Spis treści
Wybieraj warzywa sezonowe – są tańsze i zdrowsze
Podstawą zdrowego i ekonomicznego odżywiania jest stawianie na produkty sezonowe. Są one najbardziej wartościowe dla naszego organizmu, ponieważ mają największą gęstość odżywczą. Są także mniej narażone na stosowanie chemikaliów przedłużających trwałość podczas transportu. Skrócenie drogi jaką pokonują „z pola na talerz” wpływa również na ich cenę, która powinna być niższa niż produktów importowanych.
Które warzywa wybierać na początku roku, kierując się ceną, walorami odżywczymi i potencjałem kulinarnym?
- ziemniaki – są świetnym źródłem potasu i bazą wielu dań,
- buraki – dostarczają dużych ilości żelaza oraz kwasu foliowego i potasu,
- cebula – to naturalny antybiotyk, wykazujący właściwości przeciwzapalne, który zawiera sporo ilości witaminy C i B6 oraz potasu,
- marchew – to niskokaloryczne źródło beta-kartoenu i błonnika, które można serwować na wiele sposobów,
- kapusta biała – dzięki zawartości dużej ilości witamin wspiera układ odpornościowy, jest niskokaloryczną bazą kiszonek i surówek oraz dań obiadowych,
- rośliny strączkowe – powinny na stałe gościć w naszej diecie, jako źródło białka roślinnego są podstawą diety wegetariańskiej i wegańskiej.
A jakie owoce wybrać? Zimą najczęściej sięgamy po jabłka, które mają przystępną cenę i duże możliwości przetwarzania. Można przygotować z nich musy, ciasta, kompoty, dodać do je placków, owsianek i koktajli oraz zjeść jako samodzielną, zdrową przekąskę. Już latem warto jednak pomyśleć o tym okresie i mrozić, suszyć oraz wekować owoce, które w chłodniejszych miesiącach będziemy mogli wykorzystać do urozmaicenia i wzbogacenia codziennej diety.
Kiszonki, po które również chętnie sięgamy zimą, to z kolei źródło naturalnych probiotyków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania flory jelitowej i hamujących stany zapalne w organizmie. Najlepsze będą oczywiście te przygotowane własnoręcznie, ale sprawdzą się także przetwory kupowane ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł.
Postaw na sycące dania jednogarnkowe i własne wypieki
Mając bazę zdrowych, niedrogich produktów wcale nie musimy jeść monotonie. Umiejętne łącznie produktów i przypraw daje nam niegraniczone możliwości. Gotując potrawy jednogarnkowe będziemy w stanie maksymalnie wykorzystać zakupione produkty, zyskamy większe pole do eksperymentowania i oszczędzimy na zakupach. Co sprawdzi się zimą?