
Wideo
od 16 lat
Nadają się do zup i dań na gorąco, a także jako dodatek do kanapek, sałatek i innego rodzaju przekąsek. Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw. Nie wszystkie osoby mogą jednak sięgać po to warzywa. Kto nie powinien jeść pomidorów? Jakie są skutki uboczne jedzenia pomidorów? Sprawdź!

Pomidory: właściwości. Dlaczego warto je jeść?

Pomidory to bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe warzywo. Swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi: likopenowi. To najsilniejszy antyutleniacz z grupy karetonoidów. Co ciekawe, obróbka cieplna nie wpływa na jego ilość, a w przetworach jest go nawet do trzech razy więcej niż w świeżych pomidorach.

Jakie są dokładne właściwości zdrowotne pomidorów?

  • zapobiegają miażdżycy
  • obniżają poziom cholesterolu
  • działają antynowotworowo
  • obniżają ciśnienie krwi
  • korzystnie wpływają na pracę serca
  • poprawiają odporność
  • wspomagają trawienie
  • poprawiają pracę układu nerwowego
  • mają właściwości upiększające
  • chronią przed słońcem

Co więcej, pomidory są też dobrym wyborem dla osób, które dbają o linię lub walczą z nadwagą. 100 gram tego warzywa to zaledwie 18 kalorii. Jeden średniej wielkości pomidor ma zatem jedynie około 32 kalorie. Ponadto, są bogate w wodę, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie.

Pomidory mają też dużo witaminy: C, E, PP, K, z grupy B oraz beta-karotenu. To też bogactwo pierwiastków mineralnych: potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Znaleźć w nich można także mikroelementy takie jak mangan, miedź czy kobalt.

Kto nie powinien jeść pomidorów? Skutki jedzenia pomidorów

Pomidory pomimo wielu właściwości zdrowotnych i dobrego smaku nie są dobre dla wszystkich. Pewne grupy osób powinny unikać spożywania tego warzywa.

Kto dokładnie nie powinien jeść pomidorów? Jakie osoby powinny zrezygnować z ich obecności w diecie? Sprawdź naszą galerię!

Zbyt duże ilości pomidorów mogą negatywnie wpłynąć na organizm człowieka. Częste ich spożywanie może spowodować nadmierne zakwaszenie żołądka. Dzieje się tak ze względu na obecność kwasów jabłkowego i cytrynowego.

Ponadto, w pomidorach zawarta jest histamina. Może ona powodować wysypkę skórną lub reakcję alergiczną. Kolejnym problemem mogą być kamienie nerkowe odkładające się przez nadmiar wapniu i szczawianu

Czy da się przedawkować pomidory?

Pomidory zawierają w sobie bardzo duże ilości wody. Z tego też względu trudno jest je przedawkować. Należy jednak pamiętać, że jak w przypadku każdego produktu spożywczego, dobrze jest zachować umiar, szczególnie biorąc pod uwagę różne skutki uboczne wynikające z ich spożywania.

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia