Fast food wywołuje depresję? Badania potwierdzają, że przetworzone produkty zaburzają pracę mózgu!

Monika Góralska
Zbyt częste „zajadanie smutków” słodyczami czy słonymi przekąskami może doprowadzić do rozwoju depresji.
Zbyt częste „zajadanie smutków” słodyczami czy słonymi przekąskami może doprowadzić do rozwoju depresji. deagreez/123rf.com
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie tzw. śmieciowego jedzenia jest niekorzystne dla zdrowia. Dzieje się tak głównie z powodu niskiej zawartości substancji odżywczych i wysokiej kaloryczności. Z tego względu częste jedzenie produktów typu fast food przyczynia się przede wszystkim do tycia oraz rozwoju chorób takich jak otyłość czy cukrzyca typu 2. Jak wynika z najnowszych badań, przetworzona żywność negatywnie wpływa nie tylko na naszą figurę, ale także na pracę mózgu i może przyczynić się do pogłębienia lub wystąpienia depresji.

Spis treści

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Australii oraz Anglii niewłaściwe odżywianie prowadzi do niedożywienia całego organizmu, w tym mózgu. Jeśli mózg nie otrzymuje potrzebnych mu do prawidłowej pracy składników odżywczych, źle znosi stres. Może wtedy dochodzić do nagłych wybuchów złości i agresji, a także prowadzić do rozwoju depresji i innych zaburzeń psychicznych.

Fast foody nasilają objawy depresji

Dieta oparta na żywności przetworzonej jest uboga w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu makro- i mikroelementy, takie jak witaminy i składniki mineralne. Taki jadłospis prowadzi do wystąpienia wielu chorób – z cukrzycą, otyłością i chorobami układu krążenia na czele.

Czytaj także: Co roku robisz przegląd samochodu, a co z badaniami? „Prowadź się zdrowo”, zadbaj o dietę i nie dopuść do rozwoju stłuszczenia wątroby

Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że niewłaściwa dieta niszczy nie tylko ciało, ale także mózg i psychikę oraz przyczynia się do wystąpienia objawów depresji i lęku. Jak wykazały badania naukowe wysokoprzetworzone produkty bogate w tłuszcze nasycone zaburzają funkcjonowanie mózgu i nasilają objawy depresji.

Zobacz także:

„Śmieciowe jedzenie”, czyli jakie?

Niezbyt dobrze brzmiącym mianem „śmieciowego jedzenia” określa się produkty mocno przetworzone, do których zalicza się m.in. dania typu fast food takie jak frytki, hamburgery, hot-dogi, chipsy, a także dania instant, czyli w proszku (zupki, sosy), słodycze, słodkie napoje, słone przekąski. Ogólnie są to produkty z dużą ilością tłuszczu, soli i cukru oraz konserwantów, smażone na głębokim tłuszczu lub poddane innego rodzaju obróbce cieplnej. Przetworzenie tych produktów sprawia, że są one pozbawione większości mikroelementów, takich jak witaminy i minerały.

Fast foody uszkadzają mózg

Z badania naukowców z Uniwersytetu w Glasgow wynika natomiast, że tłuszcze nasycone zawarte w niezdrowej żywności przedostają się z krwi do mózgu i uszkadzają podwzgórze, czyli tę jego część, która jest odpowiedzialna za odczuwanie emocji. Prowadzi to do nasilenia się objawów depresji. Fast foody zaburzają też funkcjonowanie hipokampu, który jest ośrodkiem pamięci w mózgu i reguluje także odczuwanie sytości. To dlatego osoby niezdrowo się odżywiające nie odczuwają sytości i mają skłonność do ciągłego podjadania.

W taki sposób jedzenie fast foodów prowadzi do nadwagi i otyłości, a u osób puszystych leki przeciwdepresyjne wykazują niższą skuteczność. „Śmieciowe jedzenie” nie dość więc, że powoduje pogłębienie się objawów depresji to jeszcze wywołuje nadwagę, która utrudnia jej leczenie. Z tej perspektywy zajadanie smutków i pocieszanie się słodyczami czy przekąskami nie tylko jest nieskuteczne, ale prowadzi do uszkodzenia mózgu i wywołuje objawy depresji.

Zdrowa dieta wspomaga leczenie depresji

Z australijskich badań naukowych wynika, że dieta może wspomagać leczenie zaburzeń psychicznych. Odpowiednio skomponowany jadłospis nie wyleczy depresji, ale w bardzo znaczący sposób wspomaga regenerację mózgu i wspiera leczenie.

Badania przeprowadzono na grupie 67 osób z objawami od umiarkowanej do ciężkiej depresji. Otrzymały one wsparcie dietetyka klinicznego w czasie indywidualnych konsultacji żywieniowych. Po 12 tygodniach od zmiany diety u 1/3 uczestników stwierdzono remisję choroby. Trzeba również zaznaczyć, że nie zrezygnowały one z leczenia farmakologicznego czy psychologicznego. Jednak zmiana diety przyczyniła się w znaczący sposób do wycofania się objawów depresji, których podstawowe leczenie nie było w stanie opanować.

Sprawdź 10 pomysłów na zdrowy fast food!

Domowy fast food w wersji FIT – to prostsze i smaczniejsze n...

ZOBACZ: Depresja sezonowa a jesienna chandra. Psycholożka tłumaczy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia