Spis treści
Co jest dobre na wzmocnienie organizmu? Tak zadbasz o układ immunologiczny
Układ odpornościowy jest jak peleryna, która chroni twój organizm przed infekcjami. Aby dobrze funkcjonował, potrzebuje twojego wsparcia. Choć nie masz wpływu na wszystko, to możesz zadbać o kilka zmian w diecie i stylu życia, dzięki którym wzmocnisz naturalne mechanizmy obronne organizmu i pomożesz w walce z czynnikami wywołującymi choroby.
Chociaż żadna konkretna żywność ani suplement nie zagwarantuje, że nigdy nie zachorujesz, to dieta może odgrywać ważną rolę we wspieraniu pracy układu odpornościowego, zapobiegając infekcjom.
Czytaj też: Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. Pierwotne niedobory odporności trudno rozpoznać
Dieta bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze oraz kluczowe składniki odżywcze (takie jak witaminy A, E, C, D, cynk i żelazo), może wspierać układ odpornościowy.
Poza odpowiednio zbilansowaną dietą warto zwrócić uwagę na inne elementy, które wpływają na wzmocnienie odporności. Wśród nich są:
- odpowiednia ilość snu,
- umiarkowana aktywność fizyczna,
- dbanie o nawodnienie organizmu,
- jedzenie większej ilości kiszonek lub suplementacja probiotykami,
- radzenie sobie ze stresem,
- suplementacja.
Ważne jest też dbanie o higienę (szczególnie mycie rąk przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety), unikanie dotykania twarzy oraz unikanie dużych tłumów. W sezonie na infekcje warto też przyjąć szczepionkę przeciwko grypie, COVID-19 i krztuścowi.
7 produktów, które mogą osłabiać odporność
Dieta wpływa na samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Dobrze zbilansowana, bogata w składniki odżywcze wspiera układ odpornościowy. Z kolei dieta, która jest uboga w składniki odżywcze i bogata w przetworzoną żywność, osłabia funkcje odpornościowe. Zobacz, jakich produktów spożywczych unikać, żeby nie chorować.
Jedzenie, które może obniżyć odporność organizmu:
Źródła:
- Diet and Immune Function Nutrients
- Which foods weaken the immune system? Medical News Today
- Dietary Habits Bursting into the Complex Pathogenesis of Autoimmune Diseases: The Emerging Role of Salt from Experimental and Clinical Studies Nutrients
- Advanced Glycation End Products in Foods and a Practical Guide to Their Reduction in the Diet Journal of the American Dietetic Association