Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Agata Siemiaszko
Te liście zamiast w koszu, powinny znaleźć się na talerzu! Dowiedz się z kolejnych slajdów, dlaczego warto jeść zielone części konkretnych warzyw i owoców.
Te liście zamiast w koszu, powinny znaleźć się na talerzu! Dowiedz się z kolejnych slajdów, dlaczego warto jeść zielone części konkretnych warzyw i owoców. Wendy Wei / Pexels
Wyrzucasz liście rzodkiewki lub nać marchewki do śmieci? To błąd! Są one jadalnym i smacznym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego oraz chlorofilu. Możesz przygotować z nich pyszne i tanie potrawy. Zobacz, jak wykorzystać m.in. liście brokułu, truskawek czy kalarepy. Podajemy przepisy na aromatyczne pesto i chrupiące chipsy.

Spis treści

Jak wykorzystać liście rzodkiewki, marchwi czy kalafiora?

W związku z alarmującymi danymi, które mówią o tym, że co roku marnujemy w Polsce ponad 5 milionów ton żywności, powinniśmy zwracać uwagę na ilość kupowanego jedzenia i starać się maksymalnie wykorzystywać wszystkie części roślin, w tym ich liście. Są one jadalne w postaci pysznych sałatek, zup, pesto, a także kiszonek. Dowiedz się, które ich rodzaje i dlaczego nie powinny lądować w koszu, tylko na naszym talerzu.

Liście tych warzyw i owoców są jadalne! Sprawdź, dlaczego warto je spożywać

Liście tych warzyw są jadalne i bardzo zdrowe

Liście popularnych owoców i warzyw uznawane są w większości za niejadalne, a tak naprawdę stanowią znakomite źródło witamin, związków mineralnych i antyoksydantów. Zamiast wyrzucać, warto dodać je do sałatki lub przygotować z nich domowe pesto czy pastę kanapkową.

Czytaj także: Nie wyrzucaj, wykorzystaj. Są dobre na trawienie i ból stawów. Od teraz będziesz prawidłowo jadł truskawki

Które liście powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, a nie w koszu? Tak można wykorzystać:

  • liście rzodkiewki,
  • liście kalafiora,
  • liście brokułu,
  • liście kalarepy,
  • liście rzepy,
  • natkę marchewki,
  • liście i szypułki truskawek.

Sprawdź: Rzodkiewka na odchudzanie i odtruwanie organizmu

Często liście warzyw zawierają znacznie większe ilości witaminy C, przeciwutleniaczy oraz naturalnych barwników, tym chlorofilu, rutyny oraz beta-karotenu, niż owoce lub warzywa pochodzące z tych samych roślin.

O tym, że zielony kolor liści to zasługa chlorofilu, którego roślina potrzebuje do procesów fotosyntezy, uczymy się w szkole. Jednak niewiele osób wie, że wpływa on też korzystnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Związek ten wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybicze. Udowodniono również, że chlorofil ma silne działanie antyoksydacyjne, czyli chroni komórki i tkanki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników tlenowych, oraz detoksykacyjne, wspomagające usuwanie metali ciężkich i wielu innych szkodliwym związków.

Dodatkowo liście stanowią znakomite źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jego niedobór w organizmie może prowadzić do niestrawności, zaparć, a także zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia